Γυναίκα Από Χρυσό - Αξίζει να την δεις;

1 Μαΐου 2015

Εξήντα χρόνια μετά τη φυγή της από τη ναζιστική Βιένη για τις ΗΠΑ, η Μαρία Άλτμαν επιχειρεί να ανακτήσει τα κλεμμένα οικογενειακά της κειμήλια, ανάμεσά τους κι έναν από τους διασημότερους πίνακες του Γκούσταβ Κλιμτ. Συναντά ανυπέρβλητα εμπόδια, αλλά με τη βοήθεια ενός άπειρου, μα παθιασμένου δικηγόρου αποφασίζει να βρει το δίκιο της μηνύοντας το αυστριακό κράτος. Η Έλεν Μίρεν προσπαθεί να δώσει κινηματογραφική υπόσταση σε ένα ξέχειλο από κλισέ βιογραφικό δικαστικό δράμα τηλεοπτικής κοπής.

Συνδυάζοντας την αυτοβιογραφία του Ράντολ Σένμπεργκ, εγγονού του διάσημου μουσικοσυνθέτη Άρνολντ Σένμπεργκ, και της Μαρία Άλτμαν (1916-2011 ), ο Ελληνοβρετανός σεναριογράφος Αλέξι Κέι Κάμπελ συνθέτει ένα ξέχειλο από κλισέ δικαστικό δράμα με μόνα ενδιαφέροντα στοιχεία την τύχη του πίνακα «Πορτρέτο της Αντέλε Μπλοχ - Μπάουερ­ Ι» και την ερμηνεία της Έλεν Μίρεν.
Η grand dame του βρετανικού σινεμά υποδύεται με απόλυτη πειθώ την απόγονο μιας πλούσιας οικογένειας­ Αυστριακοεβραίων, η οποία επιχειρεί εξήντα χρόνια μετά τη φυγή της από τη ναζιστική Βιένη για τις ΗΠΑ να ανακτήσει τα πατρογονικά της κειμήλια, ανάμεσά τους κι έναν από τους διασημότερους πίνακες του Γκούσταφ Κλιμτ. Συναντά ανυπέρβλητα εμπόδια, αλλά με τη βοήθεια ενός άπειρου, μα παθιασμένου δικηγόρου δεν διστάζει να μηνύσει το αυστριακό κράτος. Όλα όσα ακολουθούν θα κυλήσουν με απίστευτη δραματική ευκολία, από τις δυσκολίες που βρίσκει μπροστά του και ξεπερνά με –ναζιάρικο– σθένος το πρωταγωνιστικό ντουέτο μέχρι τις αλλαγές συναισθημάτων, τα «συγκινητικά» φλας μπακ και τα περί ιστορικής μνήμης διδάγματα. Ο Σάιμον Κέρτις («Επτά Μέρες με τη Μέριλιν» ) τα σκηνοθετεί με το «εγχειρίδιο της βαρετής τηλεταινίας» ανά χείρας.

Μ. Βρετανία, ΗΠΑ. 2015. Διάρκεια: 109΄. Διανομή: ODEON.

athinorama


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ