Οστικό οίδημα μηριαίας κεφαλής - Πώς να το αντιμετωπίσω;

28 Απριλίου 2015
Ευτυχία, 44 ετών ρωτά

ΕΡΩΤΗΜΑ
Καλησπέρα σας. Θα ήθελα να ρωτήσω για το οστικό οίδημα αριστερής μηριαίας κεφαλής στο ισχίο. Η μαγνητική μου δεν δείχνει νέκρωση αλλά μάλλον έχω να κάνω με παροδική οστεοπόρωση. Θα ήθελα τη γνώμη σας, σας παρακαλώ πολύ. Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας.

Στο ερώτημα απάντησε ο Γιώργος Παπαδημητρίου, Ορθοπεδικός

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
To οστικό οίδημα της μηριαίας κεφαλής θεωρείται,  είτε πρωιμο στάδιο της ασηπτης νέκρωσης της κεφαλής είτε αυτόνομη νοσολογική οντότητα κατα την οποία υπάρχει διαταραχή και της οστικής μάζας της περιοχής ( περιοχική οστεοπόρωση).

Στην δεύτερη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με μια παροδική κατάσταση η οποία περιορίζεται από μόνη της.

Η αιτία αυτής της μη συχνής πάθησης δεν είναι ξεκάθαρη. Υπάρχουν θεωρίες που ενοχοποιούν τα μικρά αιμοφόρα αγγεία της περιοχής, άλλες που λαμβάνουν υπ'όψιν ορμονολογικούς παράγοντες και άλλες που κατηγορούν τη μηχανικλη καταπόνηση της περιοχής.

Ο στόχος της θεραπείας είναι να διαφυλαχθεί η ακεραιότητα του οστού κατά την περίοδο όπου η οστική πυκνότητα είναι διαταραγμένη.

Για τον λόγο αυτό μεγάλη σημασία έχει η αποφόρτιση, δηλαδή η αποφυγή του βάρους στο πάσχον ισχίο.

Τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα έχουν θέση στη θεραπεία με στόχο την ελάττωση του πόνου αλλά και τη φλεγμονής στην περιοχή. 

Η φυσικοθεραπεία παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην αποκατάσταση με ασκήσεις μυικλης ενδυνάμωσης και ευκαμψίας αλλά κυρίως με αποκατάσταση σε πισίνα γιατί εκεί οι ασκήσεις γίνονται υπό την "προστασία" της άνωσης και κατά συνέπεια χωρίς βάρος.

 


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
anna***** ****
12:29 Κυριακή 2/08/2015
ειχα πονο στο ισχυο απο τον μαιο και μετα απο μαγνητικη που εβγαλα προσφατος μου εδειξε παροδικη οστεοπωροσηο γιατρος μου συνεστησε αποφορτιση και φαρμακευτικη αγωγη που περιλαμβανη αντιφλεγμωνοδοι ideos και fosavance εδω και 2 εδβομαδες δεν με ποναει και σημερα πηρα για πρωτη φορα τα fosavance γιατι εχουν πολλες παρενεργιες και φοβαμαι καθως εχω και ιστορικο καρκινου του μαστου προ δεκαετιαςθεωρειτε οτι ειναι απαρετιτο να τα παρω και αυτα για 3 μηνες που μου ειπε ο γιατροςθα μπορυοσα να παρω μονο τα αλλα 212
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ