Καμπανάκι για Ρέντσι, Forz-άρει ο Σίλβιο

1 Ιουνίου 2015
Η Κεντροαριστερά επικράτησε σε πέντε περιφέρειες στις χθεσινές αυτοδιοικητικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στην Ιταλία, ενώ η Κεντροδεξιά υπερίσχυσε στις υπόλοιπες δυο.

Πιο συγκεκριμένα, το Δημοκρατικό Κόμμα του Ματέο Ρέντσι εξασφάλισε την περιφέρεια της Καμπανίας, με πρωτεύουσα τη Νάπολη, όπου εξελέγη περιφερειάρχης ο Βιντσέντσο Ντε Λούκα με ποσοστό 40,9%.

Κέρδισε, παράλληλα, στην Τοσκάνη (Φλωρεντία) με τον Ενρίκο Ρόσι να συγκεντρώνει 48%, όπως και με άνεση στην Απουλία, στην οποία ο πρώην δήμαρχος του Μπάρι, Μικέλε Εμιλιάνο, εξασφάλισε το 47,4% των ψήφων.

Η Κεντροαριστερά νίκησε, επίσης, στις περιφέρειες της κεντρικής Ιταλίας Μάρκε (με τον Λούκα Τζερισιόλι που έλαβε το 41,1% των ψήφων) και Ούμπρια όπου έπειτα από σχετική αβεβαιότητα, επικράτησε η Κατιούσια Μαρίνι, με ποσοστό 42,8%.

Η Λέγκα του Βορρά επανεκλέγΗ άνετα τον απερχόμενο περιφερειάρχη του Βένετο, Λούκα Τζάια (50,4% των ψήφων), ενώ στη Λιγουρία, με πρωτεύουσα τη Γένοβα, επικράτησε ο υποψήφιος της Φόρτσα Ιτάλια, Τζοβάνι Τότι, με ποσοστό 34,5%.

Παρά τη χαμηλή επίδοση της υποψήφιας των Δημοκρατικών στην περιφέρεια Βένετο (22,8%), την ήττα στη Λιγουρία και την οριακή νίκη στην Ούμπρια, το κόμμα του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι κατάφερε τελικά να υπερισχύσει στην πλειοψηφία των περιφερειών, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Σε ό,τι αφορά τα ψηφοδέλτια των διάφορων πολιτικών δυνάμεων, το κίνημα Πέντε Αστέρων σε πολλές περιοχές της χώρας είναι δεύτερο κόμμα, ενώ οι υποψήφιοι περιφερειάρχες του εξασφάλισαν σχεδόν το 25% των ψήφων στην ευρύτερη περιοχή της Γένοβας και το 20% σε εκείνη της Νάπολης.

Σχετικά με τη Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι, μπορεί ο υποψήφιός της να κατάφερε να κερδίσει στη Λιγουρία, αλλά η πρώτη δύναμη της Κεντροδεξιάς, σε αριθμό ψήφων, είναι σαφώς η ξενοφοβική Λέγκα του Βορρά. «Αποτελούμε φόβητρο για πολλές μούμιες» σχολίασε ο γραμματέας της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος αναμένεται να διεκδικήσει, με ακόμη μεγαλύτερη επιμονή, την ηγεσία της συντηρητικής παράταξης.

Τέλος, αναμένεται να εξακριβωθεί αν ο κεντροαριστερός νεοεκλεγείς περιφερειάρχης της Καμπανίας Βιντσέντσο Ντε Λούκα θα πρέπει να παυθεί άμεσα από τα καθήκοντά του, βάσει νόμου, εξαιτίας καταδίκης της πρωτοβάθμιας δικαιοσύνης για κατάχρηση εξουσίας.
www.real.gr
 

ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ανέκδοτο της ημέρας
Ανέκδοτο της ημέρας
Ανέκδοτο της ημέρας
Elizabeth Gilber
Η Σκέψη της ημέρας
Elizabeth Gilber
Εξαρτήσεις: Ποια σημάδια προδίδουν τη χρήση κοκαΐνης;
Η κοκαΐνη είναι μία λευκή, κρυσταλλική,...
Πότε μια γυναικά κάνει απιστία;
Ποια είναι τα συναισθήματα που γεννά η...