Aυνανισμός: 12 συμβουλές του γιατρού

24 Ιουνίου 2015

Απαντά ο Ζήσης Παπαθανασίου Επ. Καθηγητής Γυναικολογίας - Σεξολόγος και  Διευθυντής του  Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου

 

Ο αυνανισμός  είναι μια φυσιολογική πράξη; 

Ο αυνανισμός είναι μια φυσιολογική λειτουργία και ανάγκη, Kuρίως σε περιόδους της ζωής μας στη διάρκεια των οποίων δεν υπάρχουν δυνατότητες σεξουαλικών επαφών, όπως συνήθως συμβαίνει στον έφηβο άνδρα. Για το λόγο αυτό ο ααυνανισμός αποιελεί αναμενόμενη λειτουργία στην εφηβεία, η οποία εισάγει ιον έφηβο στη μειέπειτα ώριμη σεξουαλική ζωή.

Αυνανίζονται όλοι οι άντρες στην εφηβική ηλικία;

Το ποσοστό ανιρών που αυνανίζονται στην εφηβική ηλικία πλησιάζει ro 100%. Είναι φανερό όχι ο αυνανισμός αποτελεί κοινή εμπειρία για όλους τους άνδρες στη διάρκεια της εφηβείας τους. 

Ο αυνανισμός στη γυναίκα είναι φυσιολογικός ή όχι;

Ό,η ισχύει για τον έφηβο άνδρα ισχύει και για ιην έφηβη γυναίκα. Είναι φυσιολογικό λοιπόν μια έφηβη  να αυνανίζεται.

Αυνανίζονται όλες οι γυναίκες στην εφηβική ηλικία;

Όχι. Το ποσοστό ίων γυναικών που αυνανίζονται είναι σημαντικά μικρότερο από αυτό των αντρών και κυμαίνεται γύρω στο 60-75%. Ένα σημαντικό ποσοστό των γυναικών αρχίζει να αυνανίζεται ήδη από την παιδική ηλικία (7-9 ετών). Ένα άλλο ποσοστό αρχίζει να αυνανίζεται στη διάρκεια της προεφηβείας ή της εφηβείας. Τέλος, ένα σημαντικό ποσοστό των γυναικών αυνανίζεται για πρώτη φορά αφού έχει ήδη τις πρώτες του σεξουαλικά επαφές.

Πού οφείλεται το γεγονός ότι το ποσοστό των εφήβων ανδρών που αυνανίζεται είναι μεγαλύτερο σε σχέση με τις έφηβες γυναίκες;

Δύο είναι οι βασικοί λόγοι. Πρώτονίΐτι κοινωνικά το αγόρι ανατρέφεται με λιγότερες ηθικές αναστολές απέναντι στο σεξ, και δεύτερον, ότι τα γεννητικά του όργανα είναι εξωτερικά και ανακαλύπτει πιο εύκολα το σώμα του και την ευχαρίστηση από τον ερεθισμό των γεννηπκών του οργάνων.

Θα πρέπει να ενισχύεται ή να αποθαρρύνεται ο αυνανισμός στον έφηβο;

Είναι δεδομένο ότι είναι φυσιολογικό οι έφηβοι άντρες ή οι έφηβες γυναίκες να αυνανίζονται και δε χρειάζεται κανένας φόβος ή αποτροπή. Αυτό όμως που πρέπει να ενισχύεται και να ενθαρρύνεται με κάθε τρόπο είναι η κοινωνικοποίηση και η ενθάρρυνση των διαπροσωπικών σχέσεων του εφήβου τόσο από συναισθηματική, όσο και από ερωτική πλευρά.

Και κάποια άτομα αυνανίζονται υπερβολικά;

Συνήθως πρόκειται για άτομα με έντονο άγχος που χρησιμοποιούν τον αυνανισμό σαν ένα είδος πρόσκαιρου ηρεμιστικού. Με αυτή την έννοια ο αυνανισμός προκαλεί σια άτομα αυτά την ψυχολογική εξάρτηση και τον εθισμό που προκαλεί ένα ηρεμιστικό φάρμακο, με αποτέλεσμα να το χρειάζονται σε ολοένα μεγαλύτερες δόσεις.

 Ο αυνανισμός βλάπτει τη μελλοντική γονιμότητα του άντρα;

Η εκσπερμάτιση του αυνανισμού περιέχει σπέρμα ποιοτικά όμοιο με την εκσπερμάτιση μιας σεξουαλικής επαφής. Δεν υπάρχει λοιπόν κανένα$ λόγος να προσπαθούμε να ανακαλύψουμε ειδικά στον αυνανισμό πιθανές βλαπτικές συνέπειες για τη γονιμότητα. Ακόμα και στις περιπτώσεις πολύ συχνών αυνανισμών δεν επηρεάζεται η γονιμότητα γιατί η παραγωγή σπερματοζωαρίων είναι ταχύτατη και με τον τρόπο αυτό αντικαθίστανται γρήγορα τα σπερματοζωάρια που βγαίνουν με κάθε εκσπερμάτιση. Το επιχείρημα ότι ο αυνανισμός μπορεί να βλάπτει τη γονιμότητα αποτελεί κατάλοιπο της εποχής της ενοχοποίησης του αυνανισμού για την εμφάνιση κάθε αρρώστιας.

Αν ο αυνανισμός δεν καταλήξει σε εκσπερμάτιση μπορεί να επηρεάσει το γεννητικό σύστημα του άντρα ή να δημιουργήσει πόνους;

Όχι, γενικά δε δημιουργούνται προβλήματα, πέρα από "κράμπες" στους όρχεις, που είναι αποτέλεσμα συσπάσεων των γεννητικών οργάνων. Σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί αυτή η κατάσταση να διαταράξει το μηχανισμό της εκσπερμάτισης. 

Υπάρχουν μη φυσιολογικές μέθοδοι αυνανισμού στον άνδρα;

Υπάρχουν μέθοδοι αυνανισμού που χρησιμοποιούνται από ανώριμα ψυχοσυναισθηματικά άτομα οι οποίες  θέτουν σε κίνδυνο ακόμη και τη σωματική τouς ακεραιότητα. Επιπλέον, οι παράξενες στάσεις των μελών του σώματος ή κινήσεις στη διάρκεια του αυνανισμού είναι δυνατό να σχετίζονται με αναστολές, συναισθήματα ντροπής και ενοχές για την ίδια τη δραστηριότητα του αυνανισμού ή και γενικότερα το σεξ.

Ο αυνανισμός προσφέρει μεγαλύτερη ικανοποίηση από το συντροφικό σεξ;

Στην εποχή μας κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα αξιολογείται περισσότερο με το μέτρο της επίδοσης και λιγότερο με το μέτρο της αυθεντικής ευχαρίστησή που προσφέρει. Ένας άνθρωπος είναι δυνατό να προτιμά τον αυνανισμό γιατί τον απαλλάσ-σει από το άγχος να συμμετέχει, να μετρήσει την απόδοσή του και να αποδείξει στον εαυτό του ότι είναι σεξουαλικά ικανός. Τον απαλλάσσει από το άγχος να λειτουργήσει σε συνεργασία με έναν άλλον άνθρωπο. Του προσφέρει, δηλαδή, ένα ασφαλές πλαίσιο λειτουργίας, χωρίς να χρειάζεται να αντιμετωπίσει τις προσωπικές του αναστολές και να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του σεξουαλικού του συντρόφου. Για τους λόγους αυτούς είναι δυνατό να υπάρχει η αίσθηση ότι η ικανοποίηση είναι μεγαλύτερη. Με αυτόν τον τρόπο, βέβαια, υπάρχει ο κίνδυνος ο άνθρωπος να εθίζεται στην παραίτηση και την αποχή από τη συναισθηματική συνδιαλλαγή με άλλους ανθρώπους.

 

Ελληνικό Σεξολογικό Ινστιτούτο Ανοιχτή Γραμμή Δωρεάν Ενημέρωσης: 210.7233102

Ε-mail: info@sexmedic.gr


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ