Γιούνκερ: Πρέπει να αποφευχθεί ένα Grexit

7 Ιουλίου 2015

Θα ήθελα να κατανοήσω τι είπαν οι Ελληνες μέσω του δημοψηφίσματος, είπε ο επικεφαλής της Κομισιόν, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο.

Θα ζητήσω από τον Αλέξη Τσίπρα να μου εξηγήσει την ελληνική ψήφο, τόνισε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Μας είπαν να σεβόμαστε την ψήφο των Ελλήνων και το σέβομαι, αλλά η ερώτηση που τους τέθηκε δεν υπάρχει, τόνισε ο ίδιος.

Πρέπει να παρακάμψουμε τους μικρούς και μεγάλους εγωισμούς, ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής, επισημαίνοντας:

«Δεν είμαι τεχνοκράτης, έχω πολιτική ευθύνη»

«Στον γερμανικό Τύπο διαβάζω ότι έχω εξαφανιστεί, αλλά αυτό είναι πρώιμο συμπέρασμα», είπε ο ίδιος.

Δεν είπα τίποτα για το δημοψήφισμα, αλλά νομίζω ότι πρέπει να σκέφτεσαι πριν μιλάς, εγώ επέλεξα να έρθω στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο για να μιλήσω γιατί εδώ είναι ο ναός της δημοκρατίας, τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Όπως ανέφερε ο κ. Γιούνκερ, «η Κομισιόν δέχτηκε κριτική από κράτη μέλη ότι ευνοεί την Ελλάδα. Η αλήθεια είναι όμως ότι η Κομισιόν πρέπει να μπορεί να λέει τη γνώμη της. Δεν είμαι τεχνοκράτης, έχω πολιτική ευθύνη».

Είναι απίστευτο το γεγονός ότι κάποιοι λένε ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν δεν πρέπει να μιλά, το ίδιο ισχύει και για τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου που μετέχει σε συσκέψεις, ανέφερε ο επικεφαλής της Επιτροπής.

Η ιδέα ενός προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που πηγαίνει στα φόρα και μετά δεν μιλά δεν είναι σωστή. Του είμαι ευγνώμων που μιλά, συμπλήρωσε ο ίδιος.


 «Η λύση δεν θα εμφανιστεί σε μία μέρα»

Ο επικεφαλής της Κομισιόν εξέφρασε την αισιοδοξία του σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι: «Ελληνες και Ευρωπαίοι μπορούν να βασίζονται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Επανέλαβε την αναγκαιότητα συμβιβασμού τονίζοντας ότι το να πεταχτεί η Ελλάδα από την ΟΝΕ ή την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι «πραγματικά ανεπιθύμητο».

Ο κ. Γιούνκερ έκανε λόγο για πολύ μεγάλο σφάλμα από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης αναφερόμενος στο ότι «η ελληνική αντιπροσωπεία εγκατέλειψε το τραπέζι των διαπραγματεύσεων» και πρόσθεσε:

«Τώρα είναι η στιγμή να ξαναγυρίσουμε στο τραπέζι του διαλόγου και να εξευρεθεί λύση».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κομισιόν, «η λύση δεν θα εμφανιστεί σε μία ημέρα», ενώ παράλληλα ο κ. Γιούνκερ ζήτησε όλες οι πλευρές να σταματήσουν τα ξεσπάσματα και χαρακτήρισε απαράδεκτο για την Ευρωπαϊκή Ένωση να θεωρείται «τρομοκράτης» από την ελληνική κυβέρνηση.

www.real.gr

 


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Philip Sidney
Η Σκέψη της ημέρας
Philip Sidney
Απιστία: Για ποιους λόγους συμβαίνει και τι δείχνει
Στην περίπτωση της απιστίας, η πρώτη...
Πώς μπορούμε να αποκτήσουμε αυτοπεποίθηση;
Γιατί χάνουμε την αυτοπεποίθηση μας;...
Πρόβλημα στη σχέση: Τι να κάνεις όταν ο άλλος απομακρύνεται;
Δεν επικοινωνούμε με τον σύντροφό μου....