Η συμφωνία πρέπει να ψηφιστεί πριν από τις 30 Ιουνίου

23 Ιουνίου 2015

Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω από την πρόταση που κατέθεσε, δήλωσε το πρωί στο Mega ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι σίγουρα η ελληνική πρόταση δεν είναι η μεταρρύθμιση που θα προωθούσε η κυβέρνηση κάτω από άλλες συνθήκες αλλά ο προσανατολισμός αυτών των μέτρων και η αναδιανομή των βαρών που επιχειρεί είναι μεγάλη και γι' αυτό θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη ώστε να μην περάσουν παράλογες απαιτήσεις.

Στο ερώτημα αν πρόταση που παρουσίασε η κυβέρνηση μπορεί να εμπλουτιστεί με νέα μέτρα ως αποτέλεσμα των πιέσεων που ασκούνται, ο Γαβριήλ Σακελαρίδης τόνισε: «Οι πιέσεις που δεχόμαστε είναι μεγάλες, όμως αυτό για το οποίο θα μπορούσα να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό -και δεν το λέω για να προετοιμάσω τον κόσμο για μέτρα- είναι ότι ότι δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα από αυτά τα οποία περιλαμβάνει η πρόταση».

«Μπορεί να γίνουνε διευθετήσεις σε μια σειρά από ζητήματα, μπορεί να υπάρξουν βελτιωτικές αλλαγές, μπορεί να υπάρχουν αποσαφηνίσεις, όμως στην ουσία τους άλλα μέτρα δεν υπάρχει δυνατότητα και δεν υπάρχει περίπτωση να τα εφαρμόσουμε», πρόσθεσε.

«Συμφωνία εντός της εβδομάδας»

Στο ερώτημα πότε θα υπάρξει συμφωνία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε: «Πρέπει να έχουμε συμφωνία εντός της εβδομάδας και νομίζω ότι είμαστε σε καλό δρόμο σε σχέση με αυτό. Το επόμενο 48ωρο είναι σημαντικό ώστε να έχουμε τη συμφωνία»

«Ξέρετε ότι έχουμε τη σύνοδο κορυφής, υπάρχει και το Eurogroup. Eπειδή υπάρχει αύριο το Eurogroup, η σημερινή μέρα είναι καθοριστική», ανέφερε και τόνισε ότι η συμφωνία πρέπει να ψηφιστεί πριν από τις 30 Ιουνίου.

«Εκλογές αν δεν περάσει από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία»

Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης ανέφερε (ΑΝΤ1) πως «ο καθένας θα αναλογιστεί τις ευθύνες του. Προφανώς χωρίς την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και τη δεδηλωμένη, δεν περνάει».

Εξέφρασε, μάλιστα, την πεποίθηση ότι «δεν θα φτάσουμε στο σημείο» να μη συγκεντρωθούν οι απαραίτητες ψήφοι από τους βουλευτές της συγκυβέρνησης. Αν όμως συμβεί κάτι τέτοιο, «η μόνη επιλογή θα ήταν η προσφυγή στις κάλπες και στον λαό».

«Το ζήτημα του χρέους έχει τεθεί»

Το ζήτημα του χρέους έχει τεθεί και θα συζητηθεί το συντομότερο δυνατόν, υποστήριξε σε άλλες δηλώσεις του (ΣΚΑΪ) ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, σημειώνοντας ότι το μεγάλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι η αβεβαιότητα.

Συμπλήρωσε δε, ότι θα πρέπει να γίνει ενημέρωση, ώστε όλοι οι βουλευτές να γνωρίζουν με το που θα κλείσει η συμφωνία, ενώ πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει ακόμα αν θα κατατεθεί το νομοσχέδιο με τα μέτρα στη Βουλή με τη μορφή ενός άρθρου.

Αναδιανομή βαρών στα νέα μέτρα

Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι υπάρχουν σκληρά μέτρα και υπογράμμισε: «Υπάρχει πλήρης συναίσθηση ότι υπάρχουν σκληρά μέτρα στην πρόταση, όμως ο προσανατολισμός των μέτρων δεν αφορά αυτούς που έχουν πληρώσει τα προηγούμενα διαστήματα».

Όπως και με το θέμα του ΦΠΑ στα νησιά που δεν έχει λήξει αντιστοίχως και για τα τρόφιμα, σημείωσε ότι «κι εκεί δίνεται μάχη, ώστε να μείνουν αυτά τα προϊόντα στον χαμηλό συντελεστή».

Για τα εργασιακά αναφέρθηκε στο θέμα των συλλογικών συμβάσεων, οι οποίες, όπως είπε, θα νομοθετηθούν άμεσα. Για τα κλειστά επαγγέλματα, η κυβέρνηση «προσπαθεί να δώσει λύσεις» ώστε να μην πληγούν άλλο όσοι επλήγησαν από την κρίση, είπε ο κ. Σακελλαρίδης.

Γενικά, για το περιεχόμενο των μέτρων που περιέχονται στην ελληνική πρόταση, τόνισε ότι «οι ίδιοι δεν θα πληρώνουν τα βάρη της κρίσης, είναι ξεκάθαρη η φιλοσοφία της πρότασης για την αναδιανομή των βαρών», ενώ υπογράμμισε ότι γίνεται συζήτηση για πακέτο χρηματοδότησης «μεγάλο πακέτο με πραγματικό χρήμα».

«Τα μέτρα έχουν συγκεκριμένη κατεύθυνση, μεταφέρουν τα βάρη. Δίνουμε μάχη και υπάρχουν πολλές προτάσεις που δίνουν προοπτική και ανάσες. Πιστεύω ότι και μόνο η μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι κάτι που εξασφαλίζει δημοσιονομικό όφελος, θα ήταν ένα κενό που θα έπρεπε να καλυφθεί με σκληρά μέτρα», κατέληξε.

efsyn.gr

 


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ