Η αποτυχία, η καταστροφή και οι μεγάλες ευθύνες

Η χειρότερη σεζόν για τον ΠΑΟΚ ολοκληρώθηκε. Και κανείς, από όσους πραγματικά πονούν την ομάδα και ενδιαφέρονται για την πρόοδό της, δεν θα ήθελαν να ζήσουν ξανά τέτοιες στιγμές. Ο ΠΑΟΚ ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις του στα πλέι οφ, τερμάτισε στην τέταρτη θέση παρότι ξεκίνησε με πλεονέκτημα έχοντας δύο πόντους όσους και ο Παναθηναϊκός και θα παίξει για πρώτη φορά στην Ευρώπη, από τα μέσα Ιουλίου. Προσέξτε, την βασική διαφορά του ΠΑΟΚ από άλλες ομάδες.
Αποτυχία για τον ΠΑΟΚ είναι πως παίζει στην Ευρώπη, ως τελευταίος των πλέι οφ. Αν ο ΠΑΟΚ δεν έπαιζε στην Ευρώπη, αυτό θα ισοδυναμούσε με καταστροφή. Σε σύγκριση με άλλες ομάδες, αυτή η διαφορά είναι χαώδης. Αλλά, δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Αποτελεί αποτυχία για αυτόν τον ΠΑΟΚ τον οποίον πληρώνει αδρά ο Ιβάν Σαββίδης εδώ και τρία χρόνια, να μην παίζει σε ομίλους Τσάμπιονς Λίγκ.
Δεν θα ήθελα να σχολιάσω την εικόνα της ομάδας και στα έξι μάτς των πλέι οφ. Ο ΠΑΟΚ υστέρησε σε πολλούς τομείς. Ευθύνες έχουν οι παίκτες, αναμφίβολα, αλλά δεν είναι δικές τους αποκλειστικά. Στους παίκτες στρέφονται πολλές φορές τα βέλη, γιατί αυτοί αποτελούν τον καθρέφτη της ομάδας. Τα λάθη όμως έγιναν από πέρυσι το καλοκαίρι. Με τον αστείο προγραμματισμό που οδήγησε τον ΠΑΟΚ σε αυτό το επίπεδο. Σε αυτό που είπε ο Αθανασιάδης, μετά το τέλος του αγώνα με τον Αστέρα έχει απόλυτα δίκαιο.
Όσοι έκαναν τον προγραμματισμό του ΠΑΟΚ το περσινό καλοκαίρι, φέρουν ακέραια την ευθύνη. Μπορεί να μην τους κατονόμασε, αλλά σαφέστατα εννοούσε τον πρώην προπονητή Αγγελο Αναστασιάδη και τον πρώην τεχνικό διευθυντή Ζηση Βρύζα. Αυτοί οι δύο, είχαν την απόλυτη ευθύνη για τον προγραμματισμό. Ο μεν Αναστασιάδης για την προετοιμασία της ομάδας και την πορεία της, ο δε Βρύζας για την ενίσχυση της ομάδας. Σε συνεργασία με τον Αναστασιάδη. Σε αυτούς τους δύο, επικέντρωσε τα λάθη που έγιναν ο Αθανασιάδης. Είπε βεβαίως, πως το κλίμα στα αποδυτήρια είναι άρρωστο. Πως κυριαρχούν οι προσωπικοί εγωισμοί, πάνω από την ομάδα, πως η αρρώστια στα αποδυτήρια οφείλεται και στο γεγονός ότι αρκετοί από τους παίκτες δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος της φανέλας που φορούν.
Τι άλλο έπρεπε να πει δηλαδή, για να γίνει κατανοητό, ποιους θεωρεί υπεύθυνους. Χωρίς να εξαιρεί κανέναν.
Ευθύνες όμως έχει και ο Γεωργιάδης σε αγωνιστικό επίπεδο για την εικόνα που παρουσίασε ο ΠΑΟΚ. Όταν σε έξι παιχνίδια πλέι οφ, η ομάδα πετυχαίνει μόλις ένα γκολ, παρά τα πολλά προβλήματα, οι ευθύνες ανήκουν και στον προπονητή.
Ανεξάρτητα με όσα ανέφερε για να δικαιολογήσει την παρουσία του για Τρίτη συνεχόμενη σεζόν στον πάγκο ο Γεωργιάδης, έπαιξε το τελευταίο του χαρτί. Συνειδητά λειτουργούσε ως εν δυνάμει αντικαταστάτης κάθε προπονητή που ερχόταν στον ΠΑΟΚ την τελευταία τριετία. Αλλά σε αυτό, φέρει μεγάλη ευθύνη ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ.
Πλέον τέτοια σεζόν να μην ξανάρθει για τον ΠΑΟΚ. Όμως για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος. Θα πρέπει οι κινήσεις να γίνουν άμεσα, να ενισχυθεί σωστά η ομάδα σε θέσεις που έχουν εντοπιστεί αδυναμίες. Και να αποκτώνται παίκτες βάσει της πραγματικής τους αξίας και να μην δίνονται περισσότερα χρήματα για υπεραξία, χωρίς λόγο.
Ο Αρνεσεν που δεν έχει σχέση με την ελληνική πραγματικότητα, καλείται μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να οργανώσει μια ομάδα που θα ξεκινήσει τις υποχρεώσεις της στην Ευρώπη στις 16 Ιουλίου. Ο μεγάλος αγώνας για την δημιουργία ενός νέου ΠΑΟΚ, μακριά από παθογένειες και εγωισμούς του παρελθόντος, τώρα αρχίζει.

Σχετικά άρθρα