Πάρεση προσώπου λόγω εγκυμοσύνης - Τι συμβαίνει;

21 Μαΐου 2015
Φωτεινή, 40 ετών ρωτά

ΕΡΩΤΗΜΑ
Καλησπέρα σας. Θα ήθελα να ρωτήσω κάτι για την αδερφή μου. Είναι 40 χρονών και 1 μήνα πριν γεννήσει έπαθε πάρεση προσώπου. Με αποτέλεσμα η δεξία πλευρά του προσώπου της να έχει στραβώσει λίγο. Κυρίως το μάτι και το χαμογέλο της. Τι συμβαίνει; Γιατί το έπαθε αυτό; Το παθαίνουν οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Στο ερώτημα απάντησε η Σιγάλα Φραγκίσκα, Καθηγήτρια Αγγειοχειρουργικής

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η αδελφή της αναγνώστριας σας ,από την περιγραφή της συμπτωματολογίας, φαίνεται να έχει πάρεση του προσωπικού νεύρου. Συχνότερη αιτία κατά την εγκυμοσύνη και μετά τον τοκετό είναι η ιδιοπαθής πάρεση (Bell’Palsy). Αναφέρονται αρκετές περιπτώσεις κατά την εγκυμοσύνη και οφείλεται σε οίδημα και πίεση του προσωπικού νεύρου κατά την πορεία του στο τρήμα (βελονομαστοειδές) του κρανίου, που οφείλεται είτε  σε ιογενή αιτιολογία κυρίως από έρπη είτε σε άγνωστη αιτία.

Σαφώς θα πρέπει να αποκλειστούν και άλλες, αλλά σπανιότερες αιτίες-ιδιαίτερα στην κύηση- πάρεσης του προσωπικού όπως όγκοι , αγγειακά έμφρακτα και νευρολογικές παθήσεις όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, όποτε είναι απαραίτητη η μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου.

Η ασθενής για όλα τα παραπάνω και για την συντομότερη έναρξη θεραπευτικής αντιμετώπισης θα πρέπει να συμβουλευτεί  νευρολόγο, οποίος θα  θέσει την ακριβής  διάγνωση και την θεραπεία της.

Με εκτίμηση,

Σιγάλα Φραγκίσκα

Επικ. Καθηγήτρια Αγγειοχειρουργικής    


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ