Κλείνει η υπόθεση SwissLeaks - ξέπλυμα μαύρου χρήματος - με πρόστιμο 38 εκατ. στην HSBC

5 Ιουνίου 2015

Ο εισαγγελέας της Γενεύης ανακοίνωσε σήμερα 4 Ιουνίου πως έκλεισε τη διαδικασία σε βάρος της τράπεζας HSBC Ελβετίας για την υπόθεση ξεπλύματος μαύρου χρήματος αφού η τελευταία συμφώνησε να καταβάλει πρόστιμο ύψους 40 εκατ. ελβετικών φράγκων (38 εκατ. ευρώ).

Ο Ολιβιέ Ζορνό, γενικός εισαγγελέας στο καντόνι της Γενεύης, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι έβαλε τέλος στη διαδικασία, που άρχισε τον περασμένο Φεβρουάριο, για διακεκριμένο ξέπλυμα χρημάτων σε βάρος της τράπεζας αυτής, στο πλαίσιο της λεγόμενης υπόθεσης SwissLeaks, ενός εκτεταμένου σκανδάλου φορολογικής απάτης και ξεπλύματος χρημάτων.

Το πρόστιμο, το οποίο καθορίσθηκε με βάση το παράνομο όφελος που είχε η τράπεζα, είναι το υψηλότερο που έχει επδικασθεί ποτέ στο καντόνι της Γενεύης.

Η υπόθεση SwissLeaks

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες διαρροές τραπεζικών δεδομένων στην ιστορία. Η υπόθεση ήρθε στο φως όταν η γαλλική εφημερίδα Le Monde απέκτησε πρόσβαση σε στοιχεία καταθέσεων στην τράπεζα HSBC Ελβετίας και τα έδωσε στην Διεθνή Ένωση Ερευνητικής Δημοσιογραφίας (ICIJ). Πρόκειται για μια συνέχεια της λεγόμενης λίστας Λαγκάρντ, το ελληνικό κομμάτι της οποίας είχε αποκλειστικά δημοσιεύσει το HOT DOC τον Οκτώβριο του 2012.

Οι δημοσιογράφοι ανέλυσαν και διασταύρωσαν τα δεδομένα και κατέληξαν σε μια λίστα με πάνω από 120.000 πελάτες της τράπεζας. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται 2.148 καταχωρήσεις ελληνικού ενδιαφέροντος, με ποσά που φτάνουν τα 270 εκατ. ευρώ.

koutipandoras.gr

ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ανέκδοτο της ημέρας
Ανέκδοτο της ημέρας
Ανέκδοτο της ημέρας
Thomas Fuller
Η Σκέψη της ημέρας
Thomas Fuller