Βασικοί παράγοντες καθυστέρησης των γηρατειών

8 Ιουνίου 2015

Το γήρας είναι μια αναπότρεπτη διαδικασία, από την οποία κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει. Η κάθε ανάσα που παίρνουμε μας οδηγεί σταδιακά προς το γήρας καθώς προκαλεί οξείδωση των κυττάρων.Το ερώτημα είναι αν μπορεί να παρέμβει η επιστήμη ώστε να καθυστερήσει αυτή τη διαδικασία…

Η απάντηση φαίνεται πως κρύβεται στην άσκηση και κυρίως στη διατροφή που περιέχει ικανές ποσότητες αντιοξειδωτικών.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι αντιλαμβάνονται ότι γερνούν βλέποντας την επιδερμίδα τους. Αυτό, όμως, είναι μόνο η επιφάνεια. Το δέρμα είναι ο καθρέφτης του οργανισμού. Ένας υγιής άνθρωπος έχει υγιή κύτταρα και όταν τα κύτταρα είναι υγιή, είναι υγιές και το δέρμα» επισημαίνει, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, η ειδικευμένη σε θέματα αντιγήρανσης γιατρός, Ιωάννα Αρσενοπούλου.

«Θεωρώ πως ένα πολύ – πολύ γερασμένο δέρμα δεν συμβαδίζει με έναν πολύ υγιή οργανισμό. Η διατροφή είναι ένας από τους δύο σημαντικούς παράγοντες, με τους οποίους μπορούμε να παρέμβουμε – όσο μπορούμε να παρέμβουμε – για να κρατήσουμε το σώμα μας υγιές, χωρίς φάρμακα, με φυσικούς τρόπους.

Ο άλλος τρόπος είναι η άσκηση – η ελάχιστη άσκηση ή κίνηση. Για να μην τρομάζουμε τον κόσμο: δεν είναι απαραίτητο να πηγαίνει κανείς στο γυμναστήριο και να αθλείται με ειδικά όργανα. Απαραίτητο είναι να κινείται το ανθρώπινο σώμα. Η καθιστική ζωή είναι πολύ σημαντικός επιβαρυντικός παράγοντας για την υγεία. Θα πρέπει ο καθένας να βρει τρόπο να κινείται είτε περπατώντας, είτε ανεβοκατεβαίνοντας γρήγορα τις σκάλες, είτε πηγαίνοντας καθημερινά μια μεγάλη βόλτα ή, στην καλύτερη περίπτωση, γυμναζόμενος μια ώρα την ημέρα στο γυμναστήριο» αναφέρει η κ. Αρσενοπούλου.

Πέρα απ” αυτό, όμως, η διατροφή είναι ένας σημαντικός παράγοντας καθυστέρησης της γήρανσης. Η κλασική παροιμία ότι, «είμαστε αυτό που τρώμε», είναι αλήθεια.

«Η διατροφή έχει πολύ σημαντική σχέση με το γήρας. Στην Ελλάδα, οι ενήλικες αλλά και τα παιδιά τρώνε πολύ μεγάλες ποσότητες υδατανθράκων – πολλά μακαρόνια, πολλά ψωμιά – και πάρα πολλή ζάχαρη που είναι, κατά τη γνώμη μου, η πρώτη αιτία νόσησης από τη διατροφή. Και τρώνε λιγότερο θρεπτικές τροφές, όπως είναι τα ψάρια, τα φρούτα και ειδικά τα λαχανικά» συνεχίζει η κ. Αρσενοπούλου.

Εκείνο που συνιστά είναι η κατανάλωση 2 – 3 φρούτων την ημέρα και όχι μεγαλύτερη ποσότητα. «Κάποιοι τρώνε δύο κιλά φρούτα, αυτό δεν είναι σωστό. Τα φρούτα δεν πρέπει να καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες επειδή περιέχουν φρουκτόζη και όταν τα τρώει κανείς λειτουργούν σαν να τρώει πολλή ζάχαρη. Το σωστό είναι 2 – 3 φρούτα την ημέρα» προσθέτει.

Συνιστά, επίσης, κατανάλωση λελογισμένης ποσότητας κρέατος και κορεσμένων λιπαρών που βρίσκονται στο γάλα και στα κρέατα, αλλά όχι αποφυγή. Κι ακόμη, κατανάλωση μετρημένης ποσότητας ζυμαρικών και ψωμιού ολικής άλεσης μέσα στην ημέρα. Εκείνο το οποίο «απαγορεύεται», σύμφωνα με την κ. Αρσενοπούλου, είναι η κατανάλωση ζάχαρης.

Πηγή: ΑΜΠΕ  - iator.gr

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Νέα επίθεση του ISIS αναμένει η ΕΕ
Τα νέα της ημέρας
11:39 Νέα επίθεση του ISIS αναμένει η ΕΕ