Μέρκελ: «Οι Έλληνες διατράνωσαν την επιθυμία να παραμείνουν στην Ευρωζώνη»

Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, στη συνέντευξη που έδωσε μετά τις μαραθώνιες διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες, αναφέρθηκε στην πρόθεση των εταίρων να συζητήσουν παράταση αποπληρωμής του χρέους, αλλά πρόσθεσε ότι είναι «εκτός συζήτησης» το ενδεχόμενο κουρέματος του χρέους.
«Εποικοδομητική» χαρακτήρισε η Μέρκελ την πολύωρη συζήτηση που έγινε σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων για την Ελλάδα. Πρόσθεσε εξάλλου ότι σήμερα το απόγευμα θα συγκληθεί το Εurogroup για την περαιτέρω επεξεργασία της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στη σύνοδο κορυφής.
Οι Έλληνες διατράνωσαν την επιθυμία να παραμείνουν στην Ευρωζώνη. Όλες οι διαδικασίες, όπως και το δημοψήφισμα στην Ελλάδα, συνέβαλαν στο να καταστεί αυτό σαφές, πρόσθεσε η καγκελάριος της Γερμανίας.
Επιπλέον η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι μπορεί να συστήσει στο γερμανικό Κοινοβούλιο «με πλήρη πεποίθηση» το άνοιγμα των διαπραγματεύσεων για τη διάσωση της Ελλάδας. Όπως ανέφερε η καγκελάριος, πρέπει να προχωρήσουμε βήμα-βήμα, και πως η εφαρμογή της συμφωνίας είναι το πρώτο που πρέπει να γίνει για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη.
Η ελληνική Βουλή πρέπει να εγκρίνει όλους τους όρους προτού συνεδριάσει το γερμανικό Κοινοβούλιο για το θέμα, είπε, συμπληρώνοντας πως το Eurogroup είναι έτοιμο, αν χρειαστεί, να χορηγήσει πιο μακρά περίοδο χάριτος και πιο μακρές λήξεις στα δάνεια μετά την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.
«Νομίζω ότι αυτά που προτείνονται ευθυγραμμίζονται με τα προγράμματα που έχουμε εφαρμόσει και σε άλλες χώρες. Δεν κάνουμε καμία εξαίρεση για την Ελλάδα, εκτός από το θέμα των τραπεζών, που βρέθηκαν σε δυσχερέστερη θέση σε σχέση με το παρελθόν», δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας, αναφερόμενη στο περιεχόμενο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε για την Ελλάδα.

Σχετικά άρθρα