«Ευρωπαίοι, υποστηρίξτε ελληνική ομάδα»

Αρθρογράφος του Guardian προτείνει στους Ευρωπαίους πολίτες να στηρίξουν την Ελλάδα, πίνοντας ελληνική μπύρα, διαβάζοντας Πλάτωνα αλλά και μέσω του ποδοσφαίρου. Ο Leo Benedictus γράφει: «Ό,τι κι αν πιστεύει κανείς για την ελληνική κρίση, το θέαμα της σταδιακής κατάρρευσης της χώρας έχει κάνει πολλούς από εμάς να ευχόμαστε να μπορούσαμε να κάνουμε κάτι για να βοηθήσουμε».«Αγοράστε ελληνικά προϊόντα», προτείνει ο αρθρογράφος του Guardian και εξηγεί: «Μπορείτε να επιλέξετε τα καλλυντικά σας από εταιρείες όπως Apivita, Fisika και Korres, πιείτε μπύρα Fix ή Vergina η αγοράστε λάδι από παραγωγούς όπως Threpsi, Abea, Gaea ή απευθείας από έναν μικρό παραγωγό μέσω του greekoliveoildirect.com».
Βέβαια ο Leo Benedictus κάνει λόγο και για κινδύνους: «Ορισμένες ελληνικές επιχειρήσεις μπορεί να πτωχεύσουν σύντομα και εάν παραγγείλετε κάτι απευθείας από μια ελληνική εταιρεία λίγο πριν συμβεί αυτό, τότε δεν θα μπορείτε ποτέ να πάρετε αυτό που πληρώσατε. Επομένως, μπορεί να είναι ασφαλέστερο να αγοράσετε από έναν Βρετανό εισαγωγέα – υπό την προϋπόθεση ότι εξακολουθούν να παραγγέλνουν τα πράγματα από την Ελλάδα οι ίδιοι…».
Κατά τον αρθρογράφο, θα μπορούσε να υποθέσει κανείς ότι οι Έλληνες έχουν αυτοκαταστροφικές τάσεις, αφού η πιο διάσημη χρεοκοπημένη χώρα στον κόσμο είναι επίσης μία από εκείνες με τα υψηλότερα ποσοστά καπνιστών. Είναι όμως και η έβδομη μεγαλύτερη παραγωγός καπνού και έκτη σε εξαγωγές του συγκεκριμένου προϊόντος, με μία βιομηχανία που απασχολεί χιλιάδες ανθρώπους. Μπορεί λοιπόν κάποιος στο εξωτερικό να ενισχύσει την Ελλάδα προτιμώντας μάρκες τσιγάρων που χρησιμοποιούν ελληνικά καπνά.
Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η πρόταση του αρθρογράφου να υποστηρίξουν οι Βρετανοί μια ελληνική ομάδα ποδοσφαίρου. Αναφέρει: «Ίσως ο πιο ευχάριστος τρόπος για να στηρίξετε την Ελλάδα, και να πάρετε κάποια κοινή αίσθηση με πολλούς Έλληνες, είναι να επιλέξετε μια ομάδα που θα υποστηρίζετε. Όσο ο ενθουσιασμό σας γι’ αυτή μεγαλώνει, τόσο θα μεγαλώνει και η επιθυμία να αγοράσετε φανέλες και ακριβά εισιτήρια….
Η Ελλάδα όπως συμβαίνει και στις περισσότερες χώρες, η Ελλάδα έχει μια αριστοκρατία ισχυρών συλλόγων. Ιστορικά, αυτές ήταν οι τρεις μεγάλες ομάδες της Αθήνας, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ, οι οποίοι όλοι μαζί είναι γνωστοί ως ΠΟΚ. Ο Ολυμπιακός ήταν πρωταθλητής την περασμένη σεζόν και θα πάρει μέρος στο Champions League φέτος, που τον καθιστά ως την επιλογή με τη μεγαλύτερη αίγλη και φυσικά την ομάδα που θα είναι πιο εύκολο να παρακολουθήσετε στη βρετανική τηλεόραση. Ο Παναθηναϊκός θα είναι στην Ευρώπη, είτε στο Τσάμπιονς Λιγκ είτε στο Γιουρόπα Λιγκ, μαζί με τον ΠΑΟΚ (από τη Θεσσαλονίκη), τον Αστέρας Τρίπολης (Τρίπολη) και τον Ατρόμητος (από το Περιστέρι, ένα προάστιο της Αθήνας). Αυτή θα είναι επίσης μια μεγάλη χρονιά για την ΑΕΚ, που επέστρεψε στην κορυφαία κατηγορία, γνωστή ως Superleague, μετά από αρκετά χρόνια μακριά από αυτή λόγω της οικονομική καταστροφής της κάτι που μπορεί να αποτελεί και ένα ελπιδοφόρο σύμβολο για την Ελλάδα…».
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, πολλοί άνθρωποι στην Ελλάδα χρειάζονται βοήθεια και αυτός ο αριθμός μπορεί να αυξηθεί στο μέλλον. Μέσω κάποιας δωρεάν σε μία ανθρωπιστική οργάνωση που εδρεύει στην Ελλάδα μπορεί κάποιος να βοηθήσει άμεσα και σίγουρα τους συνανθρώπους του.
Ο Leo Benedictus ολοκληρώνει το άρθρο του με ένα καθαρά… φιλελληνικό τρόπο: «Η οικονομική κατάσταση της χώρας δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη, αλλά ένα μεγάλο μέρος της δυστυχίας που νιώθουν οι Έλληνες δεν έχει να κάνει με τα χρήματα, αλλά με το γεγονός ότι ξαφνικά βρέθηκαν να έχουν ανάγκη τη φιλανθρωπία της Ευρώπης… Ως εκ τούτου, αξίζει να θυμόμαστε – και να θυμίζουμε στους άλλους – ότι αυτό δεν είναι ένα οποιοδήποτε παλιό “περήφανο έθνος” που βρέθηκε τρομερά χρεωμένο. Αυτή είναι η Ελλάδα, παλαιότερα γνωστή ως αρχαία Ελλάδα, η χώρα στης οποίας τη γλώσσα γράφτηκαν τα ιδρυτικά έγγραφα του σύγχρονου κόσμου.
Ένα δεν έτυχε ποτέ, τώρα θα ήταν μια καλή στιγμή για να διαβάσετε Πολιτεία του Πλάτωνα ή την Ποιητική του Αριστοτέλη ή τον Οιδίπους Τύραννος του Σοφοκλή, και σκεφτείτε πόσα η συγκεκριμένη χερσόνησος και το αρχιπέλαγος έχουν δώσει στον κόσμο – συμπεριλαμβανομένης της λέξης «αρχιπέλαγος» και πολλές ακόμα στα αγγλικά.
Οι περισσότεροι σύγχρονοι Έλληνες δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι τιμούν ο καθένας χωριστά τον Πλάτωνα, αλλά δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι ο καθένας χωριστά ευθύνεται για την κατάσταση της χώρας».

Σχετικά άρθρα