Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ εξετάζουν τις ελληνικές προτάσεις

Οι θεσμοί έλαβαν χθες εγκαίρως την επιστολή της ελληνικής κυβέρνησης με τις προτάσεις για τα προαπαιτούμενα, δήλωσε αξιωματούχος της ευρωζώνης, αποφεύγοντας ωστόσο να δώσει μια πρώτη εκτίμηση για το περιεχόμενό τους.
Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, η Επιτροπή, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ εξετάζουν τις ελληνικές προτάσεις και θα έχουν έτοιμη την αξιολόγησή τους σήμερα το βράδυ. Αύριο στις 11 το πρωί, θα συνεδριάσει η Ομάδα Εργασίας της Ευρωζώνης (EWG) και στις 4 το απόγευμα το Eurogroup.
Ο ίδιος αξιωματούχος της ευρωζώνης, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, υπενθύμισε ότι οι θεσμοί θα αξιολογήσουν το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για νέο πρόγραμμα βοήθειας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (EMΣ), λαμβάνοντας υπόψη τη σταθερότητα της ευρωζώνης, τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και τις πραγματικές χρηματοοικονομικές ανάγκες της χώρας τα επόμενα χρόνια.
Παράλληλα, οι θεσμοί θα αξιολογήσουν τις ελληνικές προτάσεις με τη λίστα των προαπαιτούμενων δράσεων. Σύμφωνα με τον ίδιο, το Eurogroup του Σαββάτου αν συμφωνήσει σε ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα, την επομένη είναι πιθανό να μη συγκληθεί η Σύνοδος κορυφής της ευρωζώνης.
Όσον αφορά τη λεγόμενη «χρηματοδότηση-γέφυρα» που θα καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας τον επόμενο μήνα, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης τόνισε ότι για να ξεκινήσει η συζήτηση αυτή, θα πρέπει πρώτα να υπάρχει συμφωνία για τη μακροχρόνια χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.
Σημείωσε, επίσης, ότι η Συνθήκη του ESM δεν προβλέπει πρόωρες εκταμιεύσεις.
Πηγή: Real.gr

Σχετικά άρθρα