Σύνδεση: Μια τεχνική που βοηθά να ερωτευτείς

2 Ιουνίου 2015

Όταν σπρώχνεις την αγάπη μακριά σου και ζεις πίσω από τα συναισθηματικά σου τείχη, το αποτέλεσμα μπορεί να συνοψιστεί σε μία λέξη: απομόνωση.

Απομόνωση

Η απομόνωση είναι μια συναισθηματική κατάσταση όπου η ενέργεια ανάμεσα σε σένα και σε κάποιο πρόσωπο ή κάποια εμπειρία δε ρέει ελεύθερα. Υπάρχει μια αποστασιοποίηση ή ένας φραγμός στη σχέση σου με το άτομο ή την εμπειρία. Οι περισσότεροι από μας είμαστε εξπέρ στην απομόνωση.

Η συναισθηματική απομόνωση είναι το κυριότερο ψυχολογικό πρόβλημα των ανθρώπων. Είναι η αιτία για το μεγαλύτερο ποσοστό του πόνου που δημιουργούν οι άνθρωποι στον εαυτό τους και στους άλλους. Για πολλούς, η συναισθηματική απομόνωση είναι χρόνια κατάσταση. Στην ακραία της μορφή, αυτή η απομόνωση εκδηλώνεται στην πολιτική που ακολουθούν τα περισσότερα κράτη.

Μήπως διαλέγεις την απομόνωση;

Σου δίνω εδώ μερικά σημάδια που χρειάζεται να προσέξεις: Παρατηρείς τον εαυτό σου να κριτικάρει και να κατακρίνει κάποιον.

Νιώθεις σαν να μη σε νοιάζει τι σκέφτεται ο άλλος για σένα ή για το τι συμβαίνει.

Ακόμα και όταν είσαι μαζί με άλλους ανθρώπους, εσύ νιώθεις μοναξιά.

Νιώθεις ότι κανένας δε σε καταλαβαίνει, ότι κανένας δε νοιάζεται για το τι σκέφτεσαι ή τι αισθάνεσαι.

Κάνεις έρωτα με κάποιον και σκέφτεσαι κάποιον άλλο. Φέρεσαι ευγενικά σε κάποιον, ενώ από μέσα σου βράζεις από θυμό ή απλώς βαριέσαι.

Ο ερωτικός σου σύντροφος ή κάποιος φίλος θέλει να ξεκαθαρίσει τα πράγματα μαζί σου, κι εσύ αρνείσαι να κουβεντιάσεις μαζί του γι’ αυτό.

Αυτά είναι μερικά από τα συμπτώματα της συναισθηματικής απομόνωσης. Είσαι κλεισμένος πίσω από τα τείχη σου. Ίσως να νιώθεις κατάθλιψη, απάθεια, απελπισία, αρνητισμό, σκεπτικισμό. Αισθάνεσαι σαν να μη ζεις, σαν να μην έχα τίποτε σημασία.

Σου δίνω εδώ κάποια συνηθισμένα παραδείγματα απομόνωσης. Δες αν σου λένε κάτι για τη δική σου περίπτωση.

1. Πας σε ένα πάρτι και αμέσως νιώθεις ότι δεν μπορείς να επικοινωνήσεις με κανέναν εκεί μέσα. Παρ’ όλο που δεν έχεις ανταλλάξει ούτε λέξη με κανέναν, δε σου αρέσουν τα άτομα που βρίσκονται εκεί. Αρχίζεις να κατακρίνεις νοερά τους ανθρώπους που βλέπεις γύρω σου: εκείνη η γυναίκα είναι υπερβολικά μακιγιαρισμέ-νη· εκείνος ο άντρας φαίνεται αποκρουστικός· κοίτα εκεί, αυτή εδώ τα ρίχνει ολοφάνερα σ’ εκείνο τον τύπο — τι πιεστική! Νιώθεις ανία, απογοήτευση και κατάθλιψη. Φεύγεις αμέσως ή μένεις και αισθάνεσαι απομονωμένος, αποξενωμένος και δυστυχισμένος.

2. Έχεις βγει ραντεβού με ένα πρόσωπο που σ’ ενδιαφέρει πολύ. Περνάς υπέροχα και νιώθεις πολύ κοντά του. Στη συζήτηση, ο άλλος κατακρίνει ένα έργο που εσένα σου άρεσε πολύ. Ξαφνικά νιώθεις μια παράξενη θλίψη και αισθάνεσαι ότι απομακρύνεσαι από τον άλλον. Σταματάς να μιλάς. Αισθάνεσαι σαν ο άλλος να σε έδιωξε μακριά του με κάποιον τρόπο, σαν να έκανε κάτι που σε πλήγωσε. Εύχεσαι να μπορούσες να γυρίσεις στο σπίτι σου. Καθώς ο άλλος συνεχίζει να μιλάει, εσύ αναρωτιέσαι γιατί δεν μπορείς να βρεις ποτέ κάποιον που πραγματικά να σου αρέσει.

3. Κάνεις έρωτα με κάποιον και όλα πάνε πολύ όμορφα. Ξαφνικά ο ερωτικός σου σύντροφος κάνει κάτι που δε σου αρέσει ιδιαίτερα. Παρατηρείς ότι το μυαλό σου αρχίζει να περιπλανιέται. Αρχίζεις να σκέφτεσαι ότι δε σου αρέσει η μυρωδιά του άλλου και ενοχλείσαι από οτιδήποτε κάνει ή λέει. Πολύ σύντομα νιώθεις αηδία από το όλο πράγμα και δε βλέπεις την ώρα να τελειώσει. Αισθάνεσαι εκνευρισμένος και μόνος.

Και στα τρία αυτά παραδείγματα, επέλεξες να απομονωθείς συναισθηματικά από τον άνθρωπο με τον οποίον επικοινωνούσες ή από την εμπειρία που βίωνες. Το αποτέλεσμα ήταν ένταση, κατάθλιψη και μια αίσθηση αποξένωσης και αποσυντονισμού. Οι άλλοι εκλαμβάνουν την επιλογή σου ως αδιαφορία ή απομάκρυνση. Ίσως συμπεράνουν ότι είσαι σκληρός, κολλημένος, ότι κρατάς αμυντική στάση ή ότι είναι δύσκολο να σε ευχαριστήσει κανείς. Όταν απομονώνεσαι συναισθηματικά, δημιουργείς πόνο, μνησικακία και απογοήτευση στους άλλους γύρω σου.

Η σύνδεση κάνει τη διαφορά

Η σύνδεση είναι το αντίθετο της απομόνωσης. Ένα από τα κλειδιά για να κάνεις έρωτα κάθε στιγμή της ζωής σου είναι να κατακτήσεις την τέχνη της.

Ορίζω τη σύνδεση ως την ενέργεια που ρέει ανεμπόδιστα ανάμεσα σε σένα και σε ένα άλλο άτομο ή μια εμπειρία. Η σύνδεση δημιουργεί μια αίσθηση ζωντάνιας, ενεργητικότητας, δημιουργικότητας, αυτοεκτίμησης, πληρότητας και αγάπης. Είναι το βασικό συστατικό της αγάπης.

Ας ξανακοιτάξουμε τα τρία παραδείγματα που δώσαμε πιο πάνω και ας δούμε πώς θα μπορούσες να έχεις βιώσει την κάθε εμπειρία αν αντί την απομόνωση είχες επιλέξει τη σύνδεση:

1. Πας σε ένα πάρτι και αμέσως νιώθεις ότι δεν μπορείς να επικοινωνήσεις με κανέναν εκεί μέσα. Παρατηρείς ότι αρχίζεις να απομονώνεσαι συναισθηματικά, αλλά δε νιώθεις καλά μ’ αυτό. Αποφασίζεις να συνδεθείς με τους ανθρώπους και την εμπειρία. Πλησιάζεις κάποιον που κάθεται μόνος του και του λες: "Καλησπέρα. Ένιωθα κάπως απομονωμένος και σκέφτηκα να έρθω να σου πω ένα γεια. Δεν ξέρω κανέναν". Εκείνος είναι ευγνώμων που και κάποιος άλλος νιώθει όπως αυτός. Αμέσως αισθάνεστε συνδεδεμένοι, γιατί μοιράζεστε την ίδια εμπειρία.

2. Έχεις βγει ραντεβού με ένα πρόσωπο που σ’ ενδιαφέρει πολύ και περνάς υπέροχα. Στη συζήτηση, ο άλλος κάνει κριτική σ’ ένα έργο που εσύ έχεις δει και σου άρεσε πολύ. Εκείνου δεν του άρεσε καθόλου. Παρατηρείς ότι στενοχωριέσαι και απομακρύνεσαι. Δε θέλεις να συνδεθείς μ’ αυτό το συναίσθημα και γι’ αυτό λες: Πριν συνεχίσουμε την κουβέντα, θέλω να σου πω ότι αισθάνομαι ασxημα με τον τρόπο που μιλάς γι’ αυτό το έργο. Ξέρεις, διστάζω να σου το πω, αλλά εμένα αυτό το έργο μού άρεσε πάρα πολύ.

Νιώθω ότι επειδή εσένα δε σου άρεσε, θα με θεωρήσεις χαζή πσυ εμένα μου άρεσε η δε θα σου αρέσω εγώ ή το γούστο μου".

Ο άλλος λέει ότι δε φανταζόταν ότι θα πάρεις προσωπικά αυτά που είπε και σε ρωτάει ποια άλλα έργα έχεις δει και σου άρεσαν. Ανακαλύπτεις ότι έχετε πράγματι κάποια κοινά γούστα και συνεχίζετε τη βραδιά σας νιώθοντας ακόμα πιο κοντά, επειδή επικοινωνήσατε με ειλικρίνεια.

3. Κάνεις έρωτα με κάποιον και όλα πάνε πολύ όμορφα. Ξαφνικά ο ερωτικός σου σύντροφος αρχίζει να κάνει κάτι που δε σου αρέσει ιδιαίτερα. Παρατηρείς ότι το μυαλό σου αρχίζει να περιπλανιέται. Δε σου αρέσει καθόλου να τρέχει αλλού το μυαλό σου όταν κάνεις έρωτα, κι έτσι αποφασίζεις να μην απομονωθείς συναισθηματικά. Αλλάζεις τη στάση σου και κάνεις κάτι που ξέρεις ότι το απολαμβάνετε και οι δυο. Μέσα σ’ ένα λεπτό νιώθεις ξανά χαλαρωμένος και συνδεδεμένος με τον άλλον. Αργότερα, λες στο σύντροφό σου ότι ένιωσες κάπως άβολα όταν έκανε εκείνη τη συγκεκριμένη πράξη ή χειρονομία και προτείνεις ιδέες για το πώς θα μπορούσατε να το είχατε απολαύσει περισσότερο.

Σ’ αυτά τα τρία παραδείγματα, επέλεξες τη σύνδεση αντί για την απομόνωση. Το να βρίσκεις στρατηγικές για να συνδέεσαι είναι ένας από τους πιο δυναμικούς τρόπους για να σταματήσεις να σπρώχνεις την αγάπη έξω από τη ζωή σου.

Αν πάρεις όλη την ενέργεια που ξοδεύεις στο να απομονώνεσαι από τους άλλους και από τα συναισθήματά σου και τη χρησιμοποιήσεις για να συνδέεσαι με τους άλλους και με τον εαυτό σου, θα συντονιστείς με την τεράστια προσωπική σου δύναμη, που μπορεί να σε ωθήσει να δημιουργήσεις βαθιά και διαρκή, πληρότητα στη ζωή σου.


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Εξαρτήσεις: Ποια σημάδια προδίδουν τη χρήση κοκαΐνης;
Η κοκαΐνη είναι μία λευκή, κρυσταλλική,...
Πότε μια γυναικά κάνει απιστία;
Ποια είναι τα συναισθήματα που γεννά η...