Τζούντο, μπάσκετ και… δεξιός ή αριστερός μπακ

Ο «κοντοστούπης» παγκόσμιος πρωταθλητής Γιουσούφ Σαμπαλί που σύμφωνα με τους Γάλλους, απέκτησε ο Ολυμπιακός, λατρεύει την Παρί Σεν Ζερμέν στην οποία δεν έπαιξε ποτέ αν και ανήκει σε αυτή.
Γεννήθηκε στις 5 Μαρτίου 1993 στο Παρίσι και μεγάλωσε μεταξύ Σεσνέ και Λα Σέλε Σαντ Κλου, στο προάστιο του Ιβελίν. Στα έξι του τίποτα δεν έδειχνε ότι θα ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο. Έκανε τζούντο αλλά δεν έδειξε να του αρέσει πολύ. Το γύρισε στο μπάσκετ μαζί με τα αδέρφια του και τελικά συνειδητοποίησε ότι τα πηγαίνει καλύτερα όταν έχει τη μπάλα απ’ ότι όταν την έχει στα χέρια.
Μια μέρα, ενώ έπαιζε με τους φίλους του, ένας από αυτούς του είπε ότι την επομένη, οι γονείς του θα τον πήγαιναν σε μια προπόνηση της Παρί Σεν Ζερμέν για ταλέντα. Του ζήτησε να πάει μαζί κι αυτό του είπε ότι υπάρχει χώρος στο αυτοκίνητο του πατέρα του. Ο Γιούς –όπως τον αποκαλούν οι φίλοι του- ρώτησε τους γονείς του κι αυτοί του είπαν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα.
Ο κοκαλιάρης πιτσιρικάς βρέθηκε στο προπονητικό κέντρο της αγαπημένης του ομάδας. Αυτό ήταν το σημαντικότερο κίνητρό του. «Δεν είχα σκεφτεί ότι μπορεί να γίνει κάτι. Έκανα το κέφι μου κι έφυγα απόλυτα ικανοποιημένος», έχει πει για να προσθέσει: «Η ικανοποίηση έγινε ακόμα μεγαλύτερη όταν με κάλεσαν μόνοι τους για να πάω σε δεύτερη προπόνηση».
Αυτό ήταν. Η αρχή είχε γίνει και ποτέ δεν μετάνιωσε γι’ αυτό. Η επιβράβευση ήρθε πολύ αργότερα όταν υπέγραψε στην Παρί, αρχικά ως το 2016 και αργότερα ως το 2018. Δόθηκε δανεικός στην Εβιάν και ο προπονητής του Πιέρ Μανκόβσκι, τον… ερωτεύτηκε: «Είναι ένας παίκτης που μπορεί να σε αφήσει έκπληκτο. Όταν τον βλέπεις για πρώτη φορά δεν σου γεμίζει το μάτι, είναι μικρόσωμος (σημ. 1,74 μ. ύψος), και λες ότι θα είναι πολύ δύσκολο για αυτόν. Κι όμως έχει τεράστια φυσική δύναμη, έχει φοβερό ρυθμό στο παιχνίδι του και είναι πολύ γενναιόδωρος προς τους συμπαίκτες στο παιχνίδι».
Όλοι μιλούν για έναν ήσυχο, ντροπαλό, εργατικό και σιωπηλό ποδοσφαιριστή. Στην Παρί όλα αυτά τα χρόνια έπαιζε ως αριστερός μπακ, στην Εβιάν, αγωνίστηκε ως δεξιός μπακ. Μέλος των μικρών Εθνικών ομάδων της Γαλλίας, το 2010 με την U-17 έφτασε στα ημιτελικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ενώ το 2013 με την U-20 στέφθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής στην Τουρκία χωρίς ακόμα να έχει επαγγελματικό συμβόλαιο. Τότε υπέγραψε και το συμβόλαιό του στην Παρί αλλά αμέσως πήγε δανεικός στην Εβιάν.

Σχετικά άρθρα