Πυρετώδεις προετοιμασίες για τη συμφωνία

29 Απριλίου 2015

Επιταχύνει την υλοποίηση των απαιτούμενων μέτρων, ώστε να επιτευχθεί σύντομα η συμφωνία που περιμένει η κυβέρνηση. Γι’ αυτό στο οικονομικό επιτελείο εργάζονται πυρετωδώς, ώστε το νομοσχέδιο με τα μέτρα Βαρουφάκη να είναι έτοιμο την Πέμπτη και να εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο.

Ταυτόχρονα, ο Πρωθυπουργός κ. Αλ. Τσίπρας επιχειρεί να κατευνάσει τις ενστάσεις και τις ανησυχίες στο εσωκομματικό πεδίο και γι’ αυτό έχουν προγραμματιστεί μια σειρά από συνεδριάσεις εσωκομματικών οργάνων τις επόμενες μέρες.


Το εξωτερικό μέτωπο είναι πάντως αυτό που ανησυχεί την κυβέρνηση περισσότερο από το εσωτερικό, καθώς παρά την θετική υποδοχή της αναδιάρθρωσης της διαπραγματευτικής ομάδας από τους δανειστές, η οποία ερμηνεύτηκε σαν μια προσπάθεια να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός αλλά και την σαφή πρόθεση Τσίπρα να υπάρξουν υποχωρήσεις σε θέματα όπως οι ιδιωτικοποιήσεις και η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ για το 2015, κανείς δεν γνωρίζει αν οι εκπρόσωποι των θεσμών θα αρκεστούν σε όσα ήδη βρίσκονται στο τραπέζι, ή θα ζητήσουν και άλλα μέτρα.Σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση της διαπραγμάτευσης άλλωστε, οι εκπρόσωποι των θεσμών εξακολουθούν να έχουν επιφυλάξεις και κοστολογούν το δημοσιονομικό κενό για το 2015 (με συμφωνημένο πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ) στα 4 δισ. ευρώ.

Κυβερνητικές πηγές λένε πάντως, ότι δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσει ο κ. Τσίπρας περισσότερο από ότι έχει υποχωρήσει ως τώρα και ότι αν οι εκπρόσωποι των θεσμών επιμείνουν τότε θα οδηγήσουν τη διαπραγμάτευση σε αδιέξοδο. Οι ίδιες πηγές παραδέχονταν πάντως ότι η θέση της ελληνικής πλευράς είναι εξαιρετικά δυσχερής, αφού και εν όψει της επικείμενης υποχρέωσης, να καταβάλλει 770 εκ. ευρώ στο ΔΝΤ στις 12 Μαΐου «καίγεται» για μετρητά.

Πάντως, ακόμα και αν υπάρξει ευτυχής κατάληξη, κυβερνητικές πηγές δεν περιμένουν σε αυτή τη φάση εκταμίευση, αλλά μια κίνηση από την ΕΚΤ που θα ενισχύσει τη ρευστότητα, όπως η χαλάρωση του πλαφόν των εντόκων γραμματίων.

Σε ότι αφορά στο εσωτερικό μέτωπο, στην κοινή συνεδρίαση του Προεδρείου της Κ.Ο με την Π.Γ έγινε από τον Πρωθυπουργό μια πρώτη προσπάθεια κατευνασμού των ανησυχιών ότι η κυβέρνηση εγκαταλείπει τις προγραμματικές και προεκλογικές της δεσμεύσεις.

Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας έπρεπε να αναχωρήσει για τη Λευκωσία, όπου συμμετέχει σήμερα στην τριμερή Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, και συμφωνήθηκε η κοινή συνεδρίαση να επαναληφθεί την Πέμπτη πριν από το υπουργικό συμβούλιο.

Στην προσπάθεια συγκερασμού των απόψεων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τη διαπραγμάτευση, θα υπάρξει και συνεδρίαση της Κ.Ε πιθανότατα το επόμενο Σαββατοκύριακο. Στο Μαξίμου ευελπιστούν πως ως τότε, θα έχει επιτευχθεί συμφωνία με τους δανειστές ή θα βρίσκεται προ των πυλών.

www.real.gr

 


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ