ΛΙΓΕΣ ΘΕΡΜΙΔΕΣ: Πολύσπορα κριτσίνια με ντιπ γιαουρτιού

13 Ιουλίου 2015

Υλικά συνταγής

Για τα κριτσίνια

  • 1 φλ. λευκό ξηρό κρασί
  • 1 φλ. σπορέλαιο
  • 1 κ.γ. αλάτι ( κοφτό)
  • Μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του όσο σηκώσει

Για την επικάλυψη

  • 1 φλ. ανάμεικτους σπόρους, κολοκυθόσπορο, ηλιόσπορο, λιναρόσπορο κτλ.
  • 1 φλ. σουσάμι

Για το ντιπ

  • 1 γιαούρτι στραγγιστό ( 200γρ.)
  • 1 φλ. τυρί κρέμα
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • ½ κ. γ. αλάτι
  • 1 κ. σ. ζάαταρ ( μείγμα μπαχαρικών που θα βρείτε σε καταστήματα μπαχαρικών)
  • λίγο ελαιόλαδο

 

Για τα κριτσίνια

Σε μπολ βάζουμε το κρασί, το σπορέλαιο, το αλάτι και το πιπέρι και τ’ ανακατεύουμε με το κουτάλι. Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι και το ανακατεύουμε με το κουτάλι να διαλύεται. Όταν μαζευτεί σε μπάλα είναι έτοιμο. Δεν θέλει πολύ ζύμωμα. Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή, εύπλαστη και λαδερή όπως του μελομακάρονου. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160C αέρα. Στρώνουμε λαδόκολλα σε δύο λαμαρίνες. Πλάθουμε κομμάτια ζύμης σε λεπτά (0,5 εκ.) κορδόνια. Κόβουμε σε μήκος 10 εκ. ανακατεύουμε σπόρους και σουσάμι. Τους αραδιάζουμε στον πάγκο. Κυλάμε κάθε κριτσίνι πάνω στους σπόρους πιέζοντας απαλά να κολλήσουν στην επιφάνεια. Αραδιάζουμε στις λαμαρίνες. Ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν απαλά για 30’ περίπου. Αφήνουμε να κρυώσουν καλά.

Για το ντιπ

Σε μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι, το τυρί, το ελαιόλαδο, το τυρί και το μισό ζάαταρ. Παγώνουμε το μείγμα. Το απλώνουμε με κουτάλι σε πιατέλα κάνοντας λακούβες με την ανάποδη του κουταλιού ( όπως στη ταραμοσαλάτα). Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο ζάαταρ.

 

http://www.argiro.gr/

 

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ