Αισιοδοξία Κάλας για άνοδο του Άρη

Την αισιοδοξία του ότι ο Άρης θα δικαιωθεί και θα καταφέρει να εξασφαλίσει την άνοδό του στην Football League μέσω μπαράζ που θα γίνουν, εξέφρασε ο Αλεξ Κάλας.

Αναλυτικά όσα είπε στην εφημερίδα «Metrosport»:

-Είστε ένας άνθρωπος που βρισκόταν όλο αυτό το διάστημα χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά. Παρακολουθούσατε μεν τις εξελίξεις, αλλά ας μη γελιόμαστε ο άνθρωπος σας εδώ ήταν ο αδερφός σας, που χρεώθηκε τα πάντα. Πώς αντιλαμβάνεστε εσείς την αποτυχία εξασφάλισης της πρώτης θέσης;

«Είμαι της άποψης πως η διαφορά μεταξύ νίκης και ήττας, είναι πως όταν πέφτεις κάτω για οποιονδήποτε λόγο πρέπει να βρίσκεις τη δύναμη να σηκωθείς και να συνεχίσεις. Μπορεί να έπεσες, αλλά ο στόχος σου παραμένει εκεί και σε περιμένει. Αυτό που συνέβη στον Αρη, αναμφίβολα, μας πηγαίνει πάρα πολύ πίσω. Κανείς δεν το ήθελε. Η αλήθεια είναι πως πέσαμε, αλλά σηκωθήκαμε και προσπαθούμε να συνεχίσουμε να προχωράμε.

Πρώτον δεν υπάρχει ο παραμικρός λόγος να σηκωθώ και να φύγω τώρα, υπό αυτές τις συνθήκες, παρά το κλίμα που έχει διαμορφωθεί. Δεύτερον μια τέτοια απόφαση, θα ήταν ήττα για μένα. Δεν είμαι ο άνθρωπος που προδίδει τόσο εύκολα τα πιστεύω του και συμβιβάζεται τόσο απλά με μια ήττα. Μπορεί λοιπόν να βρισκόμουν χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, αλλά η παρουσία μου εδώ στην Ελλάδα, δείχνει πως ήρθα να παλέψω».

-Το κλίμα που έχει διαμορφωθεί, είναι ξεκάθαρα εναντίον σας. Ενα μεγάλο μέρος του κόσμου του Αρη δείχνει πως αδυνατεί να εμπιστευτεί την προσπάθεια σας, ένα άλλο επιτίθεται ανοικτά στον αδερφό σας για τους χειρισμούς του. Πώς σκοπεύετε να διαχειριστείτε μια τέτοια κατάσταση, ειδικά αν σκοπεύετε να συνεχίσετε στον Αρη;

«Δεν υπάρχει κανείς που να μπορεί να τα βάλει με τη λαϊκή ετυμηγορία. Δεν πιστεύω ότι έχει γεννηθεί ακόμη ο άνθρωπος που θα μπορέσει με μια του λέξη ή μια του πράξη να ξεπεράσει το κλίμα και να υπερβεί τη λαϊκή ετυμηγορία ή τουλάχιστον την πλειοψηφία της. Αλλωστε, δεν πρόκειται για έναν άνθρωπο. Πρόκειται για έναν ολόκληρο κόσμο που δεν μπορείς να ξεγελάσεις, πρέπει να τους αντιμετωπίσεις. Δεν σας κρύβω πως κι εγώ έτσι θα ένιωθα, αν ήμουν στη θέση τους. Αλλά δεν είμαι.

Στην προκειμένη περίπτωση, είμαι ο πρωταγωνιστής. Πρέπει να δράσω εντελώς διαφορετικά και να προσπαθήσω να ισορροπήσω ανάμεσα στα γεγονότα. Τα ίδια τα γεγονότα είναι αυτά που τη δεδομένη χρονική στιγμή μας κατευθύνουν προς το ότι τίποτα απολύτως δεν έχει τελειώσει για μας. Δεν μπορώ απλά να συμφωνήσω με τη γνώμη μέρους του κοινού και να πω ότι τελειώσαμε ή ότι αποτύχαμε. Τίποτα δεν τελείωσε.

Η απόδειξη είναι πως είμαι εδώ. Είμαστε εδώ ως Αρης. Δεν ζητάμε κανενός είδους χάρες από την Πολιτεία. Η ίδια η Πολιτεία αναγνωρίζει το δίκαιο των αιτημάτων μας και το παραδέχεται, βρίσκεται, όπως μπορεί να το πράξει, στο πλευρό μας».

-Θα λέγατε ότι έχετε βάλει στόχο να αντιστρέψετε το αρνητικά διαμορφωθέν κλίμα;

«Θα ήμουν εντελώς εκτός πραγματικότητας αν πίστευα πως πράττοντας το αυτονόητο για τον Αρη, θα αποδείξω το παραμικρό. Δεν θα αποδείξω τίποτα. Ακόμη κι αν ανέβουμε στη Β’ Εθνική, όπως οφείλουμε να κάνουμε, δεν πρόκειται για κανενός είδους εκδίκηση απέναντι σε οποιονδήποτε. Υπάρχουν κάποιοι που το πιστεύουν αυτό ή άλλοι που πιστεύουν ότι θέλω να γίνω ήρωας. Τίποτα από τα δύο δεν είναι κοντά στην πραγματικότητα. Δεν πρόκειται για τίποτα περισσότερο από την απλή λογική που μας επιβάλλει να κυνηγήσουμε το δίκιο μας και να επαναφέρουμε τον Αρη αρχής γενομένης στη Β’ Εθνική».

-Το να μην πετύχετε, όμως, δεν θα είναι ξεκάθαρη αποτυχία;

«Πιστεύετε πως έχω πρόβλημα να το παραδεχθώ; Οταν ανέλαβα τις τύχες του Αρη στις αρχές του έτους, ο μοναδικός στόχος που έθεσα δεν ήταν άλλος από την επιστροφή της ομάδας στις επαγγελματικές κατηγορίες. Ασφαλώς κι αν δεν το πετύχουμε, θα είμαστε ξεκάθαρα αποτυχημένοι, θα το παραδεχθούμε, δεν έχουμε τέτοια προβλήματα».

-Ενδεχόμενο αποτυχίας, όμως, υπάρχει. Τι σκοπεύετε να κάνετε αν δικαιωθεί η προσπάθεια σας να ανέβει ο Αρης ως δεύτερος στη Β’ Εθνική; Γνωρίζετε πως εσείς και ο αδερφός σας θα συγκεντρώσετε απίστευτες διαμαρτυρίες στα πρόσωπά σας;

«Ξέραμε ποια ομάδα αναλαμβάναμε, όταν αποφασίζαμε να εμπλακούμε στον Αρη. Δεν είμαστε άνθρωποι που τώρα μαθαίνουμε τι γίνεται. Πριν μερικές ημέρες είπα ξεκάθαρα πως δεν υπάρχει περίπτωση να αναλώσω χρόνο στο να εξετάσω τι σκοπεύω να κάνω σε περίπτωση αποτυχίας. Δεν πρόκειται να βάλω τον εαυτό μου στη διαδικασία να το σκεφτεί.

Δεν είναι πως δεν αποδέχομαι την αποτυχία. Εχω αποτύχει ουκ ολίγες φορές σε αρκετούς τομείς της ζωής, όπως έχει συμβεί στους περισσότερους από εμάς. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όμως, δεν υπάρχει αποτυχία. Εχουμε μια κατάσταση, στην οποία το δίκιο είναι ξεκάθαρα με το μέρος μας και συγχωρέστε με, αλλά δεν θα μπω σε τέτοια διαδικασία. Δεν είναι ούτε η σωστή ώρα, αλλά ούτε και οι συνθήκες να αρχίσουμε τα σενάρια».

-Πάντως, αν μη τι άλλο όταν αναλάβατε τον Αρη, δεν θα μπορούσατε να έχετε σκεφτεί πως θα έρθετε από τις ΗΠΑ για να κυνηγάτε τις πιθανότητες να ανέβει η ομάδα ως δεύτερη. Περιμένατε ένα τέτοιο σενάριο;

«Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία πως δεν περίμενα κάτι τέτοιο. Σε καμία περίπτωση. Αλλά, όπως έχω ξαναπεί, είμαι άνθρωπος της λογικής και με βάση αυτή επιλέγω να εξετάζω τα γεγονότα. Σε έναν ολόκληρο δεύτερο γύρο του πρωταθλήματος, χάσαμε μόλις πέντε πόντους, δύο εκ των οποίων μάλιστα στο τελευταίο παιχνίδι, που όλα είχαν κριθεί. Η ομάδα δέχθηκε μόλις ένα γκολ, που της κόστισε μια ήττα. Αν είχαμε ίδια παρουσία και στον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος, θα είχαμε φτάσει στους 80 πόντους. Ας καθορίσει λοιπόν ο καθένας, με βάση τη δική του κρίση και λογική, το αν μια σεζόν για μια ομάδα κρίνεται επιτυχημένη ή αποτυχημένη, έχοντας κατακτήσει 80 πόντους».

-Υπάρχει, τέλος, κάτι που θέλετε να απευθύνετε ως μήνυμα στον κόσμο του Αρη;

«Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Δεν νομίζω ότι υπάρχει άνθρωπος στην Ελλάδα που δεν έχει αντιληφθεί πως έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Απλά, στην προκειμένη περίπτωση, αυτό που κουράζει και τον κόσμο και τους παίκτες, είναι το γεγονός πως δεν γνωρίζουμε επ’ ακριβώς πότε θα έρθει η στιγμή της δικαίωσης. Αλλά θα έρθει, είμαι σίγουρος γι’ αυτό».

Σχετικά άρθρα