Τρόποι να σώσεις μια σχέση από τη ρουτίνα

7 Μαΐου 2015

Γιατί πολλές φορές μια σχέση ξεκινάει με ενθουσιασμό και μετά από λίγα χρόνια πέφτει στη ρουτίνα;

 

Γράφει ο Ζήσης Παπαθανασίου, Επίκουρος καθηγητής Γυναικολογίας - ανδρολόγος, διευθυντής Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου. 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για ζήσης παπαθανασίου


Είναι πολλά αυτά που μπορούν να συμβούν μέσα σε λίγα χρόνια και να αλλάξουν τη ζωή και τη σχέση του ζευγαριού. Το πιο σημαντικό είναι ένα παιχνίδι αλλαγής ρόλων.

Ο άντρας από εραστής που είναι στην αρχή γίνεται στη συνέχεια σύζυγος, πατέρας, οικογενειάρχης. Παράλληλα, η γυναίκα από σύντροφος και ερωμένη γίνεται σύζυγος, μητέρα, νοικοκυρά, υπάλληλος, επαγγελματίας. Έτσι λοιπόν εύκολα ξεχνούν τους αρχικούς τους ρόλους και αντί για δύο εραστές γίνονται ένας οικογενειάρχης και μια νοικοκυρά ή ένας επαγγελματίας και μια γραμματέας, που μάταια ψάχνουν να βρουν τους χαμένους ρόλους τους.

Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται σύγχυση και επικρατεί ένα αίσθημα απόστασης και μοναξιάς μέσα στη σχέση που επιτείνεται με το πέρασμα του χρόνου. Παράλληλα ενισχύεται ολοένα και περισσότερο η απογοήτευση και η πεποίθηση ότι τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξει και ότι ο άλλος δεν ανταποκρίνεται τελικά στις αρχικές προσδοκίες... 

Τι μπορούμε να κάνουμε για να μην πέσει η σχέση στη ρουτίνα; 

Οι  περισσότεροι άνθρωποι συνηθίζουν να αποδίδουν τους λόγους της ρουτίνας και των προβλημάτων μιας σχέσης στο σύντροφό τους. Με τον τρόπο αυτό καταλήγουν στο εύκολο συμπέρασμα ότι ο άλλος φταίει και ότι μια νέα σχέση θα λύσει το πρόβλημα, θα τους βοηθήσει να ξεκολλήσουν οριστικά από τη ρουτίνα. Αλλά μια τέτοια στάση τις περισσότερες φορές αναπαράγει τα ίδια προβλήματα και στις επόμενες σχέσεις

Ρουτίνα είναι να θεωρούμε τη σχέση μας αυτονόητη, να αναλαμβάνουμε ρόλους που δεν μας ανήκουν και δημιουργούν σύγχυση (π.χ. ερωμένη και ταυτόχρονα μητέρα του συντρόφου μας, εραστής και ταυτόχρονα γιός της συντρόφου μας), να αναβάλλουμε αυτό που έχουμε να ζήσουμε, να μοιραστούμε και να χαρούμε με το σύντροφό μας στο όνομα καθημερινών υποχρεώσεων και "εκτάκτων συνθηκών," να παύουμε να επικοινωνούμε τα συναισθήματά μας, τις ανησυχίες, τις δυσκολίες και τα προσωπικά μας προβλήματα Οι σημερινές σχέσεις απαιτούν την καθημερινή διοηρα-νμάτευοη όλων αυτών των ζητημάτων Ακόμη περισσότερο, η ερωτική σχέση δεν πρέπει να περιορίζεται στο χρόνο που διαρκεί μια σεξουαλική επαφή Είναι σημαντικό η ερωτική επικοινωνία να διαρκεί ολόκληρο το 24ωρο, αρχίζοντας από την πρωινή καλημέρα Οι δύο σύντροφοι θα πρέπει να έχουν το θάρρος να αναγνωρίσουν και να αναλάβουν την προσωπική τους ευθύνη νια οηοιαδήηοτε δυσάρεστη εξέλιξη, πριν προσπαθήσουν να ανακαλύψουν την ευθύνη του άλλου Θα πρέπει επίσης να έχουν την ικανότητα να επικοινωνήσουν για την αντιμετώπιση του προβλήματος χωρίς αλληλοκατηγορίες και απειλές, ηρίν οι εξελίξεις τους οδηγήσουν στην αποτελμάτωση της σχέσης ή στην οριστική ρήξη.

Ελληνικό Σεξολογικό Ινστιτούτο Ανοιχτή Γραμμή Δωρεάν Ενημέρωσης: 210.7233102

Ε-mail: info@sexmedic.grΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ανέκδοτο της ημέρας
Ανέκδοτο της ημέρας
Ανέκδοτο της ημέρας
Elizabeth Gilber
Η Σκέψη της ημέρας
Elizabeth Gilber
Εξαρτήσεις: Ποια σημάδια προδίδουν τη χρήση κοκαΐνης;
Η κοκαΐνη είναι μία λευκή, κρυσταλλική,...
Πότε μια γυναικά κάνει απιστία;
Ποια είναι τα συναισθήματα που γεννά η...