«Πάνω από όλα η επιβράβευση των παικτών»

Για τον Γιάννη Σφαιρόπουλο, ακόμη μεγαλύτερη σημασία και από τον πρώτο τίτλο Πρωταθλητή Ελλάδας στην καριέρα του, έχουν τα λόγια του Βασίλη Σπανούλη. «Η μεγαλύτερη επιβράβευση για έναν προπονητή είναι τα λόγια των παικτών του», δήλωσε ο προπονητής το Ολυμπιακού.
«Είναι ιστορικές στιγμές», σχολίασε αρχικά ο κόουτς των «ερυθρόλευκων» και επισήμανε: «Θέλω να δώσω πολλά συγχαρητήρια στους παίκτες μας, γιατί αυτοί είναι οι πρωταγωνιστές. Κάθε μέρα στο γήπεδο δίνουν το κορμί και τον ιδρώτα τους, με σωματική και πνευματική κούραση. Τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια για την προσπάθεια που κάνουν και ο τίτλος επιβραβεύει την προσπάθειά τους. Παίξαμε το καλύτερο μπάσκετ, είχαμε το πλεονέκτημα έδρας, κερδίσαμε τον αιώνιο αντίπαλο με 3-0 και δικαιούμασταν τον τίτλο. Η χρονιά κλείνει ιδανικά, για μένα παίξαμε το καλύτερο μπάσκετ στην Ελλάδα και από τα καλύτερα στην Ευρώπη και τα αποτελέσματα πιστοποιούν την αξία της ομάδας». 
«Είναι πολύ μεγάλη χαρά και τιμή για μένα να δουλεύω σε μια ομάδα σαν τον Ολυμπιακό κι ευχαριστώ τους κύριους Αγγελόπουλους για την τιμή που μου έκαναν να μου εμπιστευτούν την τύχη της σε δύσκολη στιγμή», υπογράμμισε ο Σφαιρόπουλος και εξήγησε: «Στηρίζουν την ομάδα σε δύσκολη περίοδο για τη χώρα, στις χαρές και στα δύσκολα. Χαρίζω τον τίτλο σε όλους τους ανθρώπους μέσα στην ομάδα, θέλω να ευχαριστήσω τους ανθρώπους που είναι στα γραφεία και κάνουν τη «βρώμικη» δουλειά για να έχει η ομάδα τα πάντα. Σε όλους αυτούς αξίζει μεγάλο μερίδιο. Το μπάσκετ είναι ομαδικό άθλημα και απαιτείται να δουλεύουν όλοι σωστά. Ευχαριστώ και τον κόσμο που ήταν κοντά μας και θέλουμε να παραμείνει δίπλα μας και στα δύσκολα, χωρίς ακρότητες και βία». 
«Εύχομαι σε όλους μια μεγάλη ευκαιρία»
«Χρειάζεται μεγάλη υπομονή για να μπορέσεις να πάρεις μια ευκαιρία», είπε ο προπονητής του Ολυμπιακού για την προσωπική μεγάλη στιγμή του. «Δούλεψα σκληρά για να φτάσω εδώ που έφτασα. Ευχαριστώ τους κ. Αγγελόπουλους που με εμπιστεύτηκαν δύο φορές, το 2005 ως συνεργάτη στο τεχνικό επιτελείο και φέτος σαν πρώτο προπονητή». «Θέλει σκληρή δουλειά και υπομονή και εύχομαι σε όλους τους προπονητές και τους επαγγελματίες να πάρουν μια μεγάλη ευκαιρία όπως εγώ», σημείωσε ο Σφαιρόπουλος. 
Σε ερώτηση τι άλλαξε από την ημέρα που ανέλαβε την τεχνική ηγεσία των «ερυθρόλευκων», ο Θεσσαλονικιός κόουτς τόνισε: «Οι παίκτες έκαναν την διαφορά. Όταν ήρθα, δύο πράγματα προσπάθησα να αλλάξω. Το πρώτο ήταν η νοοτροπία, η σοβαρότητα και η πειθαρχία. Να παίζει πάντα το ίδιο, για κάθε κατοχή. Το δεύτερο, προσπάθησα να ξεκινάμε τα παιχνίδια από την άμυνα. Να επικεντρώνουμε την προσοχή μας στο πώς θα σταματήσουμε τον αντίπαλο. Είδαμε ότι με καλή άμυνα βάλαμε 93 πόντους. Όταν παίζεις καλή άμυνα, έχει κι η επίθεση καλό ρυθμό».  Σε άλλη ερώτηση πως ξεπέρασε την δυσμενή παράδοση κόντρα στον Παναθηναϊκό, ο Σφαιρόπουλος εξήγησε ότι: «Η ήττα στον αγώνα Κυπέλλου έφερε αναστάτωση στην ομάδα. Ο Παναθηναϊκός είναι ο κύριος αντίπαλος όλα αυτά τα χρόνια, ένας αξιοσέβαστος αντίπαλος. Στο πρώτο ματς της κανονικής περιόδου του Πρωταθλήματος στο ΣΕΦ, είχαμε την πίεση. Ήταν πολύ σημαντικό ότι κερδίσαμε αυτό το ματς, όπως και εκείνο στο ΟΑΚΑ στην κανονική περίοδο. Η ομάδα ήταν σε πολύ καλό ρυθμό τότε, ίσως ήταν το καλύτερο παιχνίδι μας από τα πέντε με τον Παναθηναϊκό φέτος κι αυτό ίσως μας έδωσε την ψυχολογία για τους τελικούς».
«Στους τελικούς επικεντρωθήκαμε στο πρώτο ματς, που είναι και το πιο κρίσιμο», συνέχισε ο προπονητής του Ολυμπιακού. «Κάθε πρεμιέρα είναι δύσκολη. Είχαμε να διαχειριστούμε ότι όλοι έλεγαν πως είμαστε καλύτεροι και είχαμε το πλεονέκτημα έδρας. Τελικά κερδίσαμε το παιχνίδι, δείξαμε μεγάλα ψυχικά αποθέματα και το κλειδί των τελικών ήταν το ματς στο ΟΑΚΑ. Πήγαμε πολύ συγκεντρωμένοι, ήταν σίγουρα καλύτερη η εμφάνισή μας από τον πρώτο τελικό. Στον τρίτο τελικό ήμασταν η καλύτερη ομάδα, είχαμε υπομονή και διαχειριστήκαμε σωστά τον αγώνα». 
Σε ερώτηση τι αξίζει περισσότερο ο τίτλος ή η δήλωση του Σπανούλη πως τον έκανε καλύτερο σαν άνθρωπο ο Σφαιρόπουλος ήταν κατηγορηματικός: «Η μεγαλύτερη επιβράβευση για έναν προπονητή είναι τα καλά λόγια από τους παίκτες του. Παραπάνω και από τους τίτλους. Είναι μεγάλη χαρά για έναν προπονητή να ακούει τέτοια λόγια από έναν παίκτη της εμβέλειας του Βασίλη, που δεν βγαίνει συχνά στο παγκόσμιο στερέωμα, ένας ηγέτης, που δίνει πάντα τον καλύτερό του εαυτό και είναι το φωτεινό παράδειγμα για όλους. Και ο Βασίλης, αλλά και όλοι οι παίκτες προσπαθούν να κάνουν αυτά που λέμε, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να έχουμε επιτυχίες. Όλα τα παιδιά έχουν καταλάβει αυτό το πράγμα και είναι σπάνιο για μια ομάδα να έχει τόσα καλά παιδιά και τόσο καλούς αθλητές».

Σχετικά άρθρα