Η παχυσαρκία στην εφηβεία παράγοντας εμφάνισης καρκίνου παχέος εντέρου

<div>
<p style="margin: 0px; font-size: 12px; font-family: 'Times New Roman'; text-align: justify;"><span style="font-size: 12pt;">Το να είναι ένα παιδί πολύ υπέρβαρο ή παχύσαρκο κατά τη διάρκεια της εφηβείας του, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου (ΚΠΕ) αργότερα στη ζωή του, σύμφωνα με μία μεγάλη νέα σουηδο-αμερικανική επιστημονική έρευνα.</span></p>
</div>
<p style="margin: 0px; font-size: 12px; font-family: 'Times New Roman'; text-align: justify;"><span style="font-size: 12pt;">Πρόκειται για την πρώτη εκτεταμένη μελέτη που αναδεικνύει την επίπτωση της παχυσαρκίας στους εφήβους, καθώς οι έως τώρα έρευνες για τον καρκίνο του παχέος εντέρου είχαν, κυρίως, εστιασθεί στους ενήλικες.</span></p>
<p style="margin: 0px; font-size: 12px; font-family: 'Times New Roman'; text-align: justify;"><span style="font-size: 12pt;">Οι ερευνητές των πανεπιστημίων Χάρβαρντ (Σχολή Δημόσιας Υγείας – Τμήμα Επιδημιολογίας) και Ορέμπρο, με επικεφαλής τη δρα Ελίζαμπεθ Κάντορ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο γαστρεντερολογικό περιοδικό «Gut», ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 240.000 άνδρες επί μία περίοδο έως 35 ετών, αρχής γενομένης από την ηλικία των 16 ετών.</span></p>
<p style="margin: 0px; font-size: 12px; font-family: 'Times New Roman'; text-align: justify;"><span style="font-size: 12pt;">Η ανάλυση έδειξε ότι τα παραπανίσια κιλά στην εφηβεία περίπου διπλασιάζουν τον κίνδυνο ΚΠΕ κατά τη μέση ηλικία. Οι πολύ υπέρβαροι νέοι (δείκτης σωματικής μάζας 27 έως 30) έχουν περίπου διπλάσια πιθανότητα εμφάνισης της νόσου σε σχέση με τους συνομήλικούς τους με κανονικό βάρος. Η πιθανότητα είναι ακόμη μεγαλύτερη (2,4 φορές) για τους παχύσαρκους νέους (με δείκτη σωματικής μάζας πάνω από 30).</span></p>
<p style="margin: 0px; font-size: 12px; font-family: 'Times New Roman'; text-align: justify;"><span style="font-size: 12pt;">Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο τρίτος συχνότερος καρκίνος στον κόσμο, με σχεδόν 1,4 εκατομμύρια νέα περιστατικά κάθε χρόνο. Το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας και το λίπος γύρω από την κοιλιά αυξάνουν τον κίνδυνο για τη νόσο.</span></p>
<p style="margin: 0px; font-size: 12px; font-family: 'Times New Roman'; text-align: justify;"><span style="font-size: 12pt;"><br /></span></p>
<p style="margin: 0px; font-size: 12px; font-family: 'Times New Roman'; text-align: justify;"><span style="font-size: 12pt;">Ελληνικό Ίδρυμα Γαστρεντερολογίας και Διατροφής<br /></span></p>

Σχετικά άρθρα