Τελικός όχι μόνο για δύο

Του Μιχάλη Τσώχου
Ο εφετινός τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας, έχει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Όχι μόνον για τους δύο φιναλίστ (λογικό άλλωστε και αναμενόμενο). Αλλά και για τις ομάδες, που συνεχίζουν στα πλέι-οφ. Γιατί; Βλέπετε, για πρώτη φορά, η χώρα μας, μπορεί να έχει ομάδα, απ ευθείας σε όμιλο του Γιουρόπα Λιγκ. Κάτι που σημαίνει έσοδα, τουλάχιστον 2 εκατομμυρίων (πέρα από τα αποτελέσματα, που θα πάρει στον όμιλο, ή την πορεία). Διόλου ευκαταφρόνητο ποσό, το οποίο για τις περισσότερες ομάδες της ΣΟΥΠΕΡ Λίγκας, καλύπτει σχεδόν τον προϋπολογισμό τους.
Η ιδιαιτερότητα όμως (εξ ου και το μεγάλο ενδιαφέρον για πολλούς), είναι πως η θέση αυτή πάει στον Κυπελλούχο. Αν δηλαδή η Ξάνθη κάνει την έκπληξη, τότε θα πανηγυρίσει δικαιολογημένα (και για το ιστορικόν του πράγματος), αλλά θα προκαλέσει τεράστια αναστάτωση στα πλέι-οφ. Πρώτον και κύριο, διότι ο τελευταίος μας αποχαιρετά. «Σφαγή» πλέον, για το ποιος θα αποφύγει την 4η θέση, καθώς θα έχει ταλαιπωρηθεί σε μια διαδικασία, μέχρι τον Ιούνιο, δίχως το παραμικρό αντίκρισμα. Όσο για την 2η ή 3η θέση, απλά δίνουν συμμετοχή στα προκριματικά, κάτι, που σημαίνει έξτρα προσπάθεια, για την παρουσία στους ομίλους, με το ρίσκο να αποτύχεις. Και βέβαια προετοιμασία, που ξεκινά νωρίτερα.
Φωτιά θα πάρουν τα πλέι-οφ και στην περίπτωση, που κερδίσει ο Ολυμπιακός την κούπα. Ναι μεν, δεν μένει εκτός κάποιος από τους «τέσσερεις». Όλοι θα έχουν την «ευρωπαϊκή ευκαιρία» τους. Όμως, γίνεται «ξερολούκουμο» πλέον η 2η θέση. Το «ονόρε» είναι η συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ (στον γ προκριματικό…), αλλά με την υφιστάμενη κατάσταση στο ποδόσφαιρό μας, μοιάζει πολύ δύσκολο, κάποιος να καταφέρει να φτάσει στους ομίλους (άλλωστε δεν έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια). Αν μπει στα πλέι-οφ, απλά γεμίζει τα ταμεία με 2 εκατομμύρια, και εξασφαλίζει σίγουρη παρουσία στους ομίλους του Γιουρόπα. Όμως το ρίσκο να αποτύχει και τελικά να μην είναι πουθενά, υφίσταται.
Αντίθετα, η 2η θέση θα στείλει τον κάτοχο της στην κλήρωση του Αυγούστου. Με ζεστό χρήμα στην τσέπη, την άνεση να σχεδιάσει την ομάδα, όπως θέλει, και βέβαια πολλή ξεκούραση, για τους καταπονημένους παίκτες, που θα παίζουν μέχρι τον Ιούνιο.
Για αυτό σας λέω. Ο τελικός αυτός, δεν είναι μόνο για τους δύο.

Σχετικά άρθρα