Κουίκ: «Στήριξη σε Κοντονή, όχι σε Grexit»

Ο Υφυπουργός Επικρατείας, Τέρενς Κουίκ, αναφέρθηκε στην επικοινωνία του με τον Σταύρο Κοντονή σχετικά με το αποτέλεσμα της συνάντησης του Υφυπουργού Αθλητισμού με τους ανθρώπους της UEFA. Ο κ. Κουίκ τόνισε πως οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν θα ψηφίσουν τα άρθρα 15 και 1 του νέου νόμου σε περίπτωση που δεν θα υπάρξει πλήρης συμφωνία και συμπλήρωσε πως από τη συνομιλία του με τον κ. Κοντονή συμπέρανε ότι υπάρχουν μερικά σημεία, τα οποία θέλουν ιδιαίτερη προσοχή προκειμένου να επέλθει η πολυπόθητη ταύτιση. 
«Μίλησα πριν από λίγο με τον Υφυπουργό Αθλητισμού Σταύρο Κοντονή, που ήταν στο αεροδρόμιο της Γενεύης, επιστρέφοντας στην Αθήνα, μετά την συνάντηση που είχε με τους νομικούς συνεργάτες της UEFA. Συμφωνήσαμε να βρεθούμε απόψε ή στο γραφείο του ή στην Βουλή, για να έχω επίσημη ενημέρωση, ώστε να ενημερώσω και εγώ με την σειρά μου την Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων για τις τελικές αποφάσεις που πρέπει να λάβει μέχρι αύριο, οπότε πρωί και απόγευμα, σε δύο συνεδριάσεις της Βουλής θα ψηφιστούν οι τελικές αποφάσεις επί του προτεινόμενου νομοσχεδίου».
Σε τι «μήκος κύματος» κινούνται οι ΑΝΕΛ;
«Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες στηρίζουμε τον Σταύρο Κοντονή στον αγώνα που κάνει για την πάταξη της βίας στα γήπεδα. Αυτό δεν αφορά μόνο το ποδόσφαιρο, αλλά και άλλα αθλήματα. Αλλά, όπως έχω ξαναπεί, δεν μπορούμε να αποδεχτούμε το βαρύ κόστος – από κάθε πλευρά – ενός ποδοσφαιρικού Grexit».
Δηλαδή, οι ΑΝΕΛ Βουλευτές θα καταψηφίσουν το Νομοσχέδιο;
«Σήμερα Τρίτη, στις 5.30 το απόγευμα θα συναντηθώ με την Κοινοβουλευτική Ομάδα στα γραφεία μας στη Βουλή, για να τους ενημερώσω για την πορεία των συνομιλιών με την UEFA. Αυτό που εισπράττω από επαφές, που έχω ήδη κάνει με τους συναδέλφους μου του Κινήματος, είναι ότι μπροστά στο ενδεχόμενο ενός Grexit, εάν δεν υπάρξει πλήρης συμφωνία με την UEFA, δεν θα ψηφίσουν τα άρθρα 15 και 1, αν και για εμάς ισχύει πάντα η ψήφος κατά συνείδηση. Πάντως, η τελική απόφαση είναι δική τους και φαντάζομαι, ότι περισσότερα θα μπορέσει να σας πει ο αρμόδιος Τομεάρχης Αθλητισμού Παύλος Χαϊκάλης, ο οποίος από την πρώτη στιγμή έχει ενσκήψει στο θέμα, χωρίς να διστάζει – όπως έκανε πάντα – να εκφράζει δημόσια τις απόψεις του, έστω κι αν δεν είναι αρεστές».
Έχετε αντιληφθεί τι σημαίνει Grexit για το ελληνικό ποδόσφαιρο;
«Έκανα την περασμένη εβδομάδα την σχετική δήλωση και θα σας την επαναλάβω. Θα έχουμε εργασιακή και οικονομική αναταραχή σε μια «βαριά βιομηχανία», όπως είναι το ποδόσφαιρο. Πέρα από την ακύρωση όλων των συμβολαίων ξένων ποδοσφαιριστών με ελληνικές ομάδες, θα προκύψει ένα γενικότερο «ανακάτεμα», που θα σημάνει απολύσεις, ανεργία σε δεκάδες κλάδους που εργάζονται γύρω από το ποδόσφαιρο και πολύ σημαντική απώλεια φορολογικών εσόδων από κάθε είδους δραστηριότητα που αφορά στο ποδόσφαιρο. Άφησα τελευταίο, το βασικότερο όλων. Πέρα από την μη συμμετοχή των ελληνικών ΠΑΕ στα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, θα έχουμε την απαγόρευση συμμετοχής σε διεθνείς Οργανώσεις όλων των εθνικών ποδοσφαιρικών ομάδων. Η γαλανόλευκη φανέλα θα αποβληθεί από τα ξένα γήπεδα. Αυτό για εμάς τους ΑΝΕΛ δεν είναι αποδεκτό».
Βλέπετε λύση από το ταξίδι Κοντονή στην Γενεύη;
«Στο τηλέφωνο, όπου μιλήσαμε πριν μια ώρα, κατάλαβα, ότι υπήρξε συμφωνία στα περισσότερα σημεία των εκκρεμοτήτων. Κατάλαβα, επίσης, ότι υπάρχουν ένα, το πολύ δύο, σημεία, στα οποία χρειάζεται ακόμη λίγη δουλειά και προσοχή».
Τα οποία είναι ποιά;
«Στην πολύ βιαστική κουβέντα μας, γιατί ο συνάδελφος Υπουργός έμπαινε στο αεροπλάνο, δεν προλάβαμε να πούμε περισσότερα και έτσι μένω και εγώ με την αγωνία, όπως και εσείς, να μάθω τις τεχνικές λεπτομέρειες, μόλις προσγειωθεί στην Αθήνα. Πάντως, για να κλείσω το θέμα με όλη την θετική μου ενέργεια, είμαι πεπεισμένος, ότι τελικά θα φτάσουμε στο τέλος ομαλά.  Οφείλω, όμως, να τονίσω για ακόμη μια φορά, ότι η ΕΠΟ και οι ελληνικές ομάδες οφείλουν να συμβάλλουν, ώστε οι αγώνες του ελληνικού πρωταθλήματος να γίνονται στο ίδιο πλαίσιο σεβασμού των ποδοσφαιρικών κανονισμών και αξιοπιστίας, όπως ισχύει στους αγώνες που δίνουν οι ελληνικές ομάδες, τόσο στο Champions League όσο και στο Europa League. Δεν μπορεί στις διεθνείς υποχρεώσεις των ελληνικών ομάδων να απολαμβάνουμε γιορτές ποδοσφαίρου και σε ελληνικούς αγώνες, να φοβόμαστε μήπως συμβούν τα χειρότερα».

Σχετικά άρθρα