Σεξ στην περίοδο: Τι μπορεί να συμβεί

7 Μαΐου 2015

Ερωτήσεις και απαντήσεις για τη σεξουαλική δραστηριότητα και την περίοδο της γυναίκας. 

Γράφει ο Ζήσης Παπαθανασίου, Επίκουρος καθηγητής Γυναικολογίας - ανδρολόγος, διευθυντής Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου. 

Αποτέλεσμα εικόνας για ζήσης παπαθανασίου

Μπορεί η γυναίκα να κάνει έρωτα όταν έχει περίοδο; 

Ναι, αλλά μόνο αν η κατάσταση αυτή δεν ενοχλεί την ίδια τη γυναίκα και το σύντροφό της. Καλό είναι όμως στη διάρκεια αυιών ίων ημερών να χρησιμοποιείται αντρικό προφυλαχτικό. Η χρήση του προφυλαχτικού προστατεύει τον άντρα από φλεγμονές στο γεννητικό του σύστημα από το αίμα της περιόδου και τη γυναίκα από ενδομητρίτιδα (φλεγμονή της μήτρας). Καλό είναι επίσης να αποφεύγεται η επαφή την ημέρα που η γυναίκα έχει πολύ αίμα για να περιορίζεται ο κίνδυνος μεγαλύτερης αιμορραγίας.

Η έλλειψη ερωτικής ζωής προκαλεί ανωμαλίες στην περίοδο;

Ο εκκρίσεις ορμονών επηρεάζονται έμμεσα, αλλά οε σημαντικό βαθμό, από τον ψυχοσυναισθηματικό μας κόσμο. Με αυτό τον τρόπο, η απουσία ερωτικής ζωής και άρα ικανοποίησης, όταν μάλιστα λείπουν οι ικανοποιήσεις από άλλες προσωπικές δραστηριότητες, μηορεί να προκαλέσει με έμμεσο τρόπο ανωμαλίες στη περίοδο.

Βοηθάει το σεξ στους πόνους της περιόδου 

Η απλή σεξουαλική επαφή, όχι. Ο οργασμός, ναι. Πολλές γυναίκες ισχυρίζονται πράγματι πως η χαλάρωση που προκαλεί ο οργασμός ανακουφίζει από τους πόνους της περιόδου. Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι ο οργασμός είναι δυνατό να αυξήσει την ποσότητα της αιμόρροιας.

Υπάρχει κίνδυνος για τον άντρα που κάνει σεξ χωρίς προφύλαξη τις μέρες που η σύντροφος έχει περίοδο;

Επειδή το αίμα της περιόδου είναι καλό θρεπτικό υλικό γιο την ανάπτυξη μικροβίων, είναι δυνατό τα μικρόβιο να περόσουν στην αντρική ουρήθρα. Γι αυτό απαιτείται σχολαστική καθαριότητα του άντρα μετά τη σεξουαλική επαφή. 

 

Ελληνικό Σεξολογικό Ινστιτούτο Ανοιχτή Γραμμή Δωρεάν Ενημέρωσης: 210.7233102

Ε-mail: info@sexmedic.gr

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ