Στη Βουλή το ν/σ με τα προαπαιτούμενα

Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα, τα οποία προβλέπει η συμφωνία κυβέρνησης και δανειστών.
Βασικό κομμάτι των φορολογικών μέτρων της συμφωνίας αποτελούν οι ανακατατάξεις στο ΦΠΑ η αύξηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης καθώς και οι αλλαγές στη φορολογία των αγροτών.
Ειδικότερα, θα προβλέπονται τα ακόλουθα:
Η θέσπιση τριών συντελεστών ΦΠΑ ( 6%, 13% και 23%) – Ο χαμηλός συντελεστής 6% θα περιλαμβάνει τα φάρμακα, τα βιβλία και τα εισιτήρια θεάτρων.
– Ο μεσαίος συντελεστής 13% θα περιλαμβάνει τα φρέσκα τρόφιμα, την ενέργεια ( τιμολόγια ΔΕΗ, φυσικού αερίου), το νερό ( εκτός τέλη αποχέτευσης) τη διαμονή σε ξενοδοχεία.
– Στον υψηλό συντελεστής ΦΠΑ 23% θα υπάγονται όλα τα τυποποιημένα τρόφιμα, οι μεταφορές ( ταξί, εισιτήρια λεωφορείων , πλοίων, κτλ) η εστίαση, οι επισκευαστικές υπηρεσίες, οι ιατρικές υπηρεσίες, τα εισιτήρια θεαμάτων.
Στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται η σταδιακή κατάργηση του ειδικού καθεστώτος στα νησιά του Αιγαίου, με διατήρηση αρχικά μόνο στα απομακρυσμένα νησιά έως το τέλος του 2016 όποτε και θα γίνει η πλήρης κατάργηση.
Ωστόσο θα υπάρξει εισοδηματική ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων κατοίκων των νησιών, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Σε ό,τι αφορά τη φορολογία φυσικών προσώπων, αγροτών και επιχειρήσεων, θα προβλέπεται:
– Η αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης από 1/1/2015 με νέους συντελεστές από 0,7% έως 8% ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος
– Η αύξηση από το 10% στο 13% του φόρου πολυτελούς διαβίωσης για τα ΙΧ άνω των 2.500 κυβικών, πισίνες , τα αεροσκάφη και σκάφη αναψυχής άνω των 5 μέτρων.
– Η αύξηση του φορολογικού συντελεστή των αγροτών από το 13% στο 26%
– Η κατάργηση της επιδότησης πετρελαίου για τις αγροτικές καλλιέργειες
– Αυστηρότερα κριτήρια για την προσδιορισμό των κατ’ επάγγελμα αγροτών
– Αύξηση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων από το 26% στο 28%
– Αύξηση της προκαταβολή του φόρου των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών στο 100%

Σχετικά άρθρα