Ε.Τσακαλώτος: η ζωή στο εξωτερικό, η Σκωτσέζα σύζυγός του, ο Στουρνάρας και οι διαπραγματεύσεις

7 Ιουλίου 2015

Ούτε αυτός φοράει γραβάτα και δεν θυμίζει σε τίποτα έναν κλασικό Υπουργό Οικονομικών. Αναμφισβήτητα είναι ένα από τα πρόσωπα των ημερών, μιας και οι διαπραγματεύσεις είναι πάλι χρονοβόρες και επεισοδιακές. Από που όμως κρατά η... σκούφια του σημερινού Υπουργού Οικονομικών; 

eukleidis-tsakalwtos-o-anthrwpos-sti-skia-tou-gbaroufaki

Γεννήθηκε το 1960 στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας και από το 1965, ο πατέρας του, Στέφανος πήρε την οικογένεια και μετακόμισε στην Αγγλία και συγκεκριμένα στο Λονδίνο. Μεγάλωσε ως μέλος μιας ευκατάστατης οικογένειας, ενώ ο πατέρας του ήταν ναυπηγός με καταγωγή από την Πρέβεζα. 

Φοίτησε στο Κολέγιο του Ήτον και συνέχισε τις σπουδές του στα Πανεπιστήμια του Σάσεξ και της Οξφόρδης, όπου σπούδασε Οικονομικές και Πολιτικές Επιστήμες. Όσο ήταν στην Οξφόρδη, γνώρισε άλλους Ελληνες οι οποίοι πρωταγωνίστησαν στην πολιτική σκηνή τα τελευταία χρόνια, όπως για παράδειγμα τον πρώην Υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα. Εκείνη την εποχή έκανε το Προπτυχιακό του σε ένα κύκλο σπουδών καινούριο στην Οξφόρδη (Πολιτική Επιστήμη, Φιλοσοφία και Οικονομικά).

«Επειδή ερχόμουν από την Αγγλία με θεωρούσαν λίγο δεξιούλη» έχει πει ο ίδιος. «Με τον Γιάννη βρισκόμασταν σε διαφορετικό στρατόπεδα από τότε. Παρ’ ότι με έλεγαν δεξιούλη, εγώ ήμουν με τα λεγόμενα ετερόδοξα οικονομικά, ενώ εκείνος ήταν πιο mainstream».

Στην Αγγλία, παρέμεινε και μετά το τέλος των σπουδών του, συνεχίζοντας τις έρευνες, τις μελέτες και τις δημοσιεύσεις του, ενώ για τέσσερα χρόνια δίδασκε στο Πανεπιστήμιο του Κεντ. Με τον Γιάννη Στουρνάρα, μάλιστα, συνεργάστηκαν και στο πλαίσιο της έρευνας, δημοσιεύοντας το 1994 στην Ελληνική Οικονομική Επιθεώρηση κοινό άρθρο με θέμα τις επενδύσεις σε τέσσερις ευρωπαϊκές οικονομίες.

Το 1993 και όταν ήταν πια 33 ετών, έρχεται να κατοικήσει μόνιμα στην Ελλάδα. Συνεχίζει το ερευνητικό του έργο και το 2010 γίνεται καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η Σκωτσέζα σύζυγός του, Χέδερ Ντενίζ Γκίμπσον και τα τρία τους παιδιά έρχονται μαζί του. Οι δύο τους γνωρίζονται ήδη από τα φοιτητικά τους χρόνια και έχουν κοινά ενδιαφέροντα. Η ίδια είναι οικονομολόγος με μια εντυπωσιακή διαδρομή στην επιστημονική κοινότητα. 

Οι ριζοσπαστικές απόψεις που είχε από παιδί τον οδήγησαν στο Συνασπισμό, αργότερα στον ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο κατέβηκε υποψήφιος για το ελληνικό Κοινοβούλιο στις εκλογές του 2004, στο νομό Πρεβέζης, από όπου κατάγεται η οικογένειά του -ο παππούς του είναι ο στρατηγός Θρασύβουλος Τσακαλώτος. Ο ίδιος σήμερα διατηρεί στην περιοχή σπίτι, φίλους και αρκετά στενούς δεσμούς.

Με τον Αλέξη Τσίπρα δεν είχε συντροφικές σχέσεις από το παρελθόν. Αυτό που τους ενώνει είναι ότι και οι δύο προχωρούν στη ζωή με τους νεανικούς έρωτές τους. Πριν τον ορισμό του Γιάννη Βαρουφάκη στη θέση του Υπουργού Οικονομικών, είχε ήδη ακουστεί το όνομά του ως υποψήφιος. Κρατούσε, άλλωστε, τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια του. 

Η συνεργασία της συζύγου του με το ελληνικό δημόσιοστάθηκε η αφορμή να του ασκηθεί ιδιαιτέρως έντονη -αρνητική- κριτική πριν από περίπου δυόμιση χρόνια, όταν δημοσιεύματα υποστήριζαν ότι τίθεται ζήτημα«ηθικής κομψότητας» όταν ο ίδιος είναι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και η γυναίκα του σύμβουλος και συνεργάτης του επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργου Προβόπουλου -όπως είχε γραφτεί μάλιστα και λογογράφος του.

Ο ίδιος τότε είχε διαψεύσει ότι η σύζυγός του είναι λογογράφος του Προβόπουλου. «Ούσα υπάλληλος της Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς διευθύνει το τμήμα Μελετών, μπορεί κάποιες εισηγήσεις της να απευθύνονται στον κ. Προβόπουλο, αλλά δεν έχει καμία ιδιαίτερη σχέση μαζί του» διευκρίνιζε.

Η Σκωτσέζα κυρία Γκίμπσον προσελήφθη στην Τράπεζα της Ελλάδος την εποχή που διοικητής της ήταν ο Λουκάς Παπαδήμος. Το γεγονός ότι είχε ξένη υπηκοότητα ήταν μια αφορμή κριτικής στην πρόσληψή της, που όμως υπερκαλύφθηκε από το έντονο ερευνητικό και συγγραφικό της έργο (έχει προχωρήσει σε πλήθος εκδόσεων και αναλύσεων για την ελληνική και την ευρωπαϊκή οικονομία).

Ένας λόγος για τους οποίους ο Ευκλείδης Τσακαλώτος διατηρεί χαμηλούς τόνους και ίσως γι΄αυτό επιλέχτηκε ως Υπουργός Οικονομικών στη δεύτερη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ήδη από το 2015, μετά την παραίτηση του Γιάννη Βαρουφάκη. Μετά την επανεκλογή, αναλαμβάνει πάλι τα ηνία του Υπουργείου Οικονομικών. Γίνεται επικεφαλής της διαπραγμάτευσης της Ελλάδας με τους οικονομικούς εταίρους για την διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

Οι λεπτομέρειες για την οικογενειακή ζωή του είναι άγνωστες και γι' αυτό στοιχεία ή φωτογραφίες από τα παιδιά του δεν έχουν κυκλοφορήσει στον τύπο και στον κυβερνοχώρο.

Το πόθεν έσχες του, όμως, είχε σταθεί αφορμή για άλλη μια περίοδο έντονης κριτικής σε βάρος του και σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς του είχε δοθεί ο τίτλος του «αριστερού αριστοκράτη».

Το θέμα είχε προκύψει στο τέλος του 2013, όταν το πόθεν έσχες του γινόταν αντικείμενο πρωτοσέλιδων δημοσιευμάτων λόγω των υψηλών επενδύσεων σε επενδυτικές εταιρείες όπως η BlackRock ή η JP Morgan. Είχε απαντήσει, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για πατρική περιουσία, επενδύσεις του πατέρα του, Στέφανου, στις οποίες ο ίδιος ήταν απλώς συνδικαιούχος.

Ο Υπουργός Οικονομικών θα μεταβεί αύριο στην Ουάσιγκτον για την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, μιας και στις διαπραγματεύσεις γίνεται μια παύση. Κοινώς, ακόμα δεν έχει υπάρξει συμφωνία: "Δεν διαπραγματευόμαστε με ένα παίκτη ένα θέμα" δήλωσε και συνεχίζοντας πρόσθεσε: Προσπαθήσαμε και κάναμε τα πάντα να καταλήξουμε σε συμφωνία με τους θεσμούς», σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε: "Διατηρούμε ως κυρίαρχη χώρα την επιθυμία η τελευταία λέξη να είναι της Ελλάδας".


 

 

 


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ανέκδοτο της ημέρας
Ανέκδοτο της ημέρας
Ανέκδοτο της ημέρας