Γυναικεία αντιζηλεία: Όταν η μία φίλη ανταγωνίζεται την άλλη

16 Ιουνίου 2015
Kατερίνα, αναγνώστρια του boro.gr ρωτά
Αναγνώστριά μας ρωτά: 
 
Καλησπέρα σας είναι καιρός που μια από τις καλές μου φίλες έχει βαλθεί να με ανταγωνίζεται. Χωρίς να υπάρχει κάποιος λόγος να έχουμε τσακωθεί πρόσφατα έμαθα ότι με κουτσομπόλευε ενώ έχω αρκετές φορές παρατηρήσει ότι προσπαθεί να βγει από πάνω σε παρέες και να με υποτιμήσει με τα λόγια της. Προαπσθεί να με καπελώσει και συχνά κρίνει τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρομαι με τον σύζυγο μου αλλά και το πως είμαι σαν μητέρα χωρίς να της ζητήσω την άποψή της. Με έχει απογοητεύσει πολύ σκέφτομαι να μιλήσω μαζί της αλλά βεβαια με εχει απογοητεύσει και δε ξέρω γιατί το κάνει αυτό τι με συμβουλεύετε. 
Ευχαριστώ. 
 
Στο ερώτημά σας απαντά ο ψυχολόγος- ομαδικός θεραπευτής Δημήτρης Κατσαρός. 
 
Αγαπητή αναγνώστρια:
 
Η απογοήτευσή σας μπορεί να γίνει μια έρευνα ως προς το γιατί η καλή σας φίλη άλλαξε συμπεριφορά απέναντί σας. Πότε θεωρείτε πως άλλαξε η συμπεριφορά της; Είναι με βάση κάποιο γεγονός η αλλαγή αυτή; Είναι με βάση ένα χρονικό σημείο; Πολλές φορές όταν θέτουμε στόχους που κάποιοι τους επιτυγχάνουν ενώ εμείς πασχίζουμε και δεν είμαστε σίγουροι για το αποτέλεσμα, γινόμαστε επιθετικοί γιατί νιώθουμε λιγότεροι. Μήπως νιώθει η φίλη σας κάτι τέτοιο; Μοιάζει όντως να σας βιώνει ανταγωνιστικά και απειλητικά ως προς την αυτοεκτίμησή της. Ο ανταγωνισμός διαφέρει από την άμιλλα και την αλληλοβοήθεια μόνο προς το ότι κάποιος που τον ανταγωνίστηκαν αποφάσισε να δει "γιατί" και να πείσει πως δεν αποτελεί κίνδυνο εξευτελισμού, ντροπής και "νικητή ανάμεσα σε χαμένους" αλλά ούτε και "πρότυπο" που "δεν μπορούν να φτάσουν οι άλλοι". Μήπως η φίλη σας νιώθει πως έχετε κάτι που επιθυμούσε η ίδια για τον εαυτό της αλλά δεν μπορεί να έχει; Παρατηρήστε όταν συναναστρέφεστε πότε αλλάζει ο τόνος της, η συμπεριφορά της. Αν είναι καλή σας φίλη είναι κρίμα να χαθείτε. Οι αγωνίες και τα τραύματα άλλωστε είναι που δένουν καλά τους ανθρώπους όταν συζητιούνται.

ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
Ελευ***** ****
16:58 Τρίτη 4/10/2016
Καλησπέρα ονομάζομαι Ελευθερία και είμαι 16 ετών Είμαι μέλος μιας παρέας στις οποία είναι μόνο κορίτσια αλλά κάποιες φορές έρχονται και αγόρια τα οποία κάναμε παρέα παλιά είναι μέσα το πρώην αγόρι μου και είναι λιιιιιγο παράξενο πριν λίγες μέρες είχα βγει για βόλτα μα 4 από τα 5 κορίτσια τις παρέας και είχαμε μια συζήτηση για την φιλιά και τους είχα ρωτήσει αφού το σκέφτομαι εδώ και βδομάδες αν είχα δίκιο στο ότι νιώθω πως ας την πούμε Ραφαέλλα η Ραφαελλα κάθε φορά που είμαστε μαζί η παρέα ή και μόνες λέει αρνητικά πράγματα για μένα δηλαδή προσπαθεί να με κάνει να νιώθω κατότερη από εκείνη Οι φίλες μου μου είπαν πως είναι έτσι διότι με ζηλεύει Επίσης προσπαθεί να με κάνει να πιστέψω πως το αγόρι που μου αρέσει δεν ενδιαφέρεται για εμένα γιατί έχω παραπάνω κιλά από εκείνη και ότι θέλει εκείνη γτ λέει είναι πιο όμορφη και τον φλερτάρει μπροστά μου αλλά αυτός δεν κάνει κάποια κίνηση Αυτό δεν με ενοχλούσε πολύ γτ μπορεί όντος να μην είμαι του στυλ του σε εξωτερική εμφάνιση αλλά οκ εδώ είναι που χρειάζομαι την βοήθεια σας θέλω να σταματήσω να κάνω τόση παρέα μαζί της βλέπετε είναι δίσκολο γτ είμαστε στην ίδια τάξη και έχει επιλέξει ότι μαθήματα επέλεξα μόνο και μόνο για αυτό το λόγο επειδή τα επέλεξα εγω γιατί η αυτοπεποίθηση μου σε σύγκριση με πριν 2 χρόνια είναι πολύ χαμηλή αλλά δεν ξέρω πώς και δεν θέλω να την πληγώσει αυτό γτ με το που την αγγίζεις κλαίει ελεοσ Την τελευταία μία εβδομάδα μπορώ να πω πως έχω ωριμάσει αρκετα λόγο αυτόν των σκέψεων απλά δεν αντέχω άλλο και θα ήθελα ναυτό με συμβούλευε κάποιος ειδικός σας ευχαριστώ εκ των προτέρων
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ