Στο μικροσκόπιο του FBI ο Μπλάτερ

Ο πρόεδρος της FIFA Γιόζεφ Μπλάτερ αποτελεί αντικείμενο έρευνας της αμερικανικής δικαιοσύνης στο πλαίσιο του σκανδάλου διαφθοράς που συγκλονίζει τον διεθνή ποδοσφαιρικό θεσμό, αποκάλυψαν χθες τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της παραίτησής του.
Οι New York Times ανέφεραν πως ο Μπλάτερ “προσπάθησε εδώ και μέρες να πάρει τις αποστάσεις του από το σκάνδαλο”, αλλά πως οι αρχές “ελπίζουν ότι θα εξασφαλίσουν τη συνεργασία ορισμένων από τους εμπλεκόμενους αξιωματούχους της FIFA που κατηγορούνται” για διαφθορά ώστε να σφίξει ο κλοιός γύρω του.
Η εφημερίδα της Νέας Υόρκης καθώς και το τηλεοπτικό δίκτυο ABC έκαναν λόγο για μία έρευνα του FBI που αφορά απευθείας τον Σεπ Μπλάτερ, επικαλούμενοι μη κατονομαζόμενους αξιωματούχους των δυνάμεων της τάξης, καθώς και πηγών που πρόσκεινται στην υπόθεση, χωρίς όμως να δίνουν λεπτομέρειες.
Εκπρόσωπος του FBI αρνήθηκε κάθε σχόλιο, παραπέμποντας στην ανακοίνωση την οποία έκανε την προηγούμενη εβδομάδα η εισαγγελέας Λορέτα Λιντς σχετικά με την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος 14 εκλεγμένων και εταίρων της FIFA.
Σύμφωνα με το ABC, ο Σεπ Μπλάτερ βρίσκεται στο μικροσκόπιο του FBI και των αμερικανών εισαγγελέων για πράξεις διαφθοράς και δωροδοκίες που οδήγησαν στις συλλήψεις της 27ης Μαΐου.
“Τη στιγμή που όλος ο κόσμος προσπαθεί να σώσει το τομάρι του υπάρχει σίγουρα κάποιος που αλλάζει πρώτος γνώμη”, δήλωσε μία πηγή στο ABC.
“Ίσως να μην είμαστε σε θέση να αναποδογυρίσουμε όλη την οργάνωση, αλλά μπορεί και να μην χρειάζεται”, δήλωσε μία άλλη πηγή, αναφερόμενη στις ανακριτικές τεχνικές που ωθούν τους κατηγορουμένους να αποκηρύξουν τους ανωτέρους τους.
Στις 27 Μαΐου η Λορέτα Λιντς ανακοίνωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες απήγγειλαν κατηγορίες σε 14 αξιωματούχους της FIFA και του αθλητικού μάρκετινγκ σε μία υπόθεση που αφορά καταχρήσεις ύψους 150 εκατομμυρίων δολαρίων.
Ο Γιόζεφ Μπλάτερ, που εξελέγη στις 29 Μαΐου για πέμπτη θητεία, ανακοίνωσε χθες την παραίτησή του έπειτα από 17 χρόνια στην ηγεσία της οργάνωσης. Η απευθείας εμπλοκή του δεξιού χεριού του και δεύτερου στην ιεραρχία της FIFA, Ζερόμ Βαλκ, επέσπευσε την παραίτησή του.
Μέχρι τώρα δεν έχει ενοχληθεί απευθείας από τις έρευνες που πραγματοποιούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ελβετία για το σκάνδαλο διαφθοράς που συγκλόνισε τον κόσμο του ποδοσφαίρου και αφορά γεγονότα στη διάρκεια μιας περιόδου που υπερβαίνει τα 20 χρόνια.
Ο Πελέ κάλεσε τους “έντιμους ανθρώπους” να καθαρίσουν το παγκόσμιο ποδόσφαιρο
Ο “βασιλιάς” Πελέ κάλεσε τους “έντιμους ανθρώπους” να καθαρίσουν το παγκόσμιο ποδόσφαιρο, αντιδρώντας στην παραίτηση-έκπληξη του προέδρου της FIFA.
Η παραίτηση του Μπλάτερ είναι “λυπηρή”, δήλωσε ο τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής της Βραζιλίας στο BBC στην Κούβα, στο περιθώριο ενός ιστορικού φιλικού αγώνα ανάμεσα στην εθνική ομάδα της Κούβας και στην παλιά του ομάδα Κόσμος της Νέας Υόρκης.
Για τον Πελέ, η FIFA διέρχεται μία κρίσιμη περίοδο και επιδιώκει να ξανακτίσει την εικόνα της. «Πιστεύω ότι όλα αλλάζουν στη ζωή. Το ποδόσφαιρο αλλάζει, η ζωή αλλάζει. Είναι σημαντικό να υπάρχουν έντιμοι άνθρωποι (…). Για να οργανωθεί κάτι έχει κανείς ανάγκη καλούς ανθρώπους.  Όλος ο κόσμος με ρωτάει για τον Σεπ Μπλάτερ, όμως είμαι μόνο ένας ποδοσφαιριστής. Όλος ο κόσμος ξαφνιάστηκε, βέβαια, όχι εξαιτίας του Μπλάτερ, αλλά γι΄αυτό που έχει συμβεί στη FIFA».
Ο Πελέ είχε εκφράσει προχθές τη χαρά του για την επανεκλογή του Γιόζεφ Μπλάτερ στην ηγεσία της FIFA, παρά το σκάνδαλο διαφθοράς που ξέσπασε στο εσωτερικό της οργάνωσης, χαιρετίζοντας την εκλογή ενός “ειδικού”.«Ως ποδοσφαιριστής θα ήθελα να δω το ποδόσφαιρο να ενώνει τους ανθρώπους και να σταματά τους πολέμους. Αυτή είναι η θέση μου. Αυτό που συμβαίνει με τη διαφθορά δεν είναι δικό μου πρόβλημα», δήλωσε χθες ο Πελέ.
Η ποδοσφαιρική ομάδα Κόσμος της Νέας Υόρκης νίκησε την εθνική ομάδα της Κούβας με σκορ 4-1 σε έναν αγώνα που διεξήχθη χθες στην Αβάνα με την ευκαιρία της πρώτης, από το 1999, εμφάνισης μίας επαγγελματικής αμερικανικής ομάδας στην Κούβα.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα