Τριπλό σχήμα φαρμάκων αποτρέπει τη μετάσταση στον καρκίνο του μαστού

26 Μαΐου 2015
Παράταση της συνολικής επιβίωσης κατά 15,7 μήνες προσδίδει σε ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο του μαστού ο συνδυασμός της περτουζουμάμπης με την τραστουζουμάμπη και τη δοσεταξέλη. Σύμφωνα με τη μελέτη φάσης ΙΙΙ Cleopatra, η προσθήκη της περτουζουμάμπης στο θεραπευτικό σχήμα ήταν ευεργετική σε ασθενείς με HER2-θετικό μεταστατικό καρκίνο του μαστού, οι οποίες δεν είχαν λάβει προηγούμενη θεραπεία.

Η μελέτη παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ιατρικής Ογκολογίας (ESMO) και έδειξε ότι με το τριπλό αυτό σχήμα η διάμεση συνολική επιβίωση των ασθενών ανήλθε σε 56,5 μήνες, έναντι 40,8 μηνών με το σχήμα τραστουζουμάμπη - δοσεταξέλη.

Η προσθήκη της περτουζουμάμπης οδήγησε στη μεγαλύτερη επιβίωση που έχει παρατηρηθεί ποτέ σε κλινική μελέτη σε ασθενείς με HER2-θετικό μεταστατικό καρκίνο του μαστού, ενώ η διάμεση επιβίωση των σχεδόν πέντε ετών για τους ασθενείς που έλαβαν το τριπλό σχήμα είναι ένα αποτέλεσμα το οποίο σπάνια παρατηρείται σε κλινικές μελέτες στον προχωρημένο καρκίνο.

Η περτουζουμάμπη σε συνδυασμό με τραστουζουμάμπη και δοσεταξέλη είναι εγκεκριμένη στις ΗΠΑ και στην Ευρωπαϊκή Ενωση για ασθενείς που δεν έχουν λάβει προηγούμενη θεραπεία για τον HER2-θετικό μεταστατικό καρκίνο του μαστού. Επιπλέον, η περτουζουμάμπη είναι διαθέσιμη και για τις ελληνίδες ασθενείς από τον Μάρτιο του 2014.

ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ