Δεν μου αρέσει η εικόνα του σώματός μου - Τι να κάνω;

10 Ιουλίου 2015
Φωτεινή, 13 ετών ρωτά

ΕΡΩΤΗΜΑ
Γεια σας. Είμαι 13 ετών και ζυγίζω 52 κιλά. Επίσης έχω ύψος 1,56. Οι γονείς μου άλλα και η αδελφή μου λένε ότι τα κιλά μου είναι καλά και ότι αν χάσω βάρος θα είμαι πάρα πολύ λεπτή. Εγώ σε αντίθεση βλέπω ότι είμαι πιο παχιά από τις περισσότερες φίλες μου αν και αυτές ζυγίζουν περισσότερα κιλά από έμενα. Δεν ξέρω τι να κάνω.

Στο ερώτημα απάντησε η Κωνσταντίνα Εξαρχοπούλου, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Το βάρος σου είναι όντως φυσιολογικό για το ύψος σου, για αυτό πιθανότατα οι γονείς και η αδερφή σου καταλαβαίνουν πως δεν χρειάζεται να χάσεις βάρος. Από τη δική σου πλευρά, καταλαβαίνω πως δεν σου αρέσει η εικόνα του σώματός σου και απογοητεύεσαι. Η αλήθεια είναι πως αν αποφασίσεις να εφαρμόσεις μια στερητική δίαιτα, αυτό μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη σου που ακόμα εξελίσσετε. Αυτό που θα σου πρότεινα είναι να δώσεις έμφαση στη διατροφή που ακολουθείς. Φρόντισε να περιλαμβάνει όλα τα τρόφιμα, να κάνεις τακτικά γεύματα, να τρως φρούτα και λαχανικά, να πίνεις αρκετό νερό και οι μερίδες σου να είναι επαρκείς! Παράλληλα, βάλε μέτρο στη κατανάλωση έτοιμου φαγητού, γλυκών και αλμυρών σνακ και φρόντισε να είσαι σωματικά δραστήρια. Ειδικά τώρα το καλοκαίρι που έχεις αρκετό ελεύθερο χρόνο, παίξε αρκετά, κολύμπα, κάνε ποδήλατο! Φτιάξε ένα όμορφο πρόγραμμα για τη διατροφή σου και θα δεις πως όταν η διατροφή σου είναι σωστή, θα νιώθεις καλύτερα και θα αλλάξει η εικόνα του σώματός σου.  


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
Ιωάν***** ****
21:09 Παρασκευή 9/12/2016
Γεια σας είμαι 18 ετωνεχω ύψος 170 και ζυγίζω 85 κιλά Δεν μου αρέσει καθόλου το σώμα μου αν και βρίσκω ένα θετικό ότι είναι τα κιλά μου ισομοιρασμένα αρκετά καλά μόνο στα πόδια μου θεωρώ ότι δεν είναι τόσο καλά μοιρασμένα και με χαλάει πιο πολύ αυτό Χαζεύω πάντα τις λεπτές κοπέλες θα ήθελα πολύ να ήμουν 60 κιλά να φοράω όσα ρούχα δεν μπορω να βάλω με αυτά τα κιλά αλλά κάθε φορά που κάνω προσπάθεια να χάσω κιλά τα παρατάω Όταν πηγαίνω σε μαγαζιά και δοκιμάζω ρούχα με πιάνει μια στεναχώρια και μερικές φορές κλαίω κάνω προσπάθειες μετά αλλά με τον καιρό ξεχνιέμαι Δεν ξέρω τι να κάνω από που να αρχίσω και πως ώστε να μην τα παρατήσω και δεν έχω την πολυτέλεια να κανω διατροφή γιατί είναι πολύ χάλια τα οικονομικά μας Τι πιστεύεται Τι θα μου προτείνατε Σας ευχαριστώ εκ το προτέρων
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ