Εμμηνόπαυση και αύξηση βάρους - Πρόγραμμα διατροφής

11 Ιουνίου 2015
Μελίνα, 52 ετών ρωτά

ΕΡΩΤΗΜΑ
Είμαι 52 χρονών κα είμαι σε στάδιο εμμηνόπαυσης που με βασανίζει μία 3ετία Έχει εμφανιστεί λίπος στην περιοχή στομαχιού και κοιλιάς κάτι που δεν είχα ποτέ στη ζωή μου και αυτό με έχει ρίξει ψυχολογικά. Ακόμα και η κυτταρίτιδα στη κοιλιά και μηρούς μου χαμογελάει προκλητικά. Δεν έχω κάνει δίαιτα, σχεδόν ποτέ. Θα ήθελα μια δίαιτα αρκετά σύντομη και αποτελεσματική για κυτταρίτιδα, χαλάρωση και τοπικό πάχος  σε κοιλιά και μηρούς. Υπάρχει και αυξημένη χοληστερίνη. Οποιαδήποτε απάντηση δεκτή. Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τον χρόνο σας.

Στο ερώτημα απάντησε η Άννα Παπαγεωργίου, Κλινική Διατροφολόγος  -Διαιτολόγος
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Η εμμηνόπαυση αποτελεί μια μεταβατική περίοδο στη ζωή της γυναίκας, κατά τη διάρκεια της οποίας συντελούνται σημαντικές αλλαγές στο σώμα. Οι ορμονολογικές αλλαγές της εμμηνόπαυσης, οδηγούν πολλές γυναίκες στην αύξηση του σωματικού βάρους, την εναπόθεση λίπους κυρίως στη περιοχή της κοιλίας, την αύξηση της χαλάρωσης στο δέρμα, την αυξημένη κατακράτηση υγρών στο σώμα και στην εμφάνιση κυτταρίτιδας. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα, η γυναίκα παρόλο που μπορεί να μην έχει αλλάξει διατροφικές συνήθειες να βλέπει το σώμα της και να μην το αναγνωρίζει. Μην αποθαρρύνεστε οι αλλαγές αυτές είναι φυσιολογικές αλλά όχι μη αναστρέψιμες. Βάλτε τη διατροφή σας σε ένα πρόγραμμα, φροντίζοντας να καταναλώνετε τακτικά και μικρά γεύματα τα οποία ενεργοποιούν το μεταβολισμό σας και σας βοηθούν στον έλεγχο του βάρους. Αποφύγετε όσο μπορείτε τα έτοιμα και επεξεργασμένα τρόφιμα τα οποία είναι πλούσια σε ζάχαρη, λιπαρά και αλάτι. Παράλληλα δώστε προσοχή στα απλά και επεξεργασμένα σάκχαρα, όπως από το λευκό ψωμί, τα μακαρόνια, το ρύζι, καθώς η υπερκατανάλωση τους οδηγεί στην αύξηση του λίπους στη κοιλία αλλά και στην αύξηση της χοληστερίνης. Για να βοηθήσετε το σώμα σας να αποβάλλει τα περιττά υγρά, αυξήστε τη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, νερού και βοτάνων. Ακόμα, πολύ σημαντικό ρόλο στον έλεγχο του βάρους, τη κυτταρίτιδα και το τοπικό πάχος έχει η γυμναστική, για αυτό φροντίστε να ασκήστε καθημερινά.


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
geor***** ****
08:59 Πέμπτη 22/09/2016
Ειμαι στην εμμηνοπαυση 53χρόνωνχωρις παθολογικές παθήσειςμετροιο αναστημα με λεπτο σκελετουπηρξα ελλιποβαρης μεχρι τα 27τωρα είμαι 64 κιλάθελω να χασω λίπος απο κοιλιαγυμναζομαι τα τελευταία χρόνια απο μονη προσεξα οτι οι περισσότεροι διαιτολογοι δεν δίνουν ενα ξεκαθαρο μενού για την εμμηνόπαυσηπου να μπορει μια γυναικα να ακολουθηση ενα προγραμμα διατροφης Απλα γεννικεουν παρακαλω γραψτε μας ενα προγραμνα διατροφής Ευχαριστώ πολυ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ