ΛΙΓΕΣ ΘΕΡΜΙΔΕΣ: Πολύσπορο ψωμί ολικής άλεσης

13 Ιουλίου 2015
Συστατικά

Υλικά για 2 φρατζολάκια

  • 600 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης σταρένιο
  • 1,5 κ.γ. ξηρή μαγιά
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.σ. μέλι
  • κ.σ. λάδι
  • χλιαρό νερό περίπου 400 ml ή όσο πάρει

Σπόροι για τη γέμιση

  • 1 κ.γ. νιφάδες βρώμης
  • 1 κ.γ. ηλιόσπορος
  • 1 κ.γ. παπαρουνόσπορος
  • 1 κ.γ. σουσάμι

 

 

Μέθοδος Εκτέλεσης

 

  • Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη μαγιά και το μέλι.
  • Προσθέτουμε σιγά σιγά το νερό και ζυμώνουμε συνέχεια μέχρι να γίνει μια ελαστική και λεία ζύμη
  • Έπειτα προσθέτουμε το λάδι και τα σπόρια και ζυμώνουμε ξανά με τα χέρια μέχρι να ομογενοποιηθούν μέσα στο ζυμάρι.
  • Στη συνέχεια σκεπάζουμε το μπολ με μια πετσέτα και αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά έως 1 ώρα μέχρι να φουσκώσει.
  • Μέτα σε μια αλευρωμένη επιφάνεια πλάθουμε 2 φρατζολάκια με τα χέρια μας μήκους 25 εκ. και τα βάζουμε σε ένα ταψί στο οποίο έχουμε στρώσει πρώτα λαδόκολλα και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος τους σκεπασμένα με πετσέτα.
  • Αν θέλουμε μπορούμε να πασπαλήσουμε λίγο με αλεύρι την επιφάνεια της λαδόκολλας.
  • Πριν ψήσουμε αλείφουμε την επιφάνεια του ψωμιού με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με σπόρους.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς και ψήνουμε τα ψωμιά μας για 40 - 45 λεπτά.
  • Μόλις ετοιμαστούν τα τοποθετούμε πάνω σε μία σχάρα και τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά.

 

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ