Επιστολή της Προέδρου του Αρείου Πάγου στους Ευρωπαίους δικαστές για το ελληνικό ζήτημα

10 Ιουλίου 2015

Επιστολή - κόλαφο για τις πρακτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την οποία ερμηνεύει ορθά  το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, με ανάλογο τρόπο με αυτόν που το ερμήνευσε και η κυβέρνηση αλλά και το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών την Δευτέρα, έστειλε προς τους προέδρους όλων των ανωτάτων δικαστηρίων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η νέα πρόεδρος του Αρείου Πάγου που ανέλαβε μόλις την περασμένη βδομάδα με απόφαση του υπουργικού Συμβουλίου.  

Η επιστολή αυτή ουσιαστικά βάζει και με δικαστική βούλα τα πράγματα στη θέση τους και ξεκαθαρίζει πως οι έλληνες ζητούν βιώσιμη συμφωνία ώστε να αναπνεύσουν από τα μνημόνια που κατακρεούργησαν τους πολίτες της χώρας.

Η κ. Θάνου με την επιστολή της αναφέρει πως οι έλληνες δεν είπαν όχι στο ευρώ και την Ευρώπη όπως εσφαλμένα ερμήνευσαν εκπρόσωποι των Ευρωπαϊκών θεσμών αφού το δημοψήφισμα αφορούσε τα μέτρα λιτότητας.

Η ρητορική της ανώτατης δικαστού πάντως επεκτείνεται και στα του χρέους το οποίο θεωρεί ότι δεν αποτελεί ευθύνη του ελληνικού λαού αλλά της κακοδιαχείρησης του πολιτικού προσωπικού της χώρας και της λάθος πολιτικής των μνημονίων. Η κα Θάνου ως πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων είχε στείλει τον περασμένο Φεβρουάριο (πριν τη συμφωνία) επιστολή στον κ. Γιούνκερ ζητώντας λύση βιώσιμη και δίκαιη για τους έλληνες.

Ολόκληρη η σημερινή επιστολή της προέδρου του Αρείου Πάγου έχει ως εξής:

«Αθήνα, 9-7-2015

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε

Λόγω της κρίσιμης κατάστασης της Χώρας μας και λόγω της μεγάλης διάστασης των απόψεων, τις οποίες οι πολιτικοί των άλλων Κρατών – Μελών της Ευρωζώνης προσπαθούν να περάσουν στους δικούς τους λαούς, θεώρησα ότι υπό την ιδιότητά μου ως Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ελλάδος, οφείλω να ενημερώσω τους ομολόγους μου των λοιπών Κρατών – Μελών της Ευρωζώνης, κατά τρόπο αντικειμενικό, αμερόληπτο και ειλικρινή, όπως επιβάλει η δικαστική μου ιδιότητα αναφορικά με τις θέσεις του ελληνικού λαού και με την κατάσταση της Ελλάδος.

Η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού δεν επιθυμεί την έξοδο της Ελλάδος από την Ευρωζώνη, αλλά αντίθετα επιθυμεί την παραμονή της εντός αυτής. Το ερώτημα στο Ελληνικό δημοψήφισμα δεν ήταν η έξοδος από το ευρώ, όπως κατά τρόπο ανακριβή επέμεναν να υποστηρίζουν ορισμένοι εκ των εκπροσώπων των Ευρωπαϊκών θεσμών αλλά και ορισμένοι από τους ευρωπαίους πολιτικούς, αλλά ήταν σαφώς η έγκριση ή όχι της πρότασης των θεσμών για νέα μέτρα λιτότητας, χωρίς ρύθμιση του ελληνικού χρέους και ο ελληνικός λαός σε ποσοστό 61,3% εψήφισε ΟΧΙ.

Οι Έλληνες δεν ζητούν να μην πληρωθεί το χρέος του ελληνικού Κράτους, για τη δημιουργία του οποίου βεβαίως οι ίδιοι ουδεμία ευθύνη φέρουν, αφού αυτό (το χρέος) οφείλεται αφενός μεν στην κακοδιαχείριση του δημοσίου χρήματος από τις Κυβερνήσεις, αφετέρου δε στην εσφαλμένη οικονομική πολιτική η οποία εφαρμόστηκε τα τελευταία πέντε χρόνια, με βάση τα μνημόνια που επιβλήθηκαν από την Τρόικα και τα οποία αποδείχθηκαν ανεπιτυχή, αφού οδήγησαν σε μεγαλύτερη ύφεση, σε ανεργία και σε φτωχοποίηση μεγάλου μέρους του ελληνικού λαού.

Οι Έλληνες δεν επιθυμούν μία λύση που θα είναι σε βάρος των λαών των άλλων λαών – μελών της Ευρωζώνης, όπως, επίσης ανακριβώς θέλουν να εμφανίζουν ορισμένοι από τους ευρωπαίους πολιτικούς για να είναι αρεστοί στους δικούς τους ψηφοφόρους, αλλά αναμένουν από τους ευρωπαίους εταίρους να επιτευχθεί με την ελληνική κυβέρνηση μία συμφωνία, η οποία θα προβλέπει ρύθμιση του ελληνικού χρέους κατά τρόπο που να επιφέρει ανάπτυξη της οικονομίας και μείωση της ανεργίας. Αναμένουν από τους ευρωπαίους εταίρους να σκεφθούν όχι μόνο τους αριθμούς και τα οικονομικά μεγέθη, αλλά και τις ηθικές αξίες που επιβάλλει η Ιδέα της Ενωμένης Ευρώπης.

Η Ευρώπη πήρε το όνομά της από την κόρη του βασιλιά των Φοινίκων, την οποία ερωτεύθηκε ο Ζευς, και αφού μεταμορφώθηκε σε λευκό ταύρο την πήρε στην πλάτη του και την μετέφερε στη νήσο Κρήτη, όπου έζησαν και απέκτησαν μαζί τρία παιδιά, ένα εκ των οποίων ήταν και ο βασιλιάς της Κνωσού Μίνωας.

Η Ευρώπη λατρεύτηκε στην Κρήτη και σε πολλά άλλα μέρη της Ελλάδος ως Θεά και κατά τον 3ο, 2ο και 1ο π.Χ. αιώνα, το νόμισμα που κυκλοφορούσε στα μέρη αυτά έφερε στη μία όψη τον Θεό Δία και στην άλλη όψη την Ευρώπη πάνω στον ταύρο. Την ίδια αποτύπωση έχει και το σημερινό Ευρώ (το δίευρω νόμισμα), το οποίο στη μία από τις δύο όψεις του απεικονίζει την Ευρώπη πάνω στον ταύρο.

Πρέπει λοιπόν όλοι να κατανοήσουν ότι η Ελλάδα είναι Ευρώπη. Πρέπει όλοι οι Ευρωπαίοι εταίροι να κατανοήσουν ότι η Χώρα στην οποία γεννήθηκε η Δημοκρατία, η φιλοσοφία και ο Ευρωπαϊκός πολιτισμός, η Χώρα η οποία έχει κυρίαρχη γεωπολιτική θέση για την ασφάλεια όλης της ευρωπαϊκής ηπείρου, δεν είναι δυνατόν να εξαναγκασθεί σε έξοδο από την Ευρωζώνη. Τη θέση του ελληνικού λαού για παραμονή στην Ευρωζώνη διαβεβαίωσε και στη θέση αυτή συμφώνησαν και σχεδόν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί των άλλων Κομμάτων, σε σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Οι Έλληνες αναμένουν να επιτευχθεί μία συμφωνία δίκαιη για τον ελληνικό λαό, χωρίς βεβαίως να αδικούνται και οι λαοί των άλλων Κρατών – Μελών της Ευρωζώνης. Η ελληνική κυβέρνηση έχει τη μεγάλη ιστορική ευθύνη να αποφασίσει για το μέλλον της Ελλάδας. Και οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν την ίδια μεγάλη ιστορική ευθύνη να αποφασίσουν για το μέλλον της Ευρωζώνης.

Είμαι πεπεισμένη κ. Πρόεδρε ότι, λόγω της ιδιότητάς σας, έχετε αυξημένο το αίσθημα δικαίου και ότι συμμερίζεσθε την άποψη ότι οι γενικές αρχές του δικαίου αναγνωρίζουν ότι οι δανειστές δικαιούνται μεν να αξιώνουν την ικανοποίηση της απαίτησής τους, υποχρεούνται, όμως, να σέβονται την προσωπικότητα και την αξιοπρέπεια του οφειλέτη και να τον διευκολύνουν στην αποπληρωμή του χρέους και δεν επιτρέπεται να επιδιώκουν την εξόντωσή του, για λόγους οικονομικούς και πολιτικούς.

Σας ζητώ λοιπόν και σας παρακαλώ να ενημερώσετε και όλους τους Δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου και με την επιρροή που έχετε, λόγω του αξιώματος το οποίο κατέχετε, να συμβάλλετε, κατά τον τρόπο που εσείς θεωρείτε καλύτερο, για την εξεύρεση δίκαιης λύσης στο ελληνικό ζήτημα το οποίο είναι ταυτόχρονα και ευρωπαϊκό ζήτημα.

Με εκτίμηση

Βασιλική Θάνου – Χριστοφίλου

Πρόεδρος Αρείου Πάγου».

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ