Χαλβάς σιμιγδαλένιος με πορτοκάλι

8 Ιουλίου 2015
Συστατικά
  • 1 κούπα λάδι (μισό ελαιόλαδο , μισό ηλιέλαιο)
  • 2 κούπες σιμιγδάλι (μισό χοντρό, μισό ψιλό)
  • 3 κούπες ζάχαρη
  • 4 κούπες νερό
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1/4 κ.γ. γαρύφαλλο
  • 1 πορτοκάλι
  • 150 γρ. αμύγδαλο φιλέ ή λευκό (χωρίς φλούδα)
  • extra νερό για να βράσουμε το πορτοκάλι

 

 

Μέθοδος Εκτέλεσης

 

Αυτός ο χαλβάς έχει ένα υπέροχο άρωμα πορτοκαλιού. Αλλά αν θέλετε να φτιάξετε τον κλασσικό παραδοσιακό σιμιγδαλένιο μας χαλβά μπορείτε να ακολουθήσετε την ίδια εκτέλεση απλά να παραλείψετε τα στάδια με το πορτοκάλι! 

  • Ψήνουμε το αμύγδαλο σε ένα ρηχό ταψί που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα σε προθερμασμένο φούρνο για 5 λεπτά στους 180 βαθμούς.
  • Βράζουμε το πορτοκάλι σε μπόλικο νερό (όχι τις 4 κούπες)  για μια ώρα φροντίζουμε να είναι καλυμένο το πορτοκάλι με αρκετό νερό και αν χρειαστεί προσθέτουμε καθώς βράζει . Το κρυώνουμε, το κόβουμε στη μέση, στίβουμε πολύ καλά, αφαιρούμε τυχόν κουκούτσια και το υπόλοιπο το περνάμε από το μούλτι μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. . Αφήνουμε στην άκρη.
  • Σε μια αντικολλητική κατσαρόλα σοτάρουμε το λάδι με το σιμιγδάλι και τα αρωματικά σε μέτρια φωτιά μέχρι να καβουρδιστεί το σιμιγδάλι, όχι να καεί.
  • Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά (4 κούπες νερό, 3 κούπες ζάχαρη) μαζί με το πορτοκάλι - εκτός από το αμύγδαλο- και ανακατεύουμε για περίπου 10 λεπτά μέχρι να πήξει.
  • Ξέρουμε ότι είναι έτοιμο, όταν ξεκολλάει από μόνο του από  τον πάτο της κατσαρόλας (μόλις γυρίσουμε την κατσαρόλα λίγο στο πλάι). Όταν είναι έτοιμο, προσθέτουμε και το αμύγδαλο και ανακατεύουμε. (Αν δούμε ότι πάει να μας αρπάξει,χαμηλώνουμε τη φωτιά). 
  • Βάζουμε το μείγμα σε μία φόρμα 20 εκ. και σε 5 λεπτά ξεφορμάρουμε! Τρώμε και ζεστό και κρύο και μπορούμε να το συνοδεύσουμε με παγωτό βανίλια. 

 

 

http://akispetretzikis.com/

 

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Οscar Wilde
Η Σκέψη της ημέρας
12:42 Οscar Wilde