«Πόρτα» και από το Nobel στη FIFA

To Nobel Peace Center , το οποίο εδρεύει στη Νορβηγία και προωθεί το Νόμπελ Ειρήνης ανακοίνωσε ότι διακόπτει κάθε σχέση με τη FIFA.
Η ΦΙΦΑ σε συνεργασία με το κέντρο Νόμπελ και Ειρήνης είχαν ξεκινήσει μια καμπάνια γύρω από τον σεβασμό και τη φιλία, που αποτέλεσε κεντρικό σύνθημα όλων των αγώνων του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Βραζιλίας.
Η Παγκόσμια Ομοσπονδία είχε δημιουργήσει ένα ντοκιμαντέρ διάρκειας 52 λεπτών, γύρω από την «Χειραψία και την Ειρήνη», το οποίο είχε ονομάσει «Το ταξίδι στην ελπίδα» σε σκηνοθεσία του Βρετανού συγγραφέα και σκηνοθέτη Στιούαρτ Μπινς.
Πριν από κάθε αγώνα το πρωτόκολλο της ΦΙΦΑ επέβαλε την παρουσία και συμμετοχή των διαιτητών και των αρχηγών στη «Χειραψία και την Ειρήνη» που αποτέλεσε μέρος του τελετουργικού κάθε αγώνα.
Χθες, το Διοικητικό της Συμβούλιο του Nobel Peace Center ψήφισε τη λύση της συνεργασία με τη FIFA, απόφαση, η οποία αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του κέντρου.
«Αυτό δεν σημαίνει ότι η συμφωνία με τη FIFA τερματίζεται αμέσως, αλλά ότι αρχίζει ένας διάλογος σχετικά με το τέλος της συνεργασίας από την πλευρά του Κέντρου», επισήμανε ο εκτελεστικός διευθυντής Bente Erichsen
Η παύση της σχέση Νόμπελ – ΦΙΦΑ, έρχεται τρεις ημέρες μετά τη διακοπή της συνεργασίας με την Παγκόσμια Συνομοσπονδία από την πλευρά της Ιντερπόλ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμφωνία που συνάφθηκε μεταξύ της FIFA και του Nobel Peace Center το 2011, θεωρήθηκε τότε ως προσπάθεια του Σεπ Μπλάτερ να κερδίσει στο μέλλον το Νόμπελ Ειρήνης. Η FIFA περιέγραφε τη συγκεκριμένη συμφωνία ως «χειρονομία της φιλίας και του σεβασμού που προορίζονται να εμπνεύσει τον κόσμο να ενωθεί σε συνθήκες ειρήνης, αλληλεγγύης και ευγενούς άμιλλας»
Η FIFA είχες δωρίσει στο κέντρο 800.000 ευρώ στο πλαίσιο της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, η οποία πήρε για πρώτη φορά «σάρκα και οστά» το 2013 Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων στο Μαρόκο ενώ έλαβε χώρα και τον περασμένο Μάιο όταν Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι είχαν τη δική τους «χειραψία για την ειρήνη» σε μια διεθνή συνάντηση της FIFA.

Σχετικά άρθρα