Καλαμαράκια πικάντικα, γεμιστά με τραχανά και ελιές!

15 Ιουνίου 2015

Υλικά

  • 12 μεσαία καλαμάρια φρέσκα ή κατεψυγμένα
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 200γρ. τραχανά
  • 400ml ζωμό λαχανικών
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης από βάζο, ψιλοκομμένη
  • 1 πιπερίτσα τσίλι ψιλοκομμένη
  • 1 φλιτζάνι ελιές Καλαμών, χωρίς τα κουκούτσια, ψιλοκομμένες
  • 1 ματσάκι άνηθο, χωρίς τα κοτσάνια, ψιλοκομμένο
  • 500γρ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 1 φύλλο δάφνης
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
 

Διαδικασία

 

Βήμα 1

Πλένετε καλά τα καλαμάρια και με μια απαλή κίνηση τραβάτε το κεφάλι με τα πλοκάμια για να τα διαχωρίσετε από τον κορμό. Από το σώμα του καλαμαριού, τραβάτε την εξωτερική μεμβράνη καθώς επίσης και το διάφανο κόκαλο που υπάρχει στο εσωτερικό του. Αφήνετε τους κορμούς σε ένα σουρωτήρι για να στραγγίξουν καλά και ψιλοκόβετε τα πλοκάμια τους.

 

Βήμα 2

Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνετε 2-3 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο. Ρίχνετε τα κρεμμυδάκια και τα σοτάρετε για 2-3 λεπτά μέχρι να μαραθούν. Προσθέτετε τον ζωμό και μόλις πάρει βράση ρίχνετε τον τραχανά. Χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε για 15-20 λεπτά μέχρι να απορροφήσει ο τραχανάς σχεδόν όλο το ζωμό.

 

Βήμα 3

Προσθέτετε τα ψιλοκομμένα πλοκάμια, τις ελιές και την πιπεριά Φλωρίνης, το τσίλι, αλατοπιπερώνετε και αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε τη γέμιση να κρυώσει λίγο. Τέλος, προσθέτετε τον ψιλοκομμένο άνηθο και ανακατεύετε.

 

Βήμα 4

Με ένα μικρό κουτάλι γεμίζετε τα καλαμαράκια κατά τα ¾ του μήκους του κορμού και κλείνετε με οδοντογλυφίδα. Δεν πρέπει να τα γεμίσετε μέχρι επάνω γιατί ο τραχανάς θα φουσκώσει λίγο ακόμα κατά το ψήσιμο.

 

Βήμα 5

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160°C. Σε ένα μπολ ανακατεύετε τα κομμένα ντοματίνια, αλάτι, πιπέρι και τη ζάχαρη. Σε ένα μέτριο ταψί αραδιάζετε τα καλαμαράκια, το ένα δίπλα στο άλλο και σκορπίζετε ανάμεσά τους τα ντοματίνια. Βάζετε και τη δάφνη, περιχύνετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τα ψήνετε για 30 λεπτά. Τα ντοματίνια θα βγάλουν τους χυμούς τους και θα δώσουν στο φαγητό την απαραίτητη υγρασία για τη σάλτσα αλλά, αν δείτε ότι λιγοστεύουν αρκετά τα υγρά, προσθέτετε λίγο ζεστό νεράκι. Σερβίρετε τα καλαμάρια ζεστά και συνοδεύετε με πράσινη σαλάτα ή βραστά χόρτα

 

 

 

http://www.olivemagazine.gr/

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Edgar Wallace
Η Σκέψη της ημέρας
3:17 Edgar Wallace