Ποιοι είναι οι 10 πλουσιότεροι γαλαζοαίματοι στον κόσμο;

3 Ιουνίου 2015

Μέλος βασιλικής οικογένειας με αμύθητα πλούτη. Η πρόταση αμέσως παραπέμπει σε γαλαζοαίματους του αραβικού κόσμου, που διαχειρίζονται αστείρευτες πετρελαιοπηγές.

Κι όμως, υπάρχει και το αντίπαλο δέος από την Ευρώπη. Τουλάχιστον αυτό προδίδει η λίστα του Forbes με τους 10 πλουσιότερους του κόσμου που ανήκουν σε βασιλικές οικογένειες. Ανάμεσά τους είναι βέβαια εμίρηδες και σουλτάνοι, αλλά δεν είναι οι μόνοι.

Η λίστα βασίζεται σε στοιχεία του 2014, για αυτό και στη λίστα είναι και ο προηγούμενος βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας, ο οποίος πέθανε τον περασμένο Ιανουάριο.

1. Μπουμπιμπόλ Αντουλγιαντέι, βασιλιάς της Ταϊλάνδης
30 δισ. δολάριαΕίναι ο μακροβιότερος βασιλιάς στην ιστορία της χώρας. Η περιουσία του περιλαμβάνει πάνω από 3.000 στρέμματα γης στο κέντρο της Μπανγκόνγκ, και μετοχές. Επίσης, του ανήκει το μεγαλύτερο διαμάντι στον κόσμο 545 καρατίων.

2. Χασανάλ Μπόλκια, σουλτάνος του Μπρουνέι
20 δισ. δολάριαΗ περιουσία του προήλθε από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, ενώ είναι γνωστός για τον τρόπο που την σπαταλά. Εχει πάνω από 600 Rolls-Royce, ενώ η κατοικία του είναι το μεγαλύτερο παλάτι στον κόσμο, το κόστος του οποίου ξεπερνά τα 350 εκατομμύρια δολάρια.

3. Αμπντουλάχ μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούντ, πρώην βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας
18 δισ. δολάριαΟ Αλ Σαούντ, που πέθανε τον Ιανουάριο, ήταν μέχρι το θάνατό του ο τρίτος πλουσιότερος γαλαζοαίμαστος στον κόσμο.

4. Καλίφα μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχιάν, εμίρης του Αμπου Ντάμπι
15 δισ. δολάριαΕχει βγάλει μία περιουσία ως επικεφαλής της αρχής επενδύσεων του Αμπου Ντάμπι, που διαχειρίζεται τα αποθέματα πετρελαίου, με εκτιμώμενη αξία μισό τρισεκατομμύριο δολάρια. Γνωστός επίσης για τη φιλανθρωπική του δράση, συμβάλλοντας στη δημιουργία άρτιων ιατρικών μονάδων και οργανισμών.

5. Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ Μάκτουμ, εμίρης του Ντουμπάι
4 δισ. δολάριαΚάνει συχνά δωρεές για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Το 2007 έδωσε 10 δισ. δολάρια για να δημιουργηθεί το ίδρυμα το οποίο φέρει το όνομά του και στόχο έχει να ενισχύσει τις επόμενες γενιές.

6. Χανς Ανταμ Β', πρίγκιπας του Λιχτενστάιν
3,5 δισ. δολάριαΗ περιουσία του προέρχεται από το Liechtenstein Global Trust, που του ανήκει, η μεγαλύτερη εταιρεία πλούτου που κατέχει οικογένεια, στην Ευρώπη. Επίσης, είναι γνωστός για την εντυπωσιακή συλλογή έργων τέχνης που του ανήκει, η οποία εκτίθεται στο μουσείο του Λιχτενστάιν.

7. Χαμάντ μπιν Καλίφα Αλ Τανί, πρώην εμίρης του Κατάρ
2,4 δισ. δολάριαΗ περιουσία του προέρχεται από την επενδυτική αρχή του Κατάρ, την οποία ίδρυσε ο ίδιος και διαχειρίζεται τα αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου. Ο ίδιος δημιούργησε το πρώτο αραβικό παγκόσμιο δίκτυο, το Al Jazeera, διαθέτοντας περίπου 137 εκατ. δολάρια.

8. Αλβέρτος Β', πρίγκιπας του Μονακό
1 δισ. δολάριαΗ περιουσία του περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το Société des bains de mer de Monaco, μία εταιρεία που διαχειρίζεται τα κέρδη του Καζίνο και της Οπερας του Μόντε Κάρλο.

9. Σαχ Καρίμ αλ- Χουσαϊνί, Αγά Χαν Δ'
800 εκατ. δολάριαΓνωστός για τα πολυτελή περιουσιακά του στοιχεία, όπως ένα χλιδάτο yacht club στη Σαρδηνία.

10. Καμπούς μπιν Σαΐν αλ Σαΐν, σουλτάνος του Ομάν
700 εκατ. δολάριαΗ περιουσία του οφείλεται στον πετρελαϊκό τομέα της χώρας του, όπως και σε εκείνο του φυσικού αερίου. Γνωστός επίσης γιατί προσωπικά χρηματοδοτεί ανακατασκευές τζαμιών στο Ομάν.


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ