Το τρόπαιο του Ευρωμπάσκετ στο Ηράκλειο (vid)

Το τρόπαιο του Ευρωμπάσκετ 1987 έφτασε στο Ηράκλειο λίγες ημέρες πριν την έναρξη του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος U19, το τζάμπολ του οποίου θα γίνει το προσεχές Σάββατο (27/6).
«Τα τελευταία χρόνια το Ηράκλειο έχει γίνει το επίκεντρο του μπάσκετ φιλοξενώντας μεγάλες διοργανώσεις, πέρυσι το Ευρωπαϊκό των Νέων Ανδρών και φέτος το Παγκόσμιο των Εφήβων», δήλωσε ο Τάκης Τσαγκρώνης, γενικός γραμματέας της ΕΟΚ σε συνέντευξη Τύπου που έγινε για την παρουσίαση του τροπαίου και εν όψει της έναρξης του Παγκοσμίου. «Θεωρήσαμε υποχρέωσή μας να ξεκινήσει από εδώ η παρουσίαση του τροπαίου, γιατί αυτή την εποχή το Ηράκλειο συγκεντρώνει όλα τα βλέμματα των φιλάθλων του μπάσκετ κι έπρεπε να έχει αυτή την τιμητική διάκριση», τόνισε ο Τσαγκρώνης. «Θέλω να ευχαριστήσω τους ανθρώπους του Ηρακλείου, την Περιφέρεια, το Δήμο και προπάντων τα σωματεία της Περιφέρειας Κρήτης, η οποία έχει υπερασπιστεί κι έχει βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό τόσο ώστε να μας αναγκάζουν κάθε φορά να αναθέτουμε διοργανώσεις στην Κρήτη».
«Το Κύπελλο αυτό ήταν το μεγάλο ξεκίνημα της εθνικής μας ομάδας και της Ελλάδας στο μπάσκετ το 1987», επισήμανε ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας και εξήγησε: «Εκείνος ο τίτλος, βέβαια, δεν είχε έρθει τυχαία. Ήταν το αποτέλεσμα πολλών προσπαθειών που είχαν προηγηθεί και συνεχίστηκαν και τα επόμενα χρόνια. Δεν ήταν κάτι που απλώς συνέβη και μετά έφυγε… Η Ελλάδα ήταν δεύτερη το 1989 στο Ευρωπαϊκό της τέως Γιουγκοσλαβίας, μετά ήρθε η τέταρτη θέση στη Γερμανία. Αποκορύφωμα ήταν το 2005, που η Εθνική σήκωσε ξανά το βαρύτιμο τρόπαιο επί προεδρίας στην FIBA του κυρίου Γιώργου Βασιλακόπουλου και η προσπάθεια αυτή συνεχίζεται. Στη συνέχεια, είχαμε τη δεύτερη θέση στο Παγκόσμιο το 2006 κι αυτό δείχνει πως δεν είναι κάτι ευκαιριακό αυτό συμβαίνει στο μπάσκετ. Στηρίζεται σε γερές βάσεις και έτσι θα συνεχιστεί. Έχουμε την παρουσία των μικρών εθνικών ομάδων που έχουν φέρει πάρα πολλές επιτυχίες τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
Για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα U19, που θα φιλοξενηθεί φέτος στο Ηράκλειο, ο Τσαγκρώνης ευχήθηκε: «Ελπίζω ότι και φέτος η Εθνική μας ομάδα θα διεκδικήσει το τρόπαιο με βασικούς παράγοντες ότι τα παιδιά μας θα πρέπει να είναι γερά και θα δώσουν στο γήπεδο αυτά που μπορούν και αξίζουν. Είναι από τις μεγαλύτερες διοργανώσει η FIBA μετά το Παγκόσμιο των Ανδρών. Συμμετέχουν οι αυριανοί πρωταγωνιστές, αν και κάποια από τα παιδιά που συμμετέχουν πρωταγωνιστούν στις ομάδες τους. Χαρακτηριστικά μπορώ να σας υπενθυμίσω πως στο Παγκόσμιο του 2009 που είχε γίνει στην Νέα Ζηλανδία είχε κατακτήσει το αργυρό μετάλλιο, παίζοντας στον τελικό με τις ΗΠΑ. Από εκείνη την ομάδα σήμερα πολλά παιδιά πλαισιώνουν την εθνική ομάδα, ένας δε από εκείνους, ο Κώστας Παπανικολάου, αγωνίζεται στο ΝΒΑ. Ο Σλούκας, ο Παππάς, ο Γιάνκοβιτς, ο Μάντζαρης είναι παιδιά εκείνης της ομάδας και με αυτό θέλω να τονίσω πως από αυτές τις ομάδες θα βγουν οι αυριανοί πρωταθλητές μας. Ελπίζω να έχουμε τη συμπαράσταση των φιλάθλων του Ηράκλειου».
«Από πλευράς οργανωτικής επιτροπής όλα έχουν κυλήσει ομαλά», συνέχισε ο γενικός γραμματέας της ΕΟΚ και υπογράμμισε: «Το θέμα είναι να έχουμε και μια καλή εμφάνιση της Εθνικής μας. Πιστεύουμε σε αυτά τα παιδιά, έχουν αξία. Στο μπάσκετ χρειάζεται και λίγο τύχη όσον αφορά στα χιαστί παιχνίδια, ελπίζω όμως πως και εκεί θα τα πάμε καλά. Ελπίζω πως όλα θα κυλήσουν ομαλά και η Κρήτη θα δώσει και πάλι ένα βροντερό «παρών» και θα αποδείξει πως αγαπάει το μπάσκετ. Αυτή τη στιγμή το Ηράκλειο και η Κρήτη γενικά βρίσκονται σε παγκόσμιο ενδιαφέρον, δεδομένου ότι υπάρχουν ομάδες από όλες τις Ηπείρους».
Ο πρόεδρος της ΕΚΑΣΚ, Μπάμπης Μαρκάκης ζήτησε την στήριξη των Κρητικών: «Ευχαριστώ τη FIBA και την ΕΟΚ που μας έκαναν ακόμα μία μεγάλη τιμή, να φέρουν το ευρωπαϊκό τρόπαιο να παρουσιαστεί στο Ηράκλειο. Ως ΕΚΑΣΚ έχουμε προσπαθήσει ώστε το Παγκόσμιο να στεφθεί με επιτυχία. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσοι έξι μήνες τώρα έχουν δουλέψει για να πάνε όλα τέλεια και πιστεύω πως θα πάνε. Παρακαλούμε τον κόσμο ως Κρητικοί να στηρίξουν τη διοργάνωση, γιατί θα δώσουμε τα διαπιστευτήριά μας σε όλο τον κόσμο».
«Είναι μεγάλη χαρά που επιλέχθηκε το Ηράκλειο για να παρουσιαστεί το Ευρωπαϊκό Κύπελλο του Ευρωμπάσκετ του Σεπτεμβρίου, ένα Κύπελλο που ξυπνάει σε όλους τους Έλληνες μνήμες», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Ηρακλείου, Κώστας Βαρδαβάς και σημείωσε: «Ένα Κύπελλο που σήκωσε στα χέρια του ο Παναγιώτης Γιαννάκης το 1987 και ο Μιχάλης Κακιούζης το 2005. Μας ξυπνά ευχάριστες μνήμες και στιγμές που ελπίζουμε να ζήσουμε και τον προσεχή Σεπτέμβριο στη Γαλλία και η ελληνική ομάδα να το σηκώσει για ακόμα μία φορά. Ευχαριστούμε για την επιλογή και καλωσορίσαμε από χθες (22/06) την Εθνική Εφήβων που θα λάβει μέρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Το Ηράκλειο είναι στο επίκεντρο του αθλητισμού. Μετά το Ευρωπαϊκό Στίβου διοργανώνει ένα Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μπάσκετ. Ευχόμαστε όπως φέραμε γούρι στην εθνική ομάδα του στίβου να φέρουμε και σε εκείνη του μπάσκετ και να πετύχει το στόχο της».
Οι παίκτες της Εθνικής U19 ξέκλεψαν λίγο χρόνο από τις προπονήσεις και φωτογραφήθηκαν με το τρόπαιο του Ευρωμπάσκετ ’87. Παράλληλα, έπαιξαν μπάσκετ με φίλους του αθλήματος, ενώ διασκέδασαν και με τη μασκότ της διοργάνωσης.
Πάρτε μια μικρή γεύση από το τι συνέβη το πρωί της Τρίτης (23/6) μέσα από ένα video που ετοίμασε η ΕΟΚ:
 

Σχετικά άρθρα