«Όσο λιγότερες αλλαγές κάνουμε τόσο καλύτερο»

«Όσες λιγότερες αλλαγές κάνουμε, τόσο καλύτερο θα είναι», τόνισε ο Γιάννης Σφαιρόπουλος, προπονητής της πρωταθλήτριας Ελλάδας για την σεζόν 2014-15 ομάδας του Ολυμπιακού για την «επόμενη ημέρα» του θριάμβου της φετινής αγωνιστικής χρονιάς.
Ο Σφαιρόπουλος σε συνέντευξη του στον ΟΤΕ TV επισήμανε ότι βλέπει όλους τους παίκτες σαν παιδιά του και θέλει να είναι δίκαιος απέναντι τους. Χαρακτήρισε πολύ καλές τις επιλογές του προκατάχου του, στον πάγκο των «ερυθρόλευκων», Γιώργου Μπαρτζώκα και τόνισε ότι βασική αρχή του είναι η πειθαρχία σε όλους τους τομείς.
Αναλυτικά ο κόουτς του Ολυμπιακού αναφέρθηκε:
Στο ότι βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη: «Ο μεγάλος μου γιος έχει τελετή αποφοίτησης κι επειδή στο μπάσκετ χάνουμε πολλές στιγμές από την οικογένεια, ήρθα για να τελεστώ. Αν είχαμε τέταρτο τελικό θα το έχανα, όπως έχω χάσει πολλά πράγματα. Αυτή είναι η θυσία που κάνουμε, όσοι ασχολούμαστε με τον αθλητισμό. Για αυτό λέμε πως η ομάδα είναι η οικογένειά μας, γιατί περνάμε πολλές ώρες μαζί. Η οικογένεια για όλους είναι ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής μας, αλλά με την δουλειά που κάνουμε στερούμαστε πολλά πράγματα».
Στη σύγκρισή του με τον Γιάννη Ιωαννίδη: «Είναι ιεροσυλία να γίνεται αυτή η σύγκριση. Ο Ιωαννίδης πρωταγωνίστησε για πολλά χρόνια στο ευρωπαϊκό και ελληνικό μπάσκετ. Είναι άκυρη σύγκριση. Είχα την τύχη να ήμουν συνεργάτης του για δύο χρόνια στην Εθνική».
Στις συμβουλές του Γιάννη Ιωαννίδη: «Ηταν πάρα πολλές συμβουλές. Ηταν ιδιαίτερα για εμένα αυτά τα μαθήματα. Μου θύμιζε φορές τον πατέρα μου, Σάββα. Το μπάσκετ το αγαπούσα από πολύ νεαρός. Πρώτος στόχος ήταν να ασχοληθώ με την οδοντιατρική, αλλά και το μπάσκετ ήταν βασικός στόχος».
Στην πορεία του στον Ολυμπιακό: «Η μεγαλύτερη επιβράβευση για έναν προπονητή είναι να μιλούν καλά οι παίκτες του. Οταν δουλεύεις πολλές ώρες καθημερινώς με παίκτες από άλλη χώρα και διαφορετικό χαρακτήρα και αυτοί αναγνωρίζουν την προσπάθεια συνολικά που έχει γίνει από τον προπονητή και τους παίκτες είναι πολύ σημαντικό. Οι παίκτες είναι οι πρωταγωνιστές και η αλληλοεκτίμηση είναι η πιο σημαντική. Οι παίκτες κάνουν την διαφορά».
Στο ότι ο Βασίλης Σπανούλης είπε στον Βασίλη Σκουντή πως «μου άρεσε πάρα πολύ πως μου την ήρθε στα αποδυτήρια και μου την… είπε»: «Προσπαθώ να είμαι δίκαιος με όλους τους παίκτες και να τους διαχειρίζομαι με τον ίδιο τρόπο. Προφανώς όταν έχεις τον Σπανούλη κι έχεις και τον Μουράτο που είναι παιδί και τώρα ξεκινάει, δεν είναι το ίδιο. Η διαχείριση, όμως, πρέπει να είναι ίδια και οι κανόνες να εφαρμόζονται από τους παίκτες, εμένα, το τιμ και όλους. Πάντα όταν συμβαίνει κάτι, υπάρχει ένα σημείο που πρέπει να επέμβει. Ηταν για κάποιο μπασκετικό θέμα. Δεν θυμάμαι ακριβώς σε τι αναφέρεται. Η ομάδα έχει αρχές και κανόνες και κανείς δεν πρέπει να τους παραβαίνει».
Στην πρώτη του προπόνηση με τον Ολυμπιακό: «Δεν μπόρεσα να διαπιστώσω πολλά πράγματα, διότι υπήρχε μία ομιλία και η προπόνηση ήταν χαλαρή. Είχα παρακολουθήσει την ομάδα και ήξερα πως υπήρχαν πολλά περιθώρια βελτίωσης. Το σημαντικό ήταν να ηρεμήσει η ομάδα. Ηταν πολύ σημαντικό που στην Ευρώπη η ομάδα με τον Τόμιτς είχε τρεις μεγάλες νίκες. Η προσπάθεια ήταν σε καλό δρόμο, αλλά λόγω της ήττας από την Κηφισιά και κυρίως από εκείνη του Κυπέλλου, υπήρχε πίεση. Εγώ έπρεπε να την ηρεμήσω και να βάλω μία ομπρέλα πάνω από όλους, ώστε να μην επηρεάζονται από την γκρίνια. Είπα πως πρέπει να παίξουμε άμυνα, διότι αυτή δίνει τις νίκες. Αυτό ήθελα να αλλάξει για να αποκτήσει η ομάδα μία ταυτότητα. Ηθελα να τους δώσω να καταλάβουν τι θέλω να κάνουν. Οι παίκτες έχουν ποιότητα και χρειάζονταν μία κατεύθυνση. Ηταν σημαντικό να πάρω εγώ την πίεση και να συνεχίσει η ομάδα να δουλεύει μακριά από την πίεση και την γκρίνια. Ηταν πολύ σημαντική η νίκη επί του Ερυθρού Αστέρα μέσα σε μία καυτή ατμόσφαιρα. Ηταν κάτι πρωτόγνωρο συναίσθημα να παίζουμε μπροστά σε 24.000 κόσμο και το αποτέλεσμα έδωσε αυτοπεποίθηση στην ομάδα, διότι κατάλαβε πως μπορούν να παίξουν άμυνα. Κατευθείαν με την άμυνα, κερδίσαμε ένα σημαντικό παιχνίδι».
Στο ότι δεν ήταν το φαβορί για να αναλάβει το «τιμόνι» του Ολυμπιακού: «Δεν ήταν έξτρα κίνητρο. Δεν σκέφτηκα ποτέ έτσι. Θεωρώ πως είναι τιμή μου που είμαι στον Ολυμπιακό και που με εμπιστεύθηκαν οι πρόεδροι. Εγώ μπήκα στο γήπεδο για να δουλέψω. Ο κόσμος δεν με ήξερε, επειδή ήμουν αθλητής. Εδώ πού έφτασα, έφτασα με την σκληρή μου δουλειά και την πειθαρχία. Αυτά ζητάω από τους παίκτες και τα παιδιά μου. Είναι μεγάλη υπόθεση να διαχειρίζεσαι την ομάδα, όπως και την οικογένειά σου».
Στο ότι δεν έκανε αλλαγές στο ρόστερ του Ολυμπιακού: «Εχω ευχαριστήσει πολλές φορές τον Γιώργο Μπαρτζώκα που έκανε πολύ καλές επιλογές. Οταν κάνεις επιλογές, είναι λογικό κάποιες να μην βγουν. Σαν σύνολο, όμως, η ομάδα πήγε πολύ καλά και για αυτό έδωσα το credit στον Γιώργο Μπαρτζώκα».
Στον Κώστα Σλούκα: «Είναι λογικό κάθε παίκτης αν θέλει να μιλήσει με τον προπονητή για να δει πώς θα είναι η ομάδα τη νέα σεζόν. Είμαστε συνεργάτες ουσιαστικά και καταλαβαίνω τι λέει.  Εχουμε μιλήσει πολλές φορές. Τους τελευταίους δύο μήνες ζήτησα εγώ να σταματήσουν οι συζητήσεις. Κάποια στιγμή εκεί που παίζουμε καλά και είμαστε πρώτοι στο Top 16, πέφτουν πέντε τραυματισμοί μαζί. Σχεδόν είχαμε πιο πολλούς τραυματίες από όσους έκαναν προπόνηση. Ηταν κομβικό σημείο. Είχαμε ματς πολύ κρίσιμα για το πλεονέκτημα έδρας στην Α1. Από τους τραυματισμούς χάσαμε στην έδρα μας από την Φενέρ και από την Λαμποράλ εκτός. Επρεπε να κερδίσουμε την Εφές και είχαμε το παιχνίδι στη Μόσχα για το πλεονέκτημα έδρα στην Ευρωλίγκα. Δεν θέλαμε να έχουν οι παίκτες παράγοντες που θα μπορούσαν να τους επηρεάσουν. Για αυτό ζήτησα να σταματήσουν οι διαπραγματεύσεις με τον Σλούκα και τον Ντάνστον. Μετά ήρθαν τα παιχνίδια των πλέι οφ με την Μπαρτσελόνα. Κι εκεί είχαμε τραυματισμούς. Θέλαμε η ομάδα να είναι απερίσπαστη. Για αυτό σταματήσαμε τις διαπραγματεύσεις και αφοσιωθήκαμε στο πρωτάθλημα. Κλείσαμε τα αυτιά μας σε πολλές σειρήνες και παρεμβολές που έγιναν στην ομάδα με κάποια δημοσιεύματα. Είναι αστεία. Επειδή είχαμε την εμπειρία προηγούμενων ετών που ο Ολυμπιακός ήταν καλύτερη ομάδα κι έχασε το πρωτάθλημα μετά το Final Four, δεν κοιτούσαμε τα δημοσιεύματα και αφοσιωθήκαμε στην ομάδα».
Στο παιχνίδι με τα Τρίκαλα που είχε μιλήσει για κακή νοοτροπία: «Ναι, είναι κομβικό ματς γιατί σε αυτά τα ματς χτίζεις χαρακτήρα. Η ομάδα επαναπαύτηκε και στο β’ ημίχρονο σβήσαμε τις μηχανές. Είχα πει πως πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία. Πρέπει πάντα να σέβεσαι τον αντίπαλο κι όταν παίρνεις μία διαφορά και σταματάς να παίζεις, δεν σέβεσαι τον εαυτό σου».
Στον Ολυμπιακό: «O Ολυμπιακός είναι μία ομάδα που παίζει ομαδικά. Ο Σπανούλης είναι ο ηγέτης της ομάδας, αλλά υπάρχουν o Πρίντεζης, ο Μάντζαρης, ο Σλούκας, οι ξένοι και όλοι μαζί σαν κράμα προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις».
Στο 5Χ5 επί του Παναθηναϊκού: «Κάθε παιχνίδι ήταν ξεχωριστό. Πολύ κρίσιμο ήταν το πρώτο παιχνίδι στην κανονική περίοδο στο ΣΕΦ στις 27/12. Την πίεση την είχαμε εμείς, γιατί ο Παναθηναϊκός στον β’ γύρο είχε το παιχνίδι στην έδρα του. Παρόλο που ήμασταν δύο μήνες, καταφέραμε να κερδίσουμε ένα δύσκολο παιχνίδι και σε ψυχολογικό επίπεδο. Εκείνο που ήξερα ερχόμενος στον Ολυμπιακό, είναι πως ο Παναθηναϊκός είναι ο αντίπαλός μας, πως έπρεπε να πάμε στο Final Four και να πάρουμε το πρωτάθλημα. Το γύρω-γύρω δεν υπήρχε για εμάς και δεν μας απασχόλησε. Εμείς κάναμε την δουλειά μας. Το πρώτο παιχνίδι ήταν καθοριστικό, αλλά δεν κερδίσαμε από αυτό το πλεονέκτημα έδρας. Στο δεύτερο παιχνίδι παίξαμε πάρα πολύ καλή άμυνα κι εκεί όλοι κατάλαβαν πως μπορούμε να παίξουμε πολύ καλό μπάσκετ και πως ήμασταν καλύτερη ομάδα. Οι τελικοί από εκεί και πέρα είναι διαφορετικοί. Οι πρεμιέρες πάντα είναι δύσκολες. Στο ΟΑΚΑ έπρεπε να διαχειριστούμε πως ο Παναθηναϊκός θα αντιδρούσε».
Στην πνευματική δύναμη του Ολυμπιακού: «Αυτό για να λέμε την αλήθεια δεν φτιάχτηκε φέτος. Αυτό γαλουχήθηκε τα τελευταία χρόνια. Εχει χτιστεί μία νοοτροπία νικητή. Είναι μία ομάδα που έχει σφυρηλατηθεί τα τελευταία χρόνια και ξέρει πώς να παίρνει κρίσιμα αποτελέσματα. Αυτό βέβαια δεν γίνεται πάντα».
Στις «φωνές» του: «Δεν υπάρχει παίκτης που να δυστροπεί. Δεν φωνάζω πάντα. Φωνάζω, όταν χρειάζεται. Ο προπονητής πρέπει να καταλάβει πώς να διαχειριστεί μία κατάσταση. Αυτό εξαρτάται από τον κάθε άνθρωπο και τον χαρακτήρα του. Υπάρχουν φωνές που φωνάζεις στα αποδυτήρια για να τους ξυπνήσεις κι άλλες που τους μιλάς για να τους ηρεμήσεις. Ολοι οι προπονητές γνωρίζουν τακτική, αλλά το πώς θα διαχειριστούν τις καταστάσεις, είναι που τους κάνει να διαφέρουν».
Στην φιλοσοφία του στην επίθεση: «Είναι πολύ σημαντικό πως η ομάδα πρέπει να έχει τους κανόνες για το πώς λειτουργεί ομαδικά, αλλά και να εκμεταλλεύεται το ταλέντο των παικτών. Να υπάρχουν οι κανόνες, αλλά και το περιθώριο για κάθε παίκτη να βάλει την πινελιά με το ταλέντο. Ξαναλέω πως οι παίκτες είναι οι πρωταγωνιστές.
Στην αρχή του: «Η πειθαρχία σε όλους τους τομείς».
Στο τι του είπε ένας φίλος του Ολυμπιακού σχετικά με την άμυνα: «Κάποιος φίλαθλος στο μνημόσυνο της Θύρας 7 και μία στην απονομή μού είπε πως έπρεπε να είμαι εγώ υπουργός άμυνας».
Στο αν έκανε λάθη: «Υπήρχαν κάποιες στιγμές που ξέφυγα στα εσωτερικά της ομάδας. Αυτό το ξέρω εγώ και το ξέρουν και οι παίκτες μου».
Στον τελικό της Euroleague: «Στο παιχνίδι αυτό από πλευράς τακτικής ήμασταν πάρα πολύ καλά προετοιμασμένοι. Βγάλαμε την Ρεάλ από το πλάνο της στην επίθεση. Με τον τρόπο που αμυνθήκαμε τους δημιουργήσαμε πολλά προβλήματα. Μόνο έτσι όπως έγινε θα χάναμε: Από μεμονωμένες προσπάθειες και σουτ. Η Ρεάλ έχει παίκτες με προσωπικότητα. Φάνηκε πως μας έλειψε το κάτι παραπάνω. Ενα σουτ που δεν μπήκε, ένα ριμπάουντ, μία άμυνα…»
Στον Ολυμπιακό της νέας σεζόν: «Θέλουμε να κρατήσουμε όσους περισσότερους παίκτες από τον βασικό κορμό της ομάδας. Είναι επιτυχημένο σύνολο. Πιστεύω πως Αν θα έχουμε κάποιες απώλειες, πρέπει να τις καλύψουμε, όσο καλύτερα μπορούμε. Εχουν ξεκινήσει διεργασίες για να κάνουμε αυτό το πλάνο πραγματικότητα».
Τέλος ανέφερε: «Βλέπω τους παίκτες σαν παιδιά μου. Τους έχω πει πως όλα αυτά που τους συμβουλεύω, τα λέω και στα παιδιά μου. Αυτές τις αρχές που θέλω να τους δώσω, προσπαθώ να περάσω και στα παιδιά μου».

Σχετικά άρθρα