Ο ευεργέτης Σαββίδης και η ιστορική 12η Μαΐου

Η πλήρης απελευθέρωση. Ο ΠΑΟΚ είναι καθαρός. Η μοναδική ελληνική ποδοσφαιρική ομάδα, που πλήρωσε στο ακέραιο, όλα τα χρέη της στο ελληνικό δημόσιο. Η μοναδική ποδοσφαιρική ανώνυμη εταιρία, η οποία χάρη στον μεγαλομέτοχο της Ιβάν Σαββίδη, ενισχύει σε περίοδο κρίσης, το ελληνικό δημόσιο με το ποσό των 10.886.000 ευρώ. Ο Σαββίδης το είπε πριν από τρία χρόνια, όταν είχε αναλάβει την ομάδα και το έκανε πράξη. Δικαιωματικά του αξίζει ο τίτλος του ευεργέτη του ΠΑΟΚ.

Η πλήρης πληρωμή γίνεται στις 12 Μαίου. Σε μία ημερομηνία, στην οποία ο ΠΑΟΚ πριν από χρόνια, το 2001 για την ακρίβεια, είχε κατακτήσει το κύπελλο Ελλάδας με αντίπαλο τον Ολυμπιακό στην Νέα Φιλαδέλφεια. Ήρθε τώρα, η εξόφληση, που ισοδυναμεί με πέντε τρόπαια μαζεμένα. Είναι ξεχωριστή η 12η Μαίου, διαχρονικά για τον ΠΑΟΚ.

Αυτή η εξέλιξη, με την πλήρη αποπληρωμή των χρεών σημαίνει την πλήρη απελευθέρωση του ΠΑΟΚ από τα δεσμά του παρελθόντος. Αυτό που από την πρώτη στιγμή είχε πει ο Σαββίδης, πως τα χρέη του ΠΑΟΚ είναι και δικά μου χρέη, το υλοποποίησε στην πράξη.

Όλα αυτά έγιναν το μεσημέρι της 12ης Μαίου ενώ όπως σας είχαμε ενημερώσει μέσα από το αναλυτικό ρεπορτάζ η ΠΑΕ ΠΑΟΚ ήταν έτοιμη να πληρώσει στο ακέραιο το ποσό των 10.886.000 ευρώ από την περασμένη Παρασκευή. Όμως, δεν ήταν έτοιμη η αρμόδια Εφορία, έπρεπε να ρυθμιστούν οι τελικές λεπτομέρειες στο μηχανογραφικό σύστημα. Γιατί καμία άλλη εταιρία μέχρι τώρα δεν κινήθηκε να πληρώσει τοις μετρητοίς ένα ποσό που αγγίζει τα 11 εκατομμύρια ευρώ. Στην ήδη υπάρχουσα ρύθμιση, όπου συμμετέχουν δεκάδες φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, όπως έλεγαν μέχρι πριν από λίγες ημέρες εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομικών, ρυθμίστηκαν οφειλές της τάξεως των 2,3 δις ευρώ. Προσέξτε, δεν μπήκαν όλα αυτά τα χρήματα άμεσα στα ταμεία του κράτους, ρυθμίστηκαν. Στα κρατικά ταμεία, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, μπήκαν περισσότερα από 120 εκατομμύρια ευρώ. Και έρχεται ο ΠΑΟΚ, η μοναδική ποδοσφαιρική αθλητική εταιρία, και δίνει «κας», σχεδόν, 11 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό που δεν έκανε ποτέ, καμία άλλη ελληνική ομάδα, το κάνει ο ΠΑΟΚ.

Υπάρχουν ομάδες που δημιούργησαν χρέη δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ και υπήχθησαν στις ευεργετικές διατάξεις των άρθρων 44 (το 2004) και 99 (πρόσφατα) πως δεν πλήρωσαν ποτέ τις υποχρεώσεις τους στο ελληνικό δημόσιο. Άφησαν «φέσια» με λίγα λόγια στο κράτος, υποβιβάστηκαν σε άλλες κατηγορίες για να αξιοποιήσουν πλήρως τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου προκειμένου να σβηστούν τα χρέη τους και να ξεκινήσουν από άλλη αφετηρία. Έκλεψαν το κράτος με την ανοχη που είχε δείξει, δεν πλήρωσαν υποχρεώσεις προς πρώην παίκτες και συνεργαζόμενους. Όλα αυτά για να μην ξεχνάμε τι συμβαίνει γύρω μας. Τα δεκάδες παραδείγματα ασυνέπειας, κλεψιάς και υποκρισίας από άλλες ομάδες κανείς δεν πρέπει να τα ξεχάσει. Αυτή η στιγμή όμως, είναι ιστορική για τον ΠΑΟΚ.

Σχετικά άρθρα