«Έως την Τετάρτη η Ελλάδα πρέπει να νομοθετήσει»

«Σήμερα είχαμε μόνο ένα στόχο που έπρεπε να επιτευχθεί και το καταφέραμε μετά από 17 ώρες διαπραγματεύσεων. Συμφωνήσαμε να αρχίσουν διαπραγματεύσεις, κάτι που σημαίνει συνεχιζόμενη υποστήριξη για την Ελλάδα», υπογράμμισε ο Ντόναλντ Τουσκ ο οποίος μίλησε πρώτος στην κοινή συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής.
Ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε ότι υπάρχουν αυστηροί όροι που πρέπει να εκπληρωθούν από το κοινοβούλιο και να ψηφίσουν και άλλα κοινοβούλια. Αποτρέπονται οι αρνητικές συνέπειες για την χώρα, πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, υπογράμμισε ότι ήταν μια επίπονη συμφωνία, χρειάστηκε χρόνος αλλά επετεύχθη. Από την αρχή η Κομισιόν επέμενε στο γεγονός ότι δεν υπήρχε περίπτωση να έχουμε Grexit. Ετσι, είμαστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα, τόνισε.
Η Κομισιόν πάντα επέμεινε ότι παράλληλα με τις προσπάθειες σε επίπεδο αλληλεγγύης και προσπαθειών από την Ελλάδα, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε την ανάπτυξη. Είμαι ευτυχής που έγινε αποδεκτό το πρόγραμμα των 35 δισ. ευρώ, υπογράμμισε ο κ. Γιούνκερ.
Ο επικεφαλής του Eurogroup είπε μεταξύ άλλων ότι εξετάσαμε όλα τα θέματα με κύριο αυτό της εμπιστοσύνης. Εξετάσαμε όμως τα δημοσιονομικά, το χρέος και τις μεταρρυθμίσεις.

Υπήρξε έξτρα προσπάθεια για να φτάσουμε στο αποτέλεσμα. Θα δείτε ότι στο κείμενο της συμφωνίας έχουν έρθει μπροστά πολλά νομοθετήματα ώστε να επιστρέψει η εμπιστοσύνη, σημείωσε.Ο ίδιος τόνισε ότι υπάρχει συμφωνία για το πού θα πρέπει να βελτιωθούν οι ελληνικές προτάσεις, όπως η αγορά εργασίας.Επίσης, σημείωσε ότι θα δημιουργηθεί ένα fund στο οποίο θα περάσουν περιουσιακά στοιχεία. Τα έσοδα από αυτό (από πωλήσεις ή αξιοποίηση) θα χρησιμοποιηθούν για μείωση του χρέους και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Θα χρειαστούν περίπου 25 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Τα επιπλέον έσοδα θα πάνε κατά 50% στο χρέος και κατά 50% για επενδύσεις που θα αποφασίσει η Ελλάδα.

Το ταμείο αυτό θα έχει έδρα στην Ελλάδα, υπογράμμισε ο επικεφαλής του Eurogroup. Η Ελλάδα, υπογράμμισε ο κ. Ντάισελμπλουμ, θα πρέπει να περάσει από το κοινοβούλιο μέτρα, αύριο και μεθαύριο. Όταν γίνει αυτό, θα υπάρξει νέο Eurogroup Τρίτη, Τετάρτη ή Πέμπτη ανάλογα με την πορεία της νομοθέτησης.
Αμέσως μετά θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς. Υπάρχει πολύ δουλειά που πρέπει να γίνει, ενώ πρέπει να συνεδριάσουν και τα κοινοβούλια, κατέληξε.
Πηγή: Real.gr

Σχετικά άρθρα