Τι είπαν στην συνάντηση τους Καραμανλής-Σαμαράς στην Κηφισιά;

17 Ιουνίου 2015

σχυρό μήνυμα ενότητας της ΝΔ και συμπόρευσης του Κώστα Καραμανλή με τη σημερινή ηγεσία του κόμματος επιχείρησε να στείλει χθες το βράδυ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς με την αιφνιδιαστική και έκτακτη συνάντηση που ζήτησε και είχε στην οικία του με τον πρώην Πρωθυπουργό.

Στη σκιά των συναντήσεων του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη, την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚΦώφη Γεννηματά και τη βουλευτή της ΝΔΝτόρα Μπακογιάννη για την οποία υπάρχει μεγάλη ενόχληση στην Κ.Ο. της ΝΔ για την κίνησή της να ζητήσει συνάντηση και να πάει στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Αντ. Σαμαράς θέλησε να στείλει το δικό του μήνυμα και να απαντήσει ουσιαστικά στις πρωτοβουλίες του προέδρου της κυβέρνησης.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα εσωκομματικά δεδομένα της ΝΔ έχει η άμεση ανταπόκριση του Κ. Καραμανλή στο αίτημα του Αντ. Σαμαρά περί συνάντησης στο σπίτι του δεύτερου στην Κηφισιά, καθώς ο πρώην Πρωθυπουργός μπαίνει πλέον στο...«κάδρο» με τη σημερινή ηγεσία του κόμματος.

Δεν είναι τυχαίο εξάλλου, ότι η Συγγρού έσπευσε να διαρρεύσει μετά την συνάντηση της 75λεπτης συνάντησης -προφανώς και κατόπιν συμφωνίας με τον Κ. Καραμανλή- πως «οι δύο άντρες θεωρούν πως με σοβαρότητα και υπευθυνότητα η Ν.Δ. αντιμετωπίζει την όλη κατάσταση και την κρίση και εκτιμούν ότι πρέπει να υπάρχει εγρήγορση, ιδιαίτερα όταν η Ν.Δ. είναι ο κυρίαρχος πυλώνας για την εγγύηση της ευρωπαϊκής μας προοπτικής».

Είναι σαφές από τις πληροφορίες που υπάρχουν ότι ο Κ. Καραμανλής με τη στάση του επιλέγει στην παρούσα φάση να στηρίξει τον Αντ. Σαμαρά, υιοθετώντας σε πολύ μεγάλο βαθμό τη στρατηγική του και συμμεριζόμενος επί της ουσίας και τις ανησυχίες του για την πορεία της χώρας εντός της ευρωζώνης.

Οι δυο άνδρες αντάλλαξαν εκτιμήσεις για το πως εξελίσσεται η διαπραγμάτευση και συμφώνησαν να είναι σε συνεχή επαφή για τα μελλούμενα, ενώ ο Αντ. Σαμαράς τον ενημέρωσε και για τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει σε θεσμικό επίπεδο, επισκεπτόμενος πιθανότατα άμεσα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Κοινή ήταν η εκτίμηση πως πρέπει να υπάρξει άμεσα συμφωνία διότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η εκκρεμότητα.

Η συνάντηση έγινε στη σκιά και της συνάντησης Τσίπρα - Μπακογιάννη και της ενόχλησης του Αντ. Σαμαρά ο οποίος όταν τον κάλεσε να τον ενημερώσει τις είπε: «έπρεπε να με ενημερώσετε πριν πάτε». Για την ηγεσία της ΝΔ η συνάντηση ήταν ένα θεσμικό ατόπημα του Πρωθυπουργού να μην καλέσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να επιλέξει να συνομιλήσει, όπως λέγανε από τη Συγγρού, με μια απλή βουλευτή και άλλοι σχολίαζαν πικρόχολα: «ο πολιτικός τυχοδιωκτισμός συνάντησε τον πολιτικό αμοραλισμό».

Η ΝΔ το επόμενο διάστημα θα κινηθεί πολύ επιθετικά έναντι της κυβέρνησης, η οποία όπως εκτιμήθηκε στο χθεσινό άτυπο Πολιτικό Συμβούλιο πηγαίνει τη χώρα στα βράχια και επιλέγει τη ρήξη, μια άποψη που συμμερίζεται και ο Κ. Καραμανλής.

 

 

 


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ