Ο Κοντονής παρουσίασε τη νέα ΕΕΑ

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής παρουσίασε τη νέα σύνθεση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού στους εκπροσώπους του Τύπου παρουσία του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού, Ιούλιου Συναδινού.

Αναλυτικά όσα δήλωσαν ο κ. Κοντονής και ο πρόεδρος της ΕΕΑ, Κωνσταντίνος Παπαλάκης

Σταύρος Κοντονής: «Σας καλωσορίζουμε στη σημερινή εκδήλωση για την παρουσίαση της νέας σύνθεσης της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού. Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι ανάμεσα στα μέλη της νέας ΕΕΑ και τους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Για να επιβεβαιώσουμε τη βούληση και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να κατοχυρώσει με όλα τα πρόσφορα μέσα, την προάσπιση της ισονομίας, της δικαιοσύνης και εν τέλει της ανάπτυξης του ελληνικού αθλητισμού. Οι πρωτοβουλίες της ηγεσίας του Υπουργείου με πρώτο κρίκο της αλυσίδας, την ψήφιση του νόμου για την αντιμετώπιση της βίας, κλιμακώνονται με πολλά βήματα, τα οποία επιγραμματικά συνοψίζω.

-Αναμόρφωση του τακτικού προϋπολογισμού προς όφελος των δημοσίων υποδομών.
-Ενίσχυση του προγράμματος άσκησης για όλους με διπλασιασμό των πόρων.
-Ανασύσταση του ελεγκτικού συμβουλίου.
-Διαχειριστικό και Οικονομικό έλεγχο σε όλες τις ομοσπονδίες και τα αθλητικά κέντρα.
-Επεξεργασία του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.
-Δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας καταγραφής των αθλητικών φορέων.
-Σχέδιο αξιολόγησης των αθλητικών ομοσπονδιών με ποιοτικά και μετρήσιμα κριτήρια.

Παράλληλα δρομολογούνται μια σειρά από μέτρα τα οποία άμεσα θα σας ανακοινωθούν.

Η νέα διοίκηση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού συνιστά ένα ακόμη «όπλο» της έννομης τάξης για την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος. Να είστε σίγουροι ότι η επιστημονική επάρκεια, η προσωπικότητα και η αξιοσύνη εκάστου των νέων μελών που αποτελούν την Επιτροπή είναι και η καλύτερη συστατική επιστολή για την καλύτερη και αποδοτικότερη επιτυχία του έργου της. Από τη μεριά μου σας δηλώνω υπεύθυνα ότι η ανεξαρτησία της θα είναι δεδομένη, όπως δεδομένη θα είναι και η βούληση όλων μας για εφαρμογή των νόμων. Υστερόβουλες αναγνώσεις και παρερμηνείες, πιέσεις σκοπιμότητας, ύποπτες κινήσεις, εξυπηρετήσεις παντός είδους θα μας βρουν κατηγορηματικά και αδιαπραγμάτευτα, αντίθετους. Μια κυβέρνηση χωρίς εξαρτήσεις παραδίδει στην αθλητική κοινωνία μία επιτροπή χωρίς δεσμεύσεις, παρά μόνο αυτής της συμμόρφωσης με το νόμο και την εξυπηρέτηση της ισότητας, της αμεροληψίας, της δικαιοσύνης. Ο ελληνικός επαγγελματικός αθλητισμός και οι έλληνες φίλαθλοι, προσβλέπουν στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού και την ίδια την επιτροπή ως καταφύγιο νομιμότητας. Ως πρωταρχική ελπίδα τήρησης και επιβολής των συνταγματικών επιταγών και των κανόνων δικαίου.

Απευθυνόμενος προς τα μέλη της επιτροπής δεν έχω να κάνω ούτε παραινέσεις, ούτε προτροπές. Σας καλώ όμως να κάνετε πράξη το πάγιο αίτημα όλων των πολιτών για δικαιοσύνη και ισονομία. Τέλος στους εκπροσώπους των ΜΜΕ θα ήθελα να ζητήσω το συστηματικό έλεγχο χωρίς εξαρτήσεις. Διότι, πολύ καλά γνωρίζετε ότι, όπου υπάρχουν εξαρτήσεις και ο έλεγχος γίνεται γράμμα κενού περιεχομένου. Ας συναισθανθούμε όλοι, ότι η προώθηση του μερικού συμφέροντος και της προσωπικής ιδιοτέλειας, υπονομεύει την κοινωνική σταθερότητα, υποσκάπτει την πίστη στη δικαιοσύνη και την ισονομία. Αρχές που διασφαλίζουν τη δημοκρατική λειτουργία μιας κοινωνίας. Αρχές που διασφαλίζουν την ίδια τη δημοκρατία».

Κωνσταντίνος Παπαλάκης (Πρόεδρος ΕΕΑ): «Κατ αρχήν να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας στον υπουργό που μας κάλεσε ως μέλη της επιτροπής αυτής να μετάσχουμε σε αυτό το μεγάλο εγχείρημα της εξυγίανσης του αθλητισμού. Η προσπάθεια είναι δύσκολη και ανηφορική και ξεκινάει από τη διαπίστωση ότι ο επαγγελματικός αθλητισμός και ιδιαίτερα το επαγγελματικό ποδόσφαιρο πάσχουν. Σε αυτόν τον χώρο έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια καταστάσεις αδιαφανείς οι οποίες αρκετές φορές εμπίπτουν και στη σφαίρα του ποινικού δικαίου. Έτσι ανακύπτει το μεγάλο ερώτημα: αν η επιτροπή αυτή που πραγματικά αποτελεί την αιχμή του δόρατος στην όλη εξυγιαντική προσπάθεια θα μπορέσει να φέρει τα ποθητά αποτελέσματα. Προσωπικά είμαι αισιόδοξος, έστω συγκρατημένα. Και αυτή την αισιοδοξία την στηρίζω σε πολλούς παράγοντες.

Πρώτα πρώτα υπάρχει σήμερα μία σταθερή, ειλικρινής και σθεναρή πολιτική βούληση για βαθιά κάθαρση. Το καθαρό πρόσωπο του κ. Κοντονή εγγυάται αυτήν την άποψη. Η μακρά και άκρως δημοκρατική διαβούλευση που ακολουθήθηκε στην κατάρτιση του πρόσφατου Νόμου καθώς και η ψήφισή του από τη Βουλή, αποδεικνύει του λόγου το αληθές.

Δεύτερος παράγοντας για την επιδιωκόμενη επιτυχία είναι ο ίδιος ο νόμος ο οποίος μεριμνά για όλες πτυχές του επαγγελματικού αθλητισμού. Εξοπλίζει δε την επιτροπή με εκτεταμένες αρμοδιότητες, αποφασιστικής σημασίας: ελέγχεται και παρακολουθείται εκ του σύνεγγυς όλη η δράση νομικών προσώπων ΠΑΕ ΚΑΕ, καθώς και των παραγόντων των φυσικών προσώπων. Επίσης δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι ο αθλητικός νόμος εναρμονίζεται πλήρως με το Σύνταγμα στο κεφάλαιο των ατομικών δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών, καθώς πλέον επιτακτικά και καθαρά ορίζεται ότι ο έλεγχος και η προστασία του αθλητισμού γενικά ανήκει στο κράτος.

Είναι καθόλα εύλογη αυτή η συνταγματική πρόνοια (αρθρο 16. παρ. 9) και τούτο διότι ο επαγγελματικός αθλητισμός είναι ένα μεγάλο κοινωνικό φαινόμενο που απασχολεί και ενδιαφέρει άμεσα την συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

Τρίτος παράγοντας που μας κάνει να αισιοδοξούμε είναι η σύνθεση της Επιτροπής. Εδώ δεν χωρεί ούτε διαπλοκή, ούτε παρέκκλιση από τους κανόνες, ούτε οιαδήποτε χειραγώγηση. Θα έχουμε τα πάντα στο φως με τόλμη μια με σύνεση, χωρίς βήμα πίσω. Οι αποφάσεις μας θα είναι αποφάσεις δικαστηρίου μες νομικά ακλόνητα ερείσματα και με αιτιολογίες εμπεριστατωμένες ως προς την ουσία της κάθε υπόθεσης.

Εγώ προσωπικά και ο συνάδελφός μου ο κ. Ζιάκας είμαστε συνταξιούχοι μεν ανώτατοι δικαστές, ανήκουμε όμως σε μία παλιά γενιά δικαστών που δουλέψαμε για δεκαετίες σε αντίξοοες συνθήκες, με ανεξάρτητο πνεύμα. Για μας δεν υπάρχει ούτε θώκος ούτε υποχώρηση, οδηγός μας είναι μόνο η νομιμότητα και το δημόσιο συμφέρον.  Τέταρτος παράγοντας που μας κάνει να αισιοδοξούμε, είναι πως αυτή τη δεδομένη χρονική στιγμή εξελίσσονται στον χώρο του ποδοσφαίρου ποινικές διαδικασίες για σοβαρά αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα που αφορούν ανθρώπους τους αθλητισμού. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και σε διεθνείς επίπεδο, βλέπε FIFA. O κόσμος από τις τελευταίες αποκαλύψεις έχει μείνει άφωνος και γι αυτό απαιτεί εδώ και τώρα κάθαρση.

Εμείς λοιπόν ως μέλη της Επιτροπής πρέπει να ανταποκριθούμε σε αυτή την αξίωση του φίλαθλου κόσμου. Είναι για μας μονόδρομος η αξίωση του κόσμου για κάθαρση. Θα κάνω μία τελευταία επισήμανση. Οι παράγοντες των ομάδων, ιδιαίτερα των μεγάλων ομάδων πρέπει να βοηθήσουν σε αυτήν την προσπάθεια, ξέρω καλά ότι υπάρχουν στον χώρο δυνάμεις υγιείς και ας είναι μειοψηφικές. Είναι λοιπόν ανάγκη να συμπορευτούμε με όλους αυτούς με στόχο τη ριζική εξυγίανση. Θα έρθει ο κόσμος στα γήπεδα, θα επιστρέψουν οι οικογένειες. Θα εισρεύσει περισσότερο χρήμα από εισιτήρια, χορηγίες, διαφημίσεις, τηλεοπτικά δικαιώματα. Μεγάλο είναι και το θέμα των Συνδέσμων οπαδών, που με τον καλλιεργούμενο φανατισμό επιτείνουν τα φαινόμενα βίας. Ο χουλιγκανισμός είναι αντίθετος με κάθε έννοια αθλητισμού. Και εδώ θα υπάρξουν έλεγχοι. Η εμπειρία μας διδάσκει πως κομβικό σημείο για την επίλυση του προβλήματος της βίας είναι οι ίδιοι οι παράγοντες – μεγαλομέτοχοι. Αν μπορέσουν ιδιαίτερα οι παράγοντες των μεγάλων ομάδων να βρουν έναν τρόπο ειρηνικής συνύπαρξης (δεν λέω συμφιλίωσης αλλά συνύπαρξης) χωρίς άσκοπους αφορισμούς και φανατισμούς και χωρίς κραυγαλέα έντυπα τα οποία και υποκινούν τη βία, τότε όλα θα μπουν στον σωστό δρόμο και επιμένω σε αυτό! Το τελευταίο ως επίλογος. Ανεξάρτητα από τις κάθε λογής αντιξοότητες, εμείς θα προχωρήσουμε στους σκοπούς μας αταλάντευτα. Τα μεγάλα μας όπλα και ατού της επιτροπής είναι η πολύ καλή γνώση των νομικών διατάξεων που θα εφαρμόσουμε, καθώς και η αμετακίνητη και ανυποχώρητη θέληση μας να βοηθήσουμε την χώρα σε αυτό το δύσκολο τομέα της κοινωνικής ζωής. Και ως προς αυτήν την κατεύθυνση, δεν θα κάνουμε πίσω».

Σχετικά άρθρα