Στη Βουλή το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα: Τι προβλέπει;

14 Ιουλίου 2015

Στη Βουλή κατατίθεται σήμερα το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα που προβλέπει η συμφωνία κυβέρνησης - δανειστών. Βασικό μέρος των φορολογικών μέτρων της συμφωνίας αποτελούν οι ανακατατάξεις στο ΦΠΑ, η αύξηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, καθώς και οι αλλαγές στη φορολογία των αγροτών.

Ειδικότερα προβλέπονται τα ακόλουθα:

-Η θέσπιση τριών συντελεστών ΦΠΑ (6%, 13% και 23%): Ο χαμηλός συντελεστής 6% θα περιλαμβάνει τα φάρμακα, τα βιβλία και τα  εισιτήρια θεάτρων. Ο μεσαίος συντελεστής 13% θα περιλαμβάνει τα φρέσκα τρόφιμα, την ενέργεια (τιμολόγια ΔΕΗ, φυσικού αερίου),  το νερό (εκτός τέλη αποχέτευσης) τη διαμονή σε ξενοδοχεία. Στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 23% θα υπάγονται όλα τα τυποποιημένα τρόφιμα, οι μεταφορές (ταξί, εισιτήρια λεωφορείων, πλοίων, κτλ) η εστίαση, οι επισκευαστικές υπηρεσίες, οι ιατρικές υπηρεσίες, τα εισιτήρια  θεαμάτων. Στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται η σταδιακή κατάργηση του ειδικού καθεστώτος στα νησιά του Αιγαίου, με διατήρηση αρχικά μόνο στα απομακρυσμένα νησιά έως το τέλος του 2016 όποτε και θα γίνει η πλήρης κατάργηση. Ωστόσο, θα υπάρξει εισοδηματική ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων κατοίκων των νησιών.

Σε ό,τι αφορά στη φορολογία φυσικών προσώπων, αγροτών κα επιχειρήσεων θα προβλέπεται:
-Η αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης από 1/1/2015 με νέους συντελεστές από 0,7% έως 8% ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος
-Η αύξηση από το 10% στο 13% του φόρου πολυτελούς διαβίωσης για τα Ι.Χ. άνω των 2.500 κυβικών, πισίνες, τα αεροσκάφη  και σκάφη αναψυχής άνω των 5 μέτρων.
-Η αύξηση του φορολογικού συντελεστή των αγροτών από το 13% στο 26%
-Η κατάργηση της επιδότησης πετρελαίου για τις αγροτικές καλλιέργειες
-Αυστηρότερα κριτήρια για την προσδιορισμό των κατ' επάγγελμα αγροτών 
-Αύξηση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων από το 26% στο 28% 
-Αύξηση της προκαταβολή του φόρου των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών στο 100%.

 

 

http://www.kontranews.gr/


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ