Παπασταθόπουλος: «Τεράστιο εφόδιο για το μέλλον»

Στα 27 του χρόνια ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος είναι ήδη… βετεράνος φορώντας τη φανέλα με το εθνόσημο. Μετράει 57 συμμετοχές με τους Άνδρες, συμμετοχή σε δύο Μουντιάλ (2010, 2014) και Euro (2012), αγωνίζεται σε έναν από τους κορυφαίους ευρωπαϊκούς συλλόγους, τη Μπορούσια Ντόρτμουντ, ενώ έχει φορέσει και τη φανέλα της Μίλαν, της Βέρντερ Βρέμης και της ΑΕΚ. Έχει περάσει από όλες τις “μικρές” Εθνικές Ομάδες, αλλά ως αρχηγός της Νέων το 2007, ήταν ακρογωνιαίος λίθος στην πορεία της μέχρι τον τελικό του Euro U-19 κόντρα στην Ισπανία.
Οι δηλώσεις του στο επίσημο site του EURO U-19 2015 “greece2015.gr”:
Τι αναμνήσεις έχεις από τη συμμετοχή σου σε τελική φάση ευρωπαϊκού πρωταθλήματος Νέων;
«Δίχως άλλο ήταν μια πάρα πολύ σημαντική εμπειρία. Οι αναμνήσεις μου, τόσο σε ό,τι αφορά τη διοργάνωση, όσο και τη συμμετοχή της δικής μας της ομάδας ήταν οι καλύτερες. Εκτιμώ ότι εκπροσωπήσαμε τη χώρα μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Έτσι όπως εξελίχθηκαν τα γεγονότα τότε ασφαλώς μου έχουν μείνει πολλά πράγματα. Είχαμε μια πάρα πολύ καλή ομάδα και φτάσαμε να αγωνιστούμε έως τον τελικό της διοργάνωσης».
Υπάρχουν ιδιαίτερες στιγμές από τη συμμετοχή σου αυτή που να έχουν μείνει χαραγμένες στη μνήμη σου;
«Κυρίως δύο στιγμές χαράχτηκαν στη μήνη μου και τις θυμάμαι λες και είναι τώρα. Η μία ασφαλώς είναι ο τελικός που χάσαμε 0-1 από την Ισπανία και η δεύτερη είναι πιο προσωπική και αφορά την αδυναμία μου να παίξω στον τελικό λόγω της αποβολής μου στον ημιτελικό με τη Γερμανία, όπου είχαμε εξασφαλίσει την πρόκριση με νίκη 3-2».
Τι ρόλο, θεωρείς, ότι έπαιξε η παρουσία και συμμετοχή σου αυτή στην καριέρα σου;
«Σίγουρα έπαιξε πολύ μεγάλο ρόλο. Ήταν μια σημαντικότατη εμπειρία για μένα, η οποία με βοήθησε να πάρω τις απαιτούμενες παραστάσεις για το πώς πρέπει να συμπεριφέρεσαι γενικά σε διοργανώσεις τέτοιου επιπέδου».
Εκτιμάς ότι αυτή η συμμετοχή σε βοήθησε ώστε αργότερα να ενσωματωθείς στην Εθνική Ανδρών;
«Τόσο σε ατομικό, όσο και σε επίπεδο ομάδας, αυτά που ζει ένα ποδοσφαιριστής σε τέτοιες διοργανώσεις αποτελούν την καλύτερη εικόνα για το μέλλον και τι πρέπει να περιμένει. Ασφαλώς και για μένα αυτή η εμπειρία ήταν τεράστιο εφόδιο για το μέλλον και ιδιαίτερα την παρουσία μου στην Εθνική Ανδρών».
Τι κίνητρο, θεωρείς, ότι υπάρχει για τους φιλάθλους ώστε να πάνε στα γήπεδα που θα γίνει η διοργάνωση για να δουν τους αγώνες;
«Κίνητρο για τον κόσμο ασφαλώς και υπάρχει. Βλέποντας τους αγώνες αυτούς θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν μια πρώτη και καλή γεύση από το μέλλον του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Οι ποδοσφαιριστές που θα αγωνιστούν με τις Εθνικές Ομάδες Νέων στην τελική φάση θα είναι στην πλειοψηφία τους και οι ποδοσφαιριστές που θα πλαισιώσουν και τις Εθνικές Ανδρών των χωρών τους, αλλά και μεγάλους συλλόγους της Ευρώπης».

Σχετικά άρθρα