Είδαμε την παράσταση "Αδερφοί Καραμάζοφ" στο Θέατρο Κουν

30 Μαΐου 2015

Τo μνημειώδες, πολυφωνικό έργο του Ντοστογιέφσκι παρουσιάζεται σε μια προσεγμένη παράσταση, με τον Λάζαρο Γεωργακόπουλο και τον Μελέτη Ηλία να ξεχωρίζουν συγκροτώντας ένα δυνατό υποκριτικό δίδυμο.

Ένα απόκοσμο φως μας τυλίγει στην αχλή ενός παγωμένου τοπίου. Η σκηνογράφος Εύα Μανιδάκη έχει καλύψει τη σκηνή με ένα πυκνό στρώμα από λευκό συνθετικό υλικό που μοιάζει με βαμβάκι και στο πίσω μέρος της έχει τοποθετήσει μια λευκή τετράγωνη κορνίζα την οποία φώτισε με λευκό φως ο Νίκος Βλασόπουλος. Μέσα σε λίγα τετραγωνικά ξετυλίγεται η ιστορία του αδίστακτου Φιόντορ Καραμάζοφ (τον οποίο ερμηνεύει­ έξοχα, αποδίδοντας όλη την ένταση­ και τον παραλογισμό του, ο Λάζαρος Γεωργακόπουλος ) και των γιων­ του.
Χρειάζεται μεγάλη ενέργεια για να διαβάσεις και να ανιχνεύσεις τον Ντοστογιέφσκι. Η διασκευή του Διο­νύση Καψάλη επιτρέπει να φανούν οι φιλοσοφικές και ιδεολογικές ανησυχίες του συγγραφέα. Έχοντας διαβάσει με προσοχή το έργο, η Νατάσσα Τριανταφύλλη, μια σκηνοθέτις με ωραία αισθητική ματιά, προσπάθησε να πλάσει με ενέργεια τα επεισόδια ανάμεσα στους ήρωες για να συγκροτήσει τα πορτρέτα, τις ψυχογραφίες, τον ετερόκλητο μικρόκοσμο στον οποίο εμπεριέχονται όλες οι αντιφάσεις της ανθρώπινης ύπαρξης.

 

Σε ένα βαθμό το πέτυχε, όμως είναι γεγονός πως ο βαρύς ρυθμός του πρώτου μέρους αποδυναμώνει το τελικό αποτέλεσμα, επιβραδύνει την πλοκή και δεν αναδεικνύει τη συνεισφορά των δύο γυναικείων προσώπων του έργου, που ερμηνεύουν αξιοπρεπώς η Λένα Παπαληγούρα (Γκρούσεβνα ) και η Βασιλική Τρουφάκου (Κατερίνα Ιβάνοβα ). Το δεύτερο μέρος έχει άλλη δυναμική, περισσότερη κίνηση, ρυθμική ποικιλία και ξαφνικά­ επιτρέπει να ανθήσουν οι ερμηνείες των τεσσάρων αγοριών.
Ως καλοσυνάτος Αλιόσα, που ενσαρκώνει την απόλυτη ελπίδα του στάρετς Ζωσιμά, ο Μελέτης Ηλίας έχει μπει 100% στο πετσί του ρόλου. Ο Αινείας Τσαμάτης έχει το νεύρο και το βλέμμα του πλανημένου Μίτια και ο Αντίνοος Αλμπάνης επικοινωνεί με αμεσότητα τον ορθολογισμό του Ιβάν. Παρότι η μοντέρνα ανάγνωση του νόθου γιου Σμερντιάνοβ τον κάνει να φαίνεται αδιάφορος και όχι με το θυμό να σιγοβράζει μέσα του, ο Μπάμπης Γαλιάτσος τον έχει εμπλουτίσει με μια ειρωνική αφέλεια.

ΤΕΧΝΗΣ «ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ» Πεσμαζόγλου 5, 2103228706. Διάρκεια 100΄.

Αθηνόραμα


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ