Παίρνει πάνω του τη διαπραγμάτευση ο Πρωθυπουργός

15 Μαΐου 2015

Επάνω του παίρνει τη διαπραγμάτευση ο Πρωθυπουργός κ. Αλ. Τσίπρας σε μια τελευταία προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις στο Brussels Group, στις οποίες δεν είχε σημειωθεί καμία πρόοδος τις τελευταίες εβδομάδες.

Το απόγευμα της Πέμπτης, ο επικεφαλής της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας κ. Γ. Χουλιαράκης συμμετείχε από το Μέγαρο Μαξίμου σε τηλεδιάσκεψη με τους εκπροσώπους των θεσμών που είχε ως αντικείμενο την περαιτέρω οργάνωση των συνομιλιών. Ο κ. Τσίπρας βρισκόταν στο Μέγαρο Μαξίμου στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης και μάλιστα ακύρωσε για το λόγο αυτό και την παρουσία του στην συνεδρίαση της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ότι η διαπραγμάτευση περνάει στον άμεσο έλεγχο του Πρωθυπουργού καταδεικνύει και το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Βαρουφάκης δεν ήταν στο Μαξίμου, αλλά σε σύσκεψη με τους γενικούς του γραμματείς στο Υπουργείο Οικονομικών.

Το Brussels Group θα συνεδριάσει πάλι δια ζώσης τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, αναμένεται όμως να υπάρξουν και άλλες τηλεδιασκέψεις μέσα στο Σαββατοκύριακο. Όπως είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Γ. Δραγασάκης στην Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ, η προσπάθεια είναι να επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο ως την Τρίτη 19 Μαΐου.

Από το περιβάλλον του Πρωθυπουργού σημειωνόταν, ότι αυτό μπορεί να μην είναι εφικτό, αν και θεωρούν ότι υπάρχουν ακόμα σημαντικά περιθώρια ευελιξίας στη διαπραγμάτευση. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Τσίπρας επενδύει στην πολιτική λύση την οποία επιδιώκει ως το τέλος Μαΐου, το πραγματικό ορόσημο για την κυβέρνηση είναι η σύνοδος Κορυφής της Ρίγας στις 21 Μαΐου, στο περιθώριο της οποίας το Μαξίμου θέλει να θέσει το ελληνικό ζήτημα.

Ωστόσο ο κ. Τσίπρας γνωρίζει ότι θα είναι ευκολότερο να επιτευχθεί συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο, αν δείξει ότι εξήντλησε τα περιθώρια στα τεχνικά κλιμάκια, προτού θέσει στους ξένους ηγέτες το θέμα της πολιτικής λύσης. Αυτός σύμφωνα με πηγές στο Μαξίμου είναι ο λόγος που αναλαμβάνει και άμεση εποπτεία της νέας προσπάθειας

Επί της ουσίας της διαπραγμάτευσης, η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τους δανειστές να καταθέσει προτάσεις στα σημεία όπου οι συγκλίσεις είναι μικρές ως την Κυριακή, ώστε να ξεπεραστεί το αδιέξοδο. Στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης αναμένεται να βρεθούν, σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, οι αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς και στο ασφαλιστικό σύστημα.

www.real.gr

 


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ανέκδοτο της ημέρας
Ανέκδοτο της ημέρας
Ανέκδοτο της ημέρας
Elizabeth Gilber
Η Σκέψη της ημέρας
Elizabeth Gilber
Εξαρτήσεις: Ποια σημάδια προδίδουν τη χρήση κοκαΐνης;
Η κοκαΐνη είναι μία λευκή, κρυσταλλική,...
Πότε μια γυναικά κάνει απιστία;
Ποια είναι τα συναισθήματα που γεννά η...