Δυσθυμία, μια μορφή κατάθλιψης: Τα 6 συμπτώματα

6 Ιουλίου 2015

Το βασικό χαρακτηριστικό της δυσθυμικής διαταραχής (αλλιώς δυσθυμία) είναι μία χρόνια καταθλιπτική διάθεση που το άτομο έχει το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, τις περισσότερες μέρες για τουλάχιστον 2 χρόνια.

Από την Ελληνική Εταιρεία Διαταραχών Διάθεσης ΜΑΖΙ και την ψυχολόγο και επιστημονικά υπεύθυνη Αγγελική Μενιδιάτου. 

Είναι μια μακροχρόνια μορφή ήπιας κατάθλιψης που χαρακτηρίζεται από μια επίμονη απαισιόδοξη θεώρηση της ζωής και καθώς εκτείνεται στον χρόνο δημιουργεί στο άτομο μια αίσθηση ανεπάρκειας. Ο ασθενής με δυσθυμία παρότι μπορεί και ανταπεξέρχεται στις καθημερινές του δραστηριότητες, νιώθει πάντα ότι κάτι τον κρατάει από το να μπορεί να νιώσει καλά. Δεν προκαλεί έντονη έκπτωση της λειτουργικότητας του ατόμου και οι περίοδοι δυσθυμίας μπορεί να εναλλάσσονται με περιόδους κατά τις οποίες το άτομο αισθάνεται φυσιολογικά. Η δυσθυμία επηρεάζει την εργασία και την κοινωνική ζωή. Πολλά άτομα απομονώνονται και γίνονται λιγότερα παραγωγικά. Αν έχετε δυσθυμία, διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσετε μείζονα κατάθλιψη.

Τα συμπτώματα της δυσθυμίας είναι ίδια με εκείνα της μείζονος κατάθλιψης αλλά όχι τόσο έντονα. Για την διάγνωση απαιτείται η παρουσία 2 τουλάχιστον από τα παρακάτω (εκτός της καταθλιπτικής διάθεσης):

-         μειωμένη όρεξη ή υπερφαγία

-         αϋπνία ή υπερυπνία

-         μειωμένη ενέργεια/ενεργητικότητα ή κόπωση

-         χαμηλή αυτοεκτίμηση

-         μειωμένη ικανότητα για συγκέντρωση ή δυσκολία στη λήψη αποφάσεων

-         αίσθημα έλλειψης ελπίδας

 

Παλιότερα ο τύπος αυτός δεν θεωρούταν ως κατάθλιψη αλλά μάλλον ως είδος προσωπικότητας που μπορεί να προδιαθέτει σε κατάθλιψη. Το ενδιαφέρον για τη δυσθυμία μεγάλωσε όταν κάποια αντικαταθλιπτικά φάρμακα φάνηκε ότι έχουν μια πιο ειδική επίδραση σ' αυτή την μορφή, και έτσι σήμερα η τάση είναι να θεωρείται περισσότερο ως μια ειδική μορφή κατάθλιψης παρά ως τύπος προσωπικότητας.


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
Μπάμ***** ****
17:41 Πέμπτη 15/12/2016
Γεια σαςΤον τελευταίο ενάμισι χρόνο ζω στη Γερμανία και η αίσθηση της μοναξιάς με έχει αλλάξειΔιακρίνω στον εαυτό μου μια πάρα πολύ μεγάλη οξυθυμίαμια άσχημη συμπεριφοράαντιδρώ άσχημα με το παραμικρό Ακόμα και στη σχέση που έχω συμβαίνει συχνά Ξέρω οτι είναι άσχημο αυτό και δεν μπορώ να το αντιμετωπίσω Διάβασα ένα άρθρο σαςσχετικα με τη δυσθυμία Και έχω τα 4 από τα 6αυτά συμπτώματα Τι μπορώ να κάνω Δεν μπορώ άλλο έτσι
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Πότε μια γυναικά κάνει απιστία;
Ποια είναι τα συναισθήματα που γεννά η...