Άστατος κύκλος και εγκυμοσύνη - Όλες οι λεπτομέρειες

13 Ιουλίου 2015

ΕΡΩΤΗΜΑ
Καλησπέρα σας. Είμαι 20 χρονών και ενώ παλαιότερα είχα σταθερό κύκλο 28 - 30 ημερών τους τελευταίους μήνες ο κυκλος μου διαρκεί απο 21 εως και 30 μέρες Ενδεικτικά τους τελευταίους μήνες είχα κύκλο 21 ημερών μετα 25 ημερών και μετα 23 ημερών. Δεν έχω συχνές σεξουαλικες επαφες. Όμως αυτη τη φορά είχα σεξουαλική επαφή την 19η - 20η μέρα του κύκλου μου χωρις προφυλάξεις. Είμαι στην 27η μερα του κύκλου μου και δεν εχω αδιαθετήσει. Υπάρχει κίνδυνος εγκυμοσύνης; Και αν ναι πότε με συμβουλεύετε να κάνω τεστ εγκυμοσύνης για να είναι πιο αξιόπιστο; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Στο ερώτημα απάντησε ο Παναγιώτης Χριστόπουλος, Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Σύμφωνα με όσα περιγράφετε, από τη στιγμή που ο κύκλος σας είναι μεταξύ 21 και 30 ημερών, οι περισσότερες πιθανότητες είναι να μη βρισκόσασταν σε γόνιμες ημέρες. Καλό είναι όμως να διερευνήσετε γιατί έχετε άστατο κύκλο και να κάνετε κάποιες εξετάσεις.

Επίσης καλό είναι να βρείτε κάποια μέθοδο αντισύλληψης που να σας προστατεύει  από ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Σήμερα υπάρχουν πολλές μέθοδοι που μπορούν να σας βοηθήσουν και που να ταιριάζουν στις προσωπικές σας ανάγκες και επιθυμίες.

Στην περίπτωση που η καθυστέρηση συνεχιστεί πέραν του συνηθισμένου, μπορείτε να κάνετε ένα τεστ εγκυμοσύνης, για να έχετε μια πρώτη ένδειξη. Σχετικά με την αξιοπιστία των τεστ εγκυμοσύνης μπορείτε να πάρετε εδώ περισσότερες πληροφορίες.

 

Φιλικά,

Παναγιώτης Χριστόπουλος MD, MSc, PhD, IFEPAG

Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος

Ειδικός Γυναικολόγος Παίδων Εφήβων

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

Συντονιστής Παιδογυναικολόγων Ευρώπης

Director European Association Paediatric–Adolescent Gynaecology

 

 


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ