Ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη: Τρόποι διακοπής και συνέπειες στην υγεία

19 Ιουνίου 2015
Κατερίνα, 20 ετών ρωτά

ΕΡΩΤΗΜΑ
Γεια σας, είμαι 20 ετών με ασταθή κύκλο. Περίμενα περίοδο απο αρχές του Μαϊου. Έκανα λοιπόν εξέταση αίματος β χοριακή και βγήκε θετική. Είμαι λοιπόν στο δεύτερο περίπου μήνα και δεν ξέρω τι να κάνω. Δεν το έχω πει ακόμα στους γονείς μου και σκέφτομαι για έκτρωση. Γίνεται με κάποιο χάπι ή μόνο με επέμβαση; Επίσης θα ήθελα να μάθω εάν πονάει και εάν θέτω σε κίνδυνο την υγεία μου; Υπάρχει περίπτωση να μην μπορέσω να ξανά κάνω παιδιά; Πείτε μου σας παρακαλώ πολύ γιατί βιάζομαι.

Στο ερώτημα απάντησε ο Παναγιώτης Χριστόπουλος, Γυναικολόγος – Μαιευτήρας

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή φίλη,

Οι ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες μπορούν να διακοπούν με 2 τρόπους : φαρμακευτικό ή επεμβατικό.

Ο φαρμακευτικός τρόπος έχει θέση σε πολύ αρχόμενες εγκυμοσύνες. Μπορεί να «γλυτώσει» τη γυναίκα από την επέμβαση. Δυστυχώς όμως, έχει αξιοσημείωτες πιθανότητες αποτυχίας, που σημαίνει ότι η γυναίκα θα πρέπει να καταφύγει στο τέλος σε επεμβατική διακοπή, αφού πρώτα έχουν περάσει αρκετές ημέρες με αιμορραγία. Επίσης, η ανεύρεση του φαρμάκου είναι πολλές φορές δύσκολη.

Ο επεμβατικός τρόπος είναι γνωστός. Θεωρητικά υπάρχουν επιπλοκές, που μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα στο μέλλον, αλλά αν εμπιστευτείτε κάποιο γυναικολόγο που να είναι προσεκτικός και που λαμβάνει όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας σας, τότε δεν έχετε να φοβάστε κάτι σημαντικό. Όπως χαρακτηριστικά λέω και γράφω συχνά, ακόμα και μια κακή διακοπή από κάποιον απρόσεκτο ή μη-έμπειρο γιατρό είναι αρκετή για να δημιουργηθεί πρόβλημα. Αντίθετα μια διακοπή από προσεκτικό και έμπειρο γιατρό που λαμβάνει μέτρα προστασίας είναι ασφαλής και δεν πρέπει να σας φοβίζει ιδιαίτερα.

 

Φιλικά,

Παναγιώτης Χριστόπουλος MD, MSc, PhD, IFEPAG

Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος

Ειδικός Γυναικολόγος Παίδων Εφήβων

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

Συντονιστής Παιδογυναικολόγων Ευρώπης

Director European Association Paediatric–Adolescent Gynaecology

 


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ